Vücutta çok sayıda ve kendiliğinden veya hafif bir darbe ile oluşan morluklar, geçmeyen küçük noktasal kanamalar, burun ve dişeti kanamaları hastalığın belirtileri arasındadır. Hastaların yüzde 25'inde kol veya bacak ağrıları da görülebilir.
Kemik iliğinde bulunan beyaz kan hücrelerinin anormal bir şekilde birikmesi neticesinde kemiklerde ve eklemlerde ağrı meydana gelir. Bu birikim hücrelerde genişlemeye sebebiyet verir. Ağrı ise vücudun genelinde hissedilebildiği gibi en çok kollarda ve bacaklarda görülür.
Lösemi hücrelerinin vücutta çoğunluğu ele geçirmeleri, kan tablosunda değişikliklerin yanı sıra, çeşitli organ şikayetlerine de yol açar: Lösemi hücrelerinin kemik boşluklarında ve kemik iliğinde büyümelerine bağlı olarak özellikle kollarda ve bacaklarda kemik ağrıları görülebilir.
Lösemi belirtileri, halsizlik, sürekli ateş, enfeksiyonlar, kolay morarma ve kanama, boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde şişmiş lenf bezleri, kemik ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık ve ciltte mor veya kırmızı lekeler gibi çeşitli belirtileri içerebilir.
Ayrıca vücudun farklı bölgelerine yayılmış lösemi yayılım gösterdiği bölgeye göre de belirti verebilir. Örneğin sinir sistemine yayılmış bir lösemide bu belirtilere ek olarak baş ağrısı, kas ağrısı, bilinç bulanıklığı gibi semptomlar da görülebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Basit bir tam kan sayımı ile akut lösemi teşhisi konabilmektedir. Tam kan sayımında; normal kan hücre sayılarının azalması ve “blast” adını verilen kanser hücrelerinin sayısında artış olduğu saptanarak, lösemi tanısı rahatlıkla konulabilir.
Bu semptomlar kemik ağrısı, kas iskelet ağrıları ve eklem ağrısıdır. Kemik ağrıları sıklıkla uzun kemiklerde ve vertebralarda hemapoetik dokunun kemik iliğini infiltre etmesiyle oluşmakta- dır. Eklem ağrıları genellikle lösemik hücrelerin sino- viyaya invaze olmasından ziyade periost reaksiyonu ile ilişkilidir.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
3- Ağrı: Baş ve kemik ağrısı kan kanseri vakalarında en sık rastlanan bir diğer belirtidir. İlk evresinde baş ağrısı olarak ortaya çıkan semptomlar daha sonra kemik ağrısı olarak devam eder. Kişiler yürümekte ve günlük işlerini yapmakta dahi güçlük çekebilir.
Lösemi tanısı alan hastaların birçoğunda D vitamini eksikliği saptandığı gibi, D vitamini eksikliğinin devam etmesi tedavi başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Lösemik hücrelerin kemiğin ve eklemin içinde çoğalması nedeniyle sıklıkla ağrılar ortaya çıkar. Karaciğer ve dalak da bu hücreler tarafından işgal edildiğinden bu organlar büyür ve karın şişliği oluşur.
Toplumda yaygın görülen demir eksikliği ve kansızlık nedeniyle lösemi genel olarak fark edilemez. Bu nedenle kansızlık şikayeti ile gelen çocukların durumu mutlaka iyi araştırılmalıdır.
Kanser Ağrılarının Lokalizasyonları
Kanser kemiğe metastaz yaptıysa bazı hastalarda ağrı hiç görülmeyebilir. Fakat görülen ağrılar da daha çok geceleri başlayan ve egzersizle artan şiddetli derecede ağrılardır. Yansıyan ağrı olduysa durum daha karmaşıktır. Örneğin bel ağrısı bacakta hissedilebilir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Lösemi morlukları genellikle acı yapmazlar ancak bölgeye temas halinde acıyabilirler.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kan ve idrar testleri, kemik filmlerinin çekilmesi ve kemik iliğinin incelenmesi ile miyelom teşhisine kolaylıkla ulaşılır.
Genellikle rutin kan veya idrar testinden sonra hastalıktan şüphelenilir. Kanser ilerlediğinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli şikâyet ve bulgulara neden olur: Kemiklerde ağrı ve hassasiyet. Genellikle sırt, kaburga veya kalça kemikleri etkilenir.
Lösemi, tanısı güç bir hastalık değil. Bir damla kan örneğinin lam üzerine yayılıp, mikroskop altında incelenmesiyle kolaylıkla tanı konuluyor.
Akut lösemide, sürekli kan hücresi artışı yaşanmaktadır, ve sonuçta sağlıklı-normal kan hücrelerinden sayıca daha fazla hale gelmektedirler. Bu anormal hücreler diğer organlara da yayılarak, organı fonksiyonlarını yapamaz hale getirebilirler.
Lösemi morlukları genellikle bacaklar, kollar ve gövdede görülür. Ancak bu durum hasta bazında farklılık gösterebilir. Özellikle travmalara açık alanlar daha fazla etkilenir. Ayrıca bu morlukların boyutları da değişkenlik gösterir ve küçük noktasal lekelerden büyük alanlara kadar yayılabilir.
· Evre 1: Lenfosit sayısının artmasına ek olarak lenf bezleri de büyür. · Evre 2: Lenfosit sayısının armasına ek olarak dalakta da büyüme görülür. · Evre 3: Anemi oluşur. · Evre 4: Trombosit miktarında azalma gözlenir.
Kronik Lenfositer Lösemi (KLL) Genellikle orta yaşta veya sonrasında görülen, kemik iliği ve kanın yavaş seyirli kanseridir. Beyaz kan hücrelerimizden olan lenfositlerin kemik iliği, kan ve lenf düğümlerinde kontrolsüz ve anormal sayıda artmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri