Lomber vertebra kontrastsız, lomber omurganın röntgen filminin kontrast madde kullanılmadan çekilmesidir. Bu yöntem, lomber omurganın yapısını ve olası anormallikleri göstermek için kullanılabilir.
Lomber mr; bel bölgesini inceleyen ve bel bölgesinde herhangi bir hastalığın varlığının teşhisi için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bel ağrısı, bel fıtığı şüphelerini taşıyan hastalara uygulanan bir yöntemdir ve hastalığın seyrinin nasıl ilerlediğini, hastalığın var olup olmadığını belirlemektedir.
Kontrastsız MR Nedir? Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir.
Lomber(bel) tomografisi; bel ve omurga bölgelerinde meydana gelmiş sorunların varlığının tespitinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Lomber tomografisi; bel fıtığı, bel ağrısı, alt omurga yaralanması, çoklu skleroz , kanser belirtisi, sıkışmış sinir ve omurgaya etki eden doğum kusurları sonucunda çekilmektedir.
Lomber vertabra olarak bilinen bu durum aslında disklerin ve sinirlerin beyne kadar uzandığı kısmına denir. Aynı bel bölgesinden başlayan diskler servikal bölgeye yani enseye kadar uzanmasına denir. Vücudun bel bölgesi olarak bilindiği bu bölgede en sık rastlanan durumlardan biri bel fıtığı hastalığıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Lomber MR kaç dakika sürer? İşlem ortalama 20 – 30 dakika arasında sürmektedir. Lomber MR neden istenir? Lomber bel tomografisi, bel ve omurga bölgelerinde ortaya çıkan problemlerinin varlığını tespit etmeye yardımcı olan bir tekniktir.
Tıbbi terminolojide adı Lomber olan omurga, yukarıdan aşağıya baş (Cervical), sırt (Torakal), bel (Vertebral) ve kuyruk sokumu (Sakral) olarak dört ana bölüm ve 24 omurdan oluşur. Bu bölümlerden ilk üçü, omurganın kavisli alanlarını da ifade eder.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Omur, yani vertebra, omurgayı oluşturan 33-34 kemikten her birine verilen addır. Kafatasının hemen altından başlayıp kuyruk sokumuna dek uzanırlar.
Lomber Dar Kanal
Omurların arasında yer alan disklerin süngerimsi yapılarını zamanla kaybetmesiyle daha az su içermeye başlar ve bu durum disk yüksekliğinin düşmesine ve diskin omurilik kanalına doğru bombe yapmasına neden olur.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar.
İlaçlı MR yani halk diliyle ilaçlı emar, doku ve organların daha detaylı görüntülenmesi için kullanılmaktadır. Kan damarları, dokular, organlar daha net görüntülenir. Ayrıca yumuşak doku ve sinir sistemine de ilaçlı MR ile bakılabilmektedir. Omurilik ve beyin görüntülenmesinde sıklıkla kullanılır.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Tek başına MR görüntüsü ile bel fıtığı tanısı konulmaz. Hiç ağrısı olamayan sağlıklı bireylerin yapılan Bel MR incelemelerinde 20-39 yaş arası bireylerde %56, 40-59 yaş arası bireylerde %50, 60-80 yaş arası bireylerde ise % 79 “fıtık başlangıcı” olarak da adlandırılan disk taşması tespit edilmiştir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Tedavinin amacı, normal fizyolojik yüklenmeler ile zarar görmeyecek bir omurga elde etmek ve hastaların kısa zamanda eski günlük aktivitelerine geri dönebilmeleridir. Bu doğrultuda kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokuları yaralanmadan etkilenmeyen hastalar, yatak istirahati ve korse ile tedavi edilebilmektedir.
İnsanlar genellikle omurilik ve omurgayı birlikte omurga olarak adlandırır. Omurilik doku, sinir ve hücrelerden oluşan bir banttır. Omurga (vertebral kolon) adı verilen koruyucu bir kemik tabakası, omuriliği kaplar ve korur. Omurgadaki kemiklere vertebra (omur) denir.
Tipik bir vertebra iki bölümden oluşur. Ön tarafta bulunan kalın, kenarları kompakt kemik ile çevrelenmiş ve kuvvetli kısma corpus vertebrae, arka tarafta bulunan daha ince kemik yapılardan oluşan bölüme ise arcus vertebrae denilir.
Kalça-bacak ağrısı:
Örneğin L5-S1 mesafesinde sağda bir fıtık varsa hasta genellikle sağ kalça ağrısı ile başvurur. Fıtık L4-5 sol tarafta ise, hasta sol bacak ağrısı ile doktora başvurur çünkü L5 siniri bacak dış yanının duyusundan sorumludur.
Kalça osteoartrit ağrısı bacağa yayılabilir ve yan diz ağrısı olarak kendini gösterebilir.. Fıtık kaynaklı kalçadan ya da belden bacağa vuran ağrı genellikle tek taraflıdır. Ağrı yürüme veya çömelme gibi bele yük bindiren hareketlerle artabilir.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
İyi seçilmiş ve geç kalınmamış hastalarda ameliyatla kanal genişletilmekte, omuriliğe ve sinirlere olan bası ortadan kaldırılmaktadır. Yapılan bu cerrahi işleme Lomber Dekompresyon yada Laminektomi denir. Omurilik basısı ameliyatla giderildikten sonra hastanın ağrıları zamanla azalır ve kaybolur.
Lomber ya da lumbal omurga olarak bilinen kısım bel kısmımızdaki 5 adet omur bölgesini ifade eder. Bu kemikler önde disk, arkada ise faset eklemler ile birbirlerine bağlanırlar. Kemikler arasında ligamentum flavum olarak bilinen bağ dokusu bulunur.
Lumbar vertebra (bel omurları), göğüs kafesi ile pelvis arasındaki omurlardır. İnsanlarda 5 tane bel omuru vardır. Hareketli omurlar arasında en iri olanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri