Genel itibariyle değerlendirildiğinde litre başına 20-40 lümen ışığın yeterli olacağı söylenebilir.
Bir de akvaryumunuzun ışığı, tercihinize göre 8-12 saat arası açık kalmalıdır, asla 24 saat ışığı açık bırakmayınız. Unutmayın biz doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Akşamları ses yapıyor diye filtrelerin fişini çekmek de bakterilerin ölümüne neden olur ve sabah kalktığınızda balıklarınızı ölü bulabilirsiniz.
En az 40 watt aydınlatma gerekir. Grolüx kalsın yanına aquastar ya da daylight alırsanız daha verimli olur. Açık kalma süresi 6 saat ile 12 saat arası olması gerekmektedir. En fazla uzun tutmak gübre,co2,ışık kontrolsüzlüğünde yosunlanma yapar.
Gece kapatmanızda hiçbir sakınca yok yani. Genel olarak yararı olur.
"Kolay" bitkilerden başka bir şey seçmediyseniz, litre başına 10-20 lümen (0.25 ila 0.5 watt) yeterlidir. "Orta" bitkiler için, litre başına 20-40 lümen (0.5 ila 1 watt) öneririz; "Gelişmiş" bitkiler ise litre başına 40 lümen (1 watt) fazla gerektirir.
İlgili 27 soru bulundu
Farklı akvaryum boyularına göre faaliyet gösteren akvaryum ısıtıcı 15, 25, 50, 200, 300, 500 watt değerlerine kadar çıkabilir. 10w olan akvaryum ısıtıcıları 10 litreye kadar dolabilen küçük akvaryumlar için ideal bir tercih olabilir.
En düşük litreden başlayarak sıralarsak 25watt ısıtıcı 10-25 litre için, 50watt ısıtıcı 15-50litre için, 75watt ısıtıcı 50-75 litre için,100watt ısıtıcı 60-100 litre için, 150watt ısıtıcı 100-150 litre için, 200watt ısıtıcı 200-300 litre için, 3000watt ısıtıcı 300-450 litre için ideal ısıtıcılardır.
Doğru bir akvaryum LED aydınlatma ile, ışığı uzun süre açık bıraksanız dahi elektrik tasarrufu yapmanız mümkündür. LED ışıklar az enerji harcamaları ve akvaryum canlılarına yeterli ışığı sağlamaları sebebiyle akvaryum tutkunları arasında oldukça popüler olmuş, epey pahalıya patlayan diğer sistemlerin önüne geçmiştir.
Gece zaten karanlıkta kalmalıdır.Stres değil aksine rahatlar... Gündüzde karanlık bir odada değillerse yani azda olsa bir ışık varsa akvaryumda herhangi bir sıkıntı olmaz.Hatta arkadaşlarında dediği gibi gece zaten kapalı olmalı ki balıklar uyuyabilsin,stres olmasınlar...
Kesinlikle soğuk beyaz çok doğru bir seçim olacaktır. Gün ışığı hiç balıkların rengini göstermediği gibi, suyuda sarımtrak gösteriyor.
İhtiyaç duyduğunuz ışık miktarı akvaryumda seçtiğiniz bitkilere bağlıdır. Genel itibariyle değerlendirildiğinde litre başına 20-40 lümen ışığın yeterli olacağı söylenebilir.
Normal şartlarda 1 hafta gibi bir süre beklemesi lazım. Sera Nitrivec ekleyerek yararlı bakteri oluşumunu hızlıca başlatmanızı öneririm. Eğer dış filtreniz iyi ise 5 günden sonra yavaş yavaş canlı eklemeye başlayabilirsiniz.
Isıtıcısız bir akvaryumda tropikal balıklar sağlıklı bir şekilde yaşayamaz. Bunun sebebi ise akvaryum içerisindeki ısının değişken olmasıdır. Akvaryum ısıtıcı sayesinde hem soğuk zamanlarda akvaryum içerisindeki suyun ısınması sağlanacak hem de onu dışında her zaman stabil bir sıcaklık sağlanacaktır.
Periyodik olarak akvaryum kaç günde temizlenir diye soruyorsanız, 4-5 haftada bir suyun dörtte biri yenilemenizi öneririz. Bu şekilde daha taze ve uzun süre berrak bir su elde edebilirsiniz.
Normalde yetişkin balıklar 3 gün sorunsuz kalabilir ama dönüşünüz gecikir vs. aksilikler çıkabilir diye en iyi seçenek otomatik yem makinası kullanmak..
Kırmızı tayf belirtildiği üzere, çiçeklenme, tohumlanma ve yeni filizler oluşturmada etkinken, mavi tayf, özellikle uzama ve büyüme faaliyetlerinde etkindir. Yüksek mavi ışık ve az kırmızı ışıkta, daha boylu bitkilerimiz olur, yeni yapraklar teşvik edilir.
Balık sevgiyi hissetmez, sevgi neticesindeki iyi bakımı hisseder.
Fanusta oksijenlendirme, suyun sıcaklığı ve filtreleme gibi unsurlar olmadığı için balıklar bu ortamda uzun süre yaşayamıyorlar.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar. Günlük düzenli dinlenme saatlerine gerek duyarlar.
Bunun için kullanılacak ledler 1000 kelvin ve üzeri olmalıdır. Kendinizin yapacağı aydınlatma için 2 mavi ( royal blue ve blue )lede 1 soğuk beyaz olacak şekilde cree power led kombinasyonu kullanılmalıdır.
Buz atmak ilk akla gelendir ama ani ısı değişimi hastalığa yol açar onun yerine fan ile su soğutulabilir DIY sayfasında fan ile ilgili birçok çalışma bulabilirsiniz. Akvaryuma buz atmak yada soğuk su eklemek ani ısı düşmesine sebep olacağından sorun yaratabilir.
Işığın olduğu her yerde yosunlaşma olabilir. Led ısı vermeyebilir ama ısıtıcısı olan bir akvaryumda Led de yosunlaşmaya yol açacaktır.
Akvaryum seçilirken 10 litrelik bir akvaryuma 1 tane balık olacak şekilde seçim yapmak gerekir. Yani bir akvaryum 50 litrelik ise burada en fazla 5 tane balık yaşaması gerekmektedir.
Bu durumda yukarıdaki hesap şu şekilde değişir: 100 watt'lık bir ısıtıcı, 1 saatte 0,26 ₺, 1 günde 6,24 TL, 1 ayda 187,2 Türk lirası sarfiyat yapar.
şu ürün nasıl ? İstanbulda iseniz 100w ısıtıcı 80 lt akvaryuma yeterli olur. 100 watt lık bi ısıtıcı size yeter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri