Löseminin hangi sebeple ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastalığın vücutta ortaya çıkmasını tetikleyen çeşitli viral, genetik, immunolojik ya da genetik faktörlerin mevcut olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çevresel faktörler de hastalığın ortaya çıkmasında pay sahibi olabilir.
Lösemiye neden olan durumlar genel hatlarıyla şunları içerir: Aşırı sigara ve alkol tüketimi. Çok fazla radyasyon veya belirli kimyasallara maruz kalmak. Genetik faktör.
Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir.
Lösemi ilk belirti genellikle yorgunluk, halsizlik, solukluk ve sık enfeksiyonlara yatkınlık gibi yaygın olmayan semptomlardır. Kan kanseri tedavisi, hastalığın türüne ve evresine göre değişir. Akut lösemide kemoterapi ve kök hücre nakli gibi tedaviler uygulanabilir.
Lösemi tanısı alan hastaların birçoğunda D vitamini eksikliği saptandığı gibi, D vitamini eksikliğinin devam etmesi tedavi başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yapılan laboratuvar çalışmalarında; D vitaminin bazı lösemi hücrelerine etki gösterdiği bilinmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Lösemi en sade ifadesiyle kan kanseri olarak ifade edilebilir. Kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çeşitli sebeplerden dolayı gelişiminin duraklaması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kan kanseri öncelikli olarak kemik iliğine ve daha sonra da tüm organlara yayılabilir.
sağlıksız beslenme, kimyasal maddelere maruz kalma, alkol kullanımı gibi nedenler erişkinlerde kan kanserine neden olurken, çocuklarda çevresel etkenlerden çok, genetik sorunlar nedeniyle hastalık ortaya çıkmaktadır.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Ağrı ise vücudun genelinde hissedilebildiği gibi en çok kollarda ve bacaklarda görülür. Baş ağrısı löseminin en yaygın belirtileri arasında yer alır.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbaları tercih ediniz. Mercimek, ezogelin vb. kurubaklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçının. Meyvelerden kabuğu soyulmuş elma, şeftali, ayva veya muzu tercih ediniz. Sebzelerden pişmiş patates ve havucu tercih ediniz.
Toplumda yaygın görülen demir eksikliği ve kansızlık nedeniyle lösemi genel olarak fark edilemez. Bu nedenle kansızlık şikayeti ile gelen çocukların durumu mutlaka iyi araştırılmalıdır.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Günümüzde löseminin tipi ve risk grubuna göre hastalar ortalama 2-3 yıl süren bir tedavi görürler. İlk tedaviye yanıt vermeyen veya yanıt verdiği halde daha sonra tekrarlayan lösemilerde, kemik iliği nakli tedavisi uygulanabilir.
Lösemi çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut Löseminin genel anlamda tedavi şansı %70 – 75 dir. Bazı Lösemi tiplerinde bu oran %90- %95 in üzerine çıkmaktadır.
Hastalık belirtileri. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar genelde birkaç hafta içinde gelişirler.
Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalarında hasta düşük risk dediğimiz grupta ise konsolidasyon tedavisinden sonra yapılan tedavidir. Genelde ağızdan alınan ilaçlar ve aylık damardan uygulanan kemoterapi ilaçları ile yapılır. Yaklaşık 2 yıl sürer.
Ayrıca, radyasyonun sebep olmadığı tek lösemi tipi de KLL'dir. Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir. Lösemi, tanısı güç bir hastalık değil. Bir damla kan örneğinin lam üzerine yayılıp, mikroskop altında incelenmesiyle kolaylıkla tanı konuluyor.
İştahsızlık. Kemik ve/veya eklemlerde ağrılar. Anemiye bağlı olarak görülen soluk ten, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi.
AML hastalığı oldukça hızlı seyreder. Tedavi edilmezse, lösemi hücrelerinin yayılmasıyla ve bu vücudun çeşitli organlarında hasar oluşturması nedeniyle diğer ağır hastalık tabloları ortaya çıkar. Bu ciddi hastalıklar tedavi edilmezse, hasta bir kaç hafta veya ay içerisinde kaybedilir.
Akut lösemide, sürekli kan hücresi artışı yaşanmaktadır, ve sonuçta sağlıklı-normal kan hücrelerinden sayıca daha fazla hale gelmektedirler. Bu anormal hücreler diğer organlara da yayılarak, organı fonksiyonlarını yapamaz hale getirebilirler.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:
Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur. %43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.
Kan kanseri ifadesi daha çok akut lösemi için kullanılan bir ifadedir. Ancak Kronik Lenfositik Lösemi, Kronik Miyeloid Lösemi hem kemik iliği hem kan kanseri olarak ifade edilebilir. Multipl Miyelom ise plazma hücrelerinin kemik iliğinde yerleşim göstermesinden dolayı kemik iliği kanseri olarak belirtilir.
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır.
Genel olarak dört çeşit lösemi vardır; akut lenfoblastik lösemi (ALL), akut myelositik lösemi (AML), kronik myelositer lösemi (KML) ve kronik lenfositik lösemi (KLL).Erişkin yaşta en sık görülen akut lösemi tipi AML olup, Amerika'da 2010 yılında 12.330 hasta bu tanıyı almış olup, 8950 hasta da bu tanıdan kaybedilmiştir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri