Bölgesel anestezi uygulamalarında verilen lokal anestezik ilaçların belli bir etki süresi vardır, tahmin edilenden fazla süren ameliyatlar için bu süre yetersiz kalabilir. Böyle bir durumda hastalara damar yoluyla genel anestezik ilaçlar verilerek ameliyat bitinceye kadar hastaların uyuması sağlanabilir.
Lokal anestezi, vücudun sadece istenen bölgesini uyuşturmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde hasta uyanıktır, bilinci yerindedir. Yapılan işlemlerin ve operasyonun farkındadır.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır, bilinci yerindedir ancak ağrı hissi yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Girişim yapılacak bölgede, deri altına enjekte edilen lokal anestezikler sayesinde yerel sinirlerin duyarsız hale getirilerek ağrı algılanmasının engellenmesidir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Çocuklarda lokal anestezi etkisi genellikle 2 ila 6 saat arasında sürer. Bu süre, kullanılan anestezik ilacın türüne, uygulanan doza ve çocuğun fizyolojik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler. Bölgesel anestezi vücudun belirli bölgelerini uyaran sinir dallarını, genel anestezi ise beyindeki sinir hücrelerini etkiler.
Lokal anestezi; vücudun küçük bir bölgesinin uyuşturulduğu ve hastanın bilincinin tamamen açık kaldığı, çevresinde olan bitenlerin farkında olduğu anestezi türüdür. Bu tipteki anestezi genellikle küçük prosedürler sırasında kullanılmak için tercih edilir.
Lokal anestezi sonucu oluşan fasiyal paralizi genellikle zararsızdır. •Anestezik solüsyonun etkisi geçince paralizi de tamamen geçer. Bu durum hastaya açıkça anlatılmalıdır. Ancak, iğne ucunun sinir lifini zedelemesi sonucu meydana gelen fasiyal paralizi olgularında farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
İnguinal herni yanında, femoral herniler, göbek fıtıkları, Spigelian herniler ve belli büyüklüğe kadar kesi fıtıkları lokal anestezi ile ameliyat edilebilmektedir. Özellikle göbek fıtığı onarımları lokal anestezi için gayet uygun ameliyatlardır.
Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Spinal anestezinin uygulanması, uygulama yapılacak bölge kısıtlı bir alan olduğu için dikkat gerektiren bir işlemdir. Önce kişi yan yatırılır ya da sabit şekilde durabileceği rahat bir oturma pozisyonu alır. Bel bölgesi açılır. Omurganın alt kısmına denk gelen bölgeden iğne ile uyuşturan anestetik madde verilir.
Ağır grip geçiren, ateşi yükselen, burundan iltihaplı akıntısı olan hastalarda ameliyat acil değilse ertelenir.
Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır. Bölgesel Anestezi ise, hasta vücudunun sadece ameliyat edilecek kısmının uyuşturulmasıdır. Son olarak Sedasyon uyku hali olarak bilinir. Ameliyat öncesinde hastanın kaygılarını azaltmak amaçlı uygulanır.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Ne zaman banyo yapabilirim? Genellikle ameliyattan 24-48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Normal dikilmiş bir yarada bu süre içerisinde epitel(cildin en dış tabakası) ile kapanır ve su ile temasta bir sorun olmaz.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri