Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” ve “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği”ne göre nakliye ve depolama, ağır ve tehlikeli iş sayılmaktadır.
Çok tehlikeli sınıfta ise; maden işletmeciliği, krom, bakır, kurşun, manganez üretimi, taş ocakları, radyasyon alanları, kimyevi alanlar, ağır metaller, patlayıcı maddelerin olduğu alanlar gibi sektörel faaliyetler dahildir.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde gelen asgari ücret zam önerisiyle beraber gündeme gelen ağır iş kolları; Madencilik, taş ocakları, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi gibi alanlarda hizmet veren vatandaşları kapsıyor…
Çalıştığınız işyerinin SGK sicil numarası 242110202001260000602-58 olsun. Bu işyeri SGK sicil numarasından soldan 2. rakamdan başlayarak 7. rakama kadar olan rakamları alın, 6 haneli olan 421102 rakamını buldunuz, bulduğunuz bu rakam, işyerinizin tehlike sınıfını belirleyen “NACE” kodunuzdur.
İlgili 18 soru bulundu
NACE koduna göre Tehlike Sınıfı: 1- Çok Tehlikeli, 2- Tehlikeli, 3- Az Tehlikeli olarak belirlenen tehlike sınıfları, uzman ve hekimlerden hangi tarihten itibaren hizmet alınması gerektiğini belirlediği gibi, bu iş güvenliği uzmanı ve hekimlerinin işyerlerine hizmet vermesi gereken minimum süreleri de belirlemektedir.
Berber, hamam tehlikeli sınıfta
Erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar 'tehlikeli' sınıfta. Bu sınıfta olmaları dolayısıyla da 1 Ocak 2014'ten itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda.
Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Dünya'nın en tehlikeli meslekleri arasında yer alan madencilik, güvenlik ve sağlık açısından çok riskli bir meslektir.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
Üyelerimiz arasında cam fabrikalarının “ağır sanayi kategorisine” girdiği ve bu nedenle işçilere erken emeklilik hakkı doğduğu ile ilgili doğru bilinen bir takım yanlışlıklar olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle yasalarda cam işçilerini kapsayabilecek hükümler ile ilgili bilgilendirme yapma ihtiyacı duymaktayız.
İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde kullanılan kodlar ve tanımlar NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması olarak bilinen uluslararası bir sınıflamaya aittir. Sınıflama ile ilgili konular Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yetkisindedir.
Kepçe operatörlüğü yapmak tehlikeli ve bir o kadarda zordur. Çünkü kepçe operatörlüğü can güvenliği riski taşıyan bir iştir. Bundan dolayı kepçe operatörlüğü yapabilmek için gerekli eğitimleri almak gerekir. Zira bu önemli eğitimleri almayan bir kişi kepçe operatörü olamaz.
1. Fırıncılık. Az ekmek tüketsek de bunu sıfırlayamayacağımıza göre bu meslek asla ölmeyecek.
Özellikle biyomedikal bilimler, nöroloji, fizyoterapi ve oftalmoloji (göz hastalıkları) gibi alanlardan mezun olan öğrencilerin ilk 6 ay içerisinde, %95 oranında iş buldukları en kolay meslekler olarak görülmüştür.
1-Kanalizasyon dalgıcı. Hindistan'ın Delhi şehrinde 'kanalizasyon dalgıcı' olarak görev yapan Devi Lal, günde yaklaşık 10 TL kazanıyor. 43 yaşındaki Devi'ye günlük kazancıyla kendine içki ısmarlıyor.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
– “hafif” statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. HAFİF İŞÇİ NE DEMEK? – Fırın, tatlı, kuru yemiş, meşrubat üretimi çalışanları olarak belirlenmiştir.
Değerli kardeşimiz, Kuaförlük yapmak haram değildir. Ancak kuaförlük yaparken haram durumlardan sakınmak gerekir. Süslenme konusunda dinimizin ölçülerine göre hareket etmek gerekir.
Çok tehlikeli sınıfına ait iş yerleri, inşaat, maden, tersane gibi işlerin yapıldığı işyerlerinden oluşmaktadır. Bu sınıfta görev alması gereken iş güvenliği uzmanının A sınıfı bir uzman olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri