En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir. Uygunluk biçim, ölçü, renk, değer, doku vb. yönlerden oluşur. Bunların biri ya da birkaçı bir arada olabilir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Uyum, bütün bir kompozisyonun ahengi-armonisi demektir. Kompozisyonun parçaları bütüncül bir görsel tema gibi çalışır. Kontrast, tasarımdaki farklı elemanların farklılıklarının vurgulanmasını sağlayan ve/veya bu elemanlarının aralarında denge oluşturan kombinasyonlardır.
İlgili 41 soru bulundu
En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz.
Şekil – Şekil , çizgilerle oluşturulan iki boyutlu tanımlanmış bir alandır. Farklı şekil türleri, hepsi kompozisyonun temel unsurları olan geometrik, soyut ve organik şekiller içerir. Renk – Renk, dikkatin çekilmesinde özellikle önemli bir unsurdur çünkü rengin uyandırdığı duyguların ardında psikoloji vardır.
Tasarımda görsel hiyerarşi, görsel ögelerin önem sırasına göre derecelendirilmesidir. Görsel hiyerarşi ilkelerini şu şekilde sıralayabiliriz: Boyutlandırma, hizalama, tekrarlama, renk ve konumlama.
Değişiklik ve zıtlıkları içeren tasarım ilkesidir.Tasarımdaki çeşitlilik ilkesi,bütünün içerisinde canlı ve zengin bir çeşitliliğin de elde edilebilmesi için tasarımı farklı kılan bir unsur olacaktır. Çeşitlilik,tasarımın farklı durum, form, şekil, farklılık, vurgu,farklı boyut ve oranlarındaki kalite veya durumudur.
Koram , düzenli ölçü derecelenmesi, görsel hiyerarşi, kademelenme, derecelenme ve Hiyerarşi olarak da tanımlanmaktadır. Hiyerarşi; biçim, yön, ölçü, aralık gibi unsurların yer aldığı iki karşıt ucun birinden diğerine doğru kademeli olarak geçişini sağlayan düzendir.
Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça ele alınması değil, tamamı ile anlam ifade etmesidir. İyi bir tasarımın belki de en olmazsa olmaz ilkesi bütünlüktür. Bu sayede baskı yapılan tasarıma bakıldığında, genel bir bütün algısı oluşur ve her bir parça, ahenk içerisindedir.
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Vurgu tasarımda dikkat çekmek istenilen alan olmakla birlikte, eserin en göze batan kısmıdır. Her görsel tasarımın bir noktası gözü daha çok etkiler ve kendine çeker. Bu nokta seyirci tarafından ilk bakışta algılanır.
Proporsiyon (Oran, Orantı): Tasarımdaki çeşitli elemanların, göreceli boyut ve ölçeklerine göre kendi aralarında ve parçalarla bütün arasında bulunan oranlarıdır.
Evrensel tasarım; fizyolojik özelliklerine, yaşına, cinsiyetine, sosyal, ekonomik ve eğitim düzeyine bakılmaksızın, toplumdaki farklı özelliklere sahip tüm insan grupları için ortak tasarımlar yapmayı amaçlar. Önemli olan ürün, hizmet ve fiziksel çevrenin her zaman her koşulda kullanabilir olmasıdır.
Hizalama, görsel materyallerin daha kolay algılanmasında, öğeler arasında kurulan ilişkilerin daha rahat anlaşılmasında önemli rol oynar. Materyal içinde düzenli bir şekilde yerleştirilmiş öğeler öğrenmede de kolaylık sağlar.
Biçim, çizgi, renk açık ve koyudan oluşmuş yüzeydir. Temel tasarım tekniğinde, çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu biçim oluşur. kıvrımlar ile değişik tonların oluşturduğu yüzeyler; tasarım biçimini oluşturan unsurlardır. Nesnelerin varlığını ifade eden bir terimdir.
İlk olarak dikkat etmemiz gereken ve karşımızda çıkan tasarım ilkelerini ise Farklılık, Bütünlük, Vurgu, Alan, Denge, Ritim, Zıtlık ve Oran olarak da ifade edebiliriz. Bütünlük: Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça bir şekilde ele alınması değil, tam anlamı ile anlam ifade etmesidir.
Tekrar, tasarım boyunca renk, şekil veya yazı tipi gibi belirli temel tasarım elemanlarının tekrar tekrar kullanılmasıdır. Bir tasarımda desenlerden farklı olarak oluşturulan tekrar, bütünlük ve ahenk sağlamak için kullanılır. Tekrar doğru kullanıldığında tasarımda tutarlılık yaratır.
Koyu, Işık-Gölge, Form, Hacim, Tipografi. * Tasarım İlkeleri; Ritim, Denge, Oran, Hareket, Hiyerarşi, Zıtlık, Uygunluk, Egemenlik.
Nokta ilk düzen elemanıdır. (Tasarım ve düzenleme çabasının ilk basamağını nokta elemanı oluşturur. Sonrasında nokta çizgiye, çizgi şekle, şekil forma dönüştürerek tasarım karmaşıklaşmaya doğru gider.) Nokta tasarımı başlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri