Hastaların büyük çoğunluğunda lösemi belirtileri bacakta morluk, kollar ve gövdedeki kas gruplarında morarma ile hassasiyet şeklindedir. Ayrıca hareket kabiliyetinde azalma veya ağrı da oluşabilir. Morlukların boyutu ve şekli değişebilir.
Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabilir ama lösemi tek başına sadece morluklarla bulgu vermez. Bu morarmaların nedeni blast denilen hücrelerin kemik iliğini istila ederek iyi hücrelerin üremesini engellemesidir.
Genellikle kırmızı ya da mor renkte olan bu küçük cilt lekelerine peteşi adı verilir. Çoğu zaman bu cilt lekeleri kümeler şeklinde görülür. Göğüs ve sırt başta olmak üzere yüzde, kollarda ve bacaklarda meydana gelir. Bu lekelerin nedeni genellikle kanın lösemiden kaynaklı şekilde pıhtılaşmamaya başlamasıdır.
Lösemide erken teşhis hayati önem taşıyor
Çocukların vücudunda görülen her morluk, bir yaramazlığın sonucu oluşmayabiliyor. Bu nedenle onları çok iyi gözlemlemek, morlukların neden oluştuğunu mutlaka anlamak gerekiyor. Çünkü kendiliğinden gelişen, bir nedeni olmadan ortaya çıkan morluklar, lösemi habercisi olabiliyor.
Birden fazla yerde morarma varsa, Morluklara diş eti, burun, aşırı adet kanaması eşlik ediyorsa, Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
İlgili 37 soru bulundu
Ciltte oluşan travma dışı morluklar birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıkların başında kan hastalıkları yer alır. Pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak sıklıkla oluşan morluklar, lösemi, lenf bezi hastalıkları ve kemik iliği kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak görülebilir.
Vücutta Morarma Neden Olur? Darbe ya da çarpmanın yanı sıra kanda trombosit (kan pulcukları) miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar meydana gelebilir. Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan kişilerde bu tür morluklar görülür. Yaş da bu durumda önemli bir faktördür.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Sık görülen lösemi morluk bölgeleri arasında ilk olarak eklem ve kas bölgeleri gelir. Hastaların büyük çoğunluğunda lösemi belirtileri bacakta morluk, kollar ve gövdedeki kas gruplarında morarma ile hassasiyet şeklindedir. Ayrıca hareket kabiliyetinde azalma veya ağrı da oluşabilir.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Lösemi belirtileri, halsizlik, sürekli ateş, enfeksiyonlar, kolay morarma ve kanama, boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde şişmiş lenf bezleri, kemik ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık ve ciltte mor veya kırmızı lekeler gibi çeşitli belirtileri içerebilir.
Lösemi morlukları genellikle acı yapmazlar ancak bölgeye temas halinde acıyabilirler.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlar ve trombositlerin etkilenmesine bağlı olarak oluşan burun, diş ve diş eti kanamaları, cilt altında beklenmedik kanamalar, morarmalar ve cilt üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler (peteşiler) lösemi belirtileri arasında yer alır.
Hastalık belirtileri. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar genelde birkaç hafta içinde gelişirler.
Halsizlik, yorgunluk, kansızlık, diş eti ve burun kanaması, deride çarpma olmadan görülen nedensiz çürükler, aşırı adet kanaması ve inatçı ateş gibi belirtiler lösemi işareti olabilir.
Morarmalar. Demir eksikliği anemisinde kemik iliği demirden yoksun olunca, yeterince kırmızı kan hücresi üretemez. Ayrıca trombosit üretiminde de azalma olabilir. Trombositler kanın pıhtılaşmasına önemli rol oynar, dolayısıyla trombositlerdeki azalma morarmaların artmasına neden olur.
Tüylü hücrelerin kemik iliğinde birikmesi sonucu kemik iliğinin yeterli sayıda normal kan hücresi üretemez. Normal kan hücresi üretiminin bozulması sonucu hastada anemi, enfeksiyon riskinde artış ve trombosit sayısının düşük olmasına bağlı olarak, küçük bir yaralanmadan sonrasında ciltte morarmalar görülür.
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören bireylerin kan trombosit sayısı düşük olabilir yani trombositopeni gelişebilir. Kan, eğer yeterli trombosite sahip değilse normalden daha yavaş pıhtılaşır. Bu, da en küçük çarpma ve yaralanmanın dahi büyük veya yumrulu morluklara neden olabileceği anlamına gelir.
Her yaşta görülebiliyor olsa da, çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Vücutta kemik gelişimi dışında pek çok organ sisteminde görev yapan D vitamininin eksikliği ise birçok ciddi hastalığın oluşumunda rol aldığı gibi lösemiyi de tetikleyebiliyor.
Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Stres durumunda ya da bu durumda daha çok soğuğa maruz kalma durumunda vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ve soğukluk olmasıdır. Bu durumda vücutta morarma ile karşılaşılır.
Morluk herhangi bir tedavi uygulanmasa bile, genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Zaman zaman bu süre iki haftaya kadar uzayabilir. Özellikle yüz bölgesinde ya da cildin daha görünür noktalarındaki morluk kişiyi rahatsız edebilir.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir. Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri