Metabolik Cerrahi Nedir? Halk arasında diyabet ya da şeker ameliyatı olarak da bilinen metabolik cerrahi hem diyabetin hem de obezitenin aynı anda kontrol altına alınabilmesini sağlayan ameliyatları içermektedir.
Midenin %50'lik kısmı çıkarılır, ince bağırsakların yeri değişir. Bu değişiklikle pankreastan insülin salgılanması uyarısı gelir ve etkinlik artar. Böylece Tip 2 şeker hastalığı tamamen geçer. Ve kişiler bu ameliyat sonrasında obezite den de kurtulur.
Pankreasın insülin üretme kapasitesi yeterli olan şeker hastaları şeker hastalığı ameliyatı olabilir. Eğer hastanın şeker hastalığına bağlı doku hasarı hızlanmış ve durdurulamıyor ise şeker hastalığı ameliyatı uygulanabilir. Vücut kitle indeksi 25 – 35 arasında olanlara şeker hastalığı ameliyatları uygulanabilir.
Sadece obezitesi olan(VKI>30) tip 2 şeker hastalarında metabolik cerrahi ameliyatlarıyla tedavi söz konusudur. Tip 1 şeker hastalığının tedavisinde ameliyat seçeneğinin yeri yoktur.
Metabolik cerrahi sırasında uygulanan bütün yöntemler kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik yöntemle yapılır. Hastaya kesi açılmaz bunun yerine dört ya da beş delikten girilerek ameliyat tamamlanır. Ameliyat süresi kullanılan yönteme göre değişir. Yöntemin çeşidine göre operasyon 1 veya 3 saat kadar sürebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Metabolik cerrahiden yararlanmak için hastaların vücut kitle indeksinin 35'in üzerinde olması gerekmektedir. Medikal Tip II diyabet tedavisine yanıt vermeyen ve kitle indeksi 30'un üzerinde olan hastalar da metabolik cerrahi operasyonu olabilmektedir.
Tip 2 şeker hastalığını (Tip2DM) ve obeziteyi birlikte tedavi etmek amacıyla uygulanan sindirim sistemi ameliyatlarına Metabolik Cerrahi denir. Genellikle obezite tedavisi için yapılagelen bazı ameliyatlar ile yakın zamanda bunlardan türetilmiş ameliyatları kapsar.
Şeker hastalığı, metabolik cerrahi yapılmaz ise süregelecek ve devamlılığını koruyacak bir rahatsızlıktır ve bu durum hastaları umutsuzluğa sevk eder, ancak bilindiğinin aksine şeker hastalığı ameliyatı ile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.
Şeker hastalığı ameliyatı (metabolik cerrahi) sonrası iyileşme süreçleri, fazlalık tüm kiloların yeniden geri verildiği ve şeker hastalığının tamamen – büyük oranda geçtiği döneme kadar devam edecektir. Bununla birlikte cerrahi girişime bağlı iyileşmenin tamamlanabilmesi için de yaklaşık 90 gün gereklidir.
Hasta ilaç kullandığı halde şeker kontrol altına alınamıyorsa, hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak şeker hastalığı ameliyatı olunabilir. Hastanın yaşının 18-65 aralığında olması doktorun vereceği kararla uygun olacaktır. Tip 2 diyabetten kaynaklı olarak birçok metabolik sendrom sorunları ortaya çıkmaktadır.
Tip 2 diyabet ameliyatı, normal sindirim sistemi cerrahisi kadar risk taşır. Öncelikle her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığı cerrahisinde de tercih edilen anestezi, bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca, nadiren de olsa enfeksiyon, apse oluşumu gibi problemler de ortaya çıkabilir.
Şeker hastalığı ameliyatını maalesef SSK karşılamamaktadır.
SSK'nın ameliyat maliyetinin bir kısmını karşılayabilmesi için, ameliyat olacak kişinin vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. Ayrıca SSK; endokrinoloji, dahiliye ve psikiyatristin bulunduğu bir heyet raporu da istemektedir.
Şeker hastalığı ameliyatını SSK karşılamamaktadır. Ancak şeker hastası ve obez iseniz o zaman SSK bu ameliyatın belirli kısmını karşılamaktadır. Fakat bunu karşılarken SSK; psikoloji, endokrinoloji ve anestezi uzmanlarının kontrolünden geçerek bir rapor hazırlanmasını şart koşmaktadır.
Birinci sonuç: Tip 2 diyabetin en azından bazı hastalarda doğru diyetle tamamen düzelebilen bir hastalık olduğu. İkinci sonuç: Tip 2 diyabetlilerin doğru beslendiklerinde fazla kilolu olsalar bile gene de diyabetten kurtulabilecekleri.
Ameliyat genel anestezi altında, kapalı(laparoskopik) teknikle uygulanır. Yaklaşık 2 saat sürer. Ameliyat bölgesinden dışarı uzanan bir dren kullanılır.
Kimler Diyabet Cerrahisi Olamaz? Diyabet ameliyatı vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan insülin depoları tükenmemiş Tip 2 şeker hastalarına yapılmaktadır. Fakat bütün tip 2 şeker hastalarına da ameliyat yapılmaz. Çünkü önemli olan pankreasın insülin üretmesini korumuş olması gerekmektedir.
Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur.
Ameliyat sonrası hastalarda şeker yükselmesi olabilir. Ciddi hastalıklarda şeker yükselebilir. Ciddi travmalar kan şekerini yükseltebilir.
Kontrolsüz diyabeti olan kişilerde zayıf kan dolaşımı gelişebilir. Kan dolaşımı yavaşladığında kan daha yavaş hareket eder ve bu da vücudun besin maddelerini yaralara ulaştırmasını zorlaştırır. Sonuç olarak yaralanmalar yavaş iyileşir veya hiç iyileşmeyebilir.
ŞEKER HASTALIĞI'NIN ( DİYABETES MELLİTUS Tip2 ) KALICI %100 yakın başarı oranları ile BİLİNEN TEK KALICI TEDAVİSİ " METABOLİK CERRAHİ " dediğimiz ameliyatlardır. Bu ameliyat Şeker Ameliyatı ( Diyabet Cerrahisi ) olarak bilinir ve tip2 Şeker Hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir.
Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır. Bu oranlar hastalığın süresine, hastanın yaşına, hastanın insülin rezervine ve seçilecek ameliyatın tipine ve tekniğine göre değişiklik gösterebilir.
Tüp Mide Ameliyatı SGK - Obezite & Metabolik Cerrahi. Tüp mide ameliyatı SGK tarafından ülkemizde devlet hastaneleri, üniversiteler ve sgk anlaşmalı özel hastanelerde karşılanmaktadır.
Metabolik cerrahi ameliyatları ince bağırsaklarda yer değiştirme işleminin yapıldığı bir operasyondur. Ameliyatla ince bağırsağın başlangıç ve son kısımlarının yeri değiştirilerek insülin hormonları aktif hale getiriliyor.
0-2 arasında ise; İnsülin direnciniz yok. 3-5 arasında ise; İnsülin direnci olasılığı az ancak dikkatli olunmalı. 6-9 arasında ise; İnsülin direnci var, ciddi takip gerekli, tedavi için vakit kaybetmeyin. 10-14 arasında ise; Durum çok ciddi, çok acil bir profesyonelden destek alınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri