MEB, lise öğrencilerine 1013 farklı seçmeli ders sunuyor Bu yıl liselilerden en çok talep gören, 1 milyon 761 bin 762 öğrencinin seçtiği sosyal etkinlik dersi oldu. Matematik dersi, liselerde 1 milyon 373 bin 915 öğrencinin tercihiyle ikinci sırada yer aldı. Liseli öğrenciler de birden fazla tercihte bulunabildi.
MEB, liselerin seçmeli ders listesinde değişiklik yaptı.
Genel liselerde toplam ders saati 7'si seçmeli olmak üzere 37'ye, Anadolu ve fen liselerinde 5'i seçmeli olmak üzere 40'a çıkarıldı.
Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Buna göre, seçmeli 101 ders arasından ilk 10'da tercih edilen dersleri, matematik uygulamalarının ardından sırasıyla yabancı dil, bilim uygulamaları, spor ve fiziki etkinlikler, yazarlık ve yazma becerileri, Kuran'ı Kerim, okuma becerileri, Peygamberimizin hayatı, zeka oyunları, temel dini bilgiler oluşturdu.
İlgili 38 soru bulundu
Seçmeli dersler eğitim kurumları tarafından öğrencilere verilir ve öğrenciler tarafından da seçilir. Seçmeli dersler oldukça fazla olur ve her öğrenci kendi istediği seçmeli dersleri seçerek bunlar ile ilgili dersler alır.
Öğrenciler mezun olabilmek için 14 adet bölüm seçmelisi ve 3 adet serbest seçmeli almak zorundadırlar. Bu 14 seçmeli dersin en fazla 3 tanesini bölüm dışı seçmeli ders kategorisinde alabilirler ancak kalan 11 ders bölüm seçmeli derslerinden olmak zorundadır.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
2022-2023 Eğitim Öğretim yılı için Seçmeli Ders belirleme işlemleri 05 - 21 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu yıl 10.sınıfta ve 11.sınıfta okuyan öğrencilerimizin önümüzdeki eğitim öğretim yılında okuyacakları seçmeli derslerinin aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda belirlenmesi gerekmektedir.
Yarıyılda 3, 8. Yarıyılda 4 adet seçmeli ders almış olmak • Toplam 7 adet seçmeli dersi olmalı, önceki dönemlerde aldığı seçimliklerle de 7'yi tamamlayabilir. 4) 240 AKTS toplamış olmak şartıyla mezun olabilir.
SSS. 1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
3.SEÇMELİ DERS toplam ders saatinin 5 (DÖRT)olması gerekmektedir.
Öğretim planından en az 35 kredilik dersi tamamlayan ikinci sınıf, en az 70 krediyi tamamlayanlar üçüncü sınıf öğrencisi olarak sayılırken yapılan değişiklikle; artık en az 30 kredilik dersi tamamlayan ikinci sınıf ve en az 60 kredi tamamlayanlar üçüncü sınıf öğrencisi olarak sayılacaklar.
Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
9'uncu sınıfa yeni başlayacak öğrenciler, seçmeli ders seçimlerini 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci döneminin ilk haftasında yapabilecek.
Matematik ders konuları sınıflara göre farklılık gösterir. 9. sınıf matematik konuları 2022-2023 yılında 1. dönem ve 2. dönem olmak üzere toplamda 15 tanedir. 5 ünite vardır.
11 EYLÜL 2023 PAZARTESİ GÜNÜ İLK DERS SAAT KAÇTA? Normal şartlarda sabahçı öğrenciler 07:30 -08:00 arasında ders başı yaparken öğlenci öğrenciler ise 12:30-13:30 arası ders başı yapıyor. Ancak kesin ve doğru bilgi öğrenim görülecek olan okulun kendisinden öğrenilebilir.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Tam gün eğitim veren okullarda ise giriş saatleri 08.30-09.00 arasında başlıyor. Okul çıkış saati ise 15.00-15.30 arasında olacak.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
NOT: Seçmeli ders işlemleri öğrencilerimizin gelecek sene görecekleri dersler için yapılmaktadır. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli dersleri okul yönetimince belirlenecektir.
Seçmeli Derslerde Yenilik!
MEB'in açıklamasına göre, seçmeli derslerde de değişiklikler var. Seçmeli dersler 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanacak. Öğretim programlarında belirli gün veya günler altı ders saatlik zaman dilimi "seçmeli ders saatleri" olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri