Lityum bir sakinleştirici değildir. Alışkanlık, bağımlılık yapmaz. Lityum kesildiği zaman yoksunluk belirtileri görülmez.
“Lityum, dirençli diye tabir ettiğimiz, antidepresan tedaviye yanıt vermeyen depresyonda ek tedavi olarak ve yineleyici depresyonlarda da kullanılır. Tedaviye yanıt vermeyen obsesif kompolsif bozuklukta güçlendirme tedavisi olarak da kullanılıyor.
Lityumun iyileştirici etkisi 7–10 günden önce görülmez. Lityum başlanan hastada 5 gün sonra kan düzeyine bakılır, etkin kan düzeyine gelinceye kadar doz ayarlaması yapılır. İlk 2 ay, bir-iki haftada bir lityum kan düzeyleri ölçülür. Kan testi gece alınan dozdan 12 saat sonra yapılmalıdır.
Lityum tuzları olarak da bilinen lityum öncelikle psikiyatrik ilaç olarak kullanılır. Öncelikle bipolar bozukluğu tedavi etmek ve antidepresan kullanımından sonra düzelmeyen majör depresif bozukluğu tedavi etmek için kullanılır. Bu rahatsızlıklarda intihar riskini azaltır.
Lityumun yaygın kabul gören kullanım alanları; bipolar bozukluk (akut ve koruyucu tedavi), şizoaffektif bozukluk (akut ve koruyucu tedavi), yineleyici major depresif bozukluk, siklotimi ve dirençli depresyon olarak sıralanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Lityum in vivo ortamda da tau kaska- dını inhibe ederse beyinde bulunan demirin beyin hücrelerinden çıkışını zorlaştırır ve demir birikimine neden olursa hidroksil radikali oluşumu artar, sonuçta oksidatif strese bağlı nörotoksisite ortaya çıkarabilir (Lei ve ark. 2017).
Lityum: Lityum, şizofren hastaların %50'sinde psikotik semptomları daha fazla azaltılmasında etkili olabilir. Lityum denenmesi hiçbir antipsikotik tedavi alamayan hastalarda da uygun ola- bilir (86). Lityum antipsikotik tedaviye eklendiğinde şizofrenik hastalarda bulguların 1/5-1/2'si azalmaktadır.
Lityum, tedavi edici dozlarda kullanıldığında fazla yan etkisi olmayan bir ilaçtır. En sık görülen ve hafif geçen yan etkileri arasında bulantı, fazla su içme ve idrara çıkma, iştah artması ve kilo alma sayılabilir.
Lityum Testi Neden Yapılır? Günümüzde bazı kişilerde görülen bipolar hastalığı, kişinin pek çok anlamda kötü etkilendiği bir durum haline gelmiştir. Burada hastanın geçirdiği atakların önüne geçebilmek ve ataklarda görülen durumları azaltabilmek için hastaya lityum tedavisi uygulanır.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
Lityumun nadiren, böbrekler, tiroid bezi ve deri üzerine yan etkileri olabilir. Bazı ilaçlar, lityumla geçimsizdir. Herhangi bir nedenle başvurduğunuz hekimlere lityum kullandığınızı mutlaka söyleyiniz. Ruh hekiminize danışmandan kesinlikle idrar söktürücü ilaçlar veya ağrı kesici ilaç kullanmayınız.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Bipolar Bozuklukta Sık Kullanılan İlaçların Uykuya Etkisi
Bipolar hastalarda duygudurum dengeleyicisi olarak sıklıkla kullanılan ve özellikle manik ataklardan koruyucu etkisi iyi bilinen lityum, gece uykusunda iyileşme sağlar ve gün içinde uykululuk halini arttırır.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Lityum, böbrek yolu ile atılır.
Morgan ve arkadaşlarına göre lityumun en sık görülen sinir sistemi ile ilgili yan etkisi titremedir. Lityuma bağlı titre- me ilaçların neden olduğu titremenin en sık görülenidir. Daha sık olarak erkeklerde ve yaşlılarda görülme eğiliminde- dir.
Şizofreniye eşlik eden depresyon, hastalığın her evresinde görülebilir. Farklı psikiyatrik kaynaklarda depresyon gelişme oranı %7 ile 70 arasında değişmektedir. Yalnız yaşama, erken yaşta anne-baba kaybı ve düşük kendilik değeri depresyon olasılığını arttırmaktadır.
Ülkemizde sık görülmektedir. Lityum, bipolar hastalık tanısı almış hastalarda kullanılan bir ilaçtır. Lityum tedavisi alan hastaların psikiyatri uzmanları tarafından, ilaca başlamadan önce ve tedavi sırasında belirli aralıklarla lityum kan düzeylerine bakılması gerekmektedir.
Akut psikoz olarak adlandırılan bu evre genellikle 4-8 hafta sürer. Psikoza bağlı gelişen ajitasyonla mücadelede antipsikotikler ve benzodiazepinler kullanılır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri