Lotus çiçeği, Nelumbo cinsinden yağmur ormanlarında, batalık ve çamurluk sulak alanlarda yaşayan bitki türlerine verilen addır.
Ülkemizin İstanbul, Bolu, Konya, Sapanca gibi birçok bölgesindeki göllerde Lotus doğal olarak yetişmektedir. Bitkisel motifler sanatın her dalında ve döneminde kullanılmış ve süsleme unsuru olarak vazgeçilmez bir önem kazanmışlardır.
Lotus bitkisi kirli sularda yetişir. “Lotus çiçeği neden çamurda açar?” sorusunun cevabı da burada saklıdır. Çünkü bulunduğu sular bulanık ve koyu renklidir. Bataklıklar ve sulak alanlar yetişme alanlarıdır.
Nilüfer çiçeği ile çok benzetilen lotus çiçeği arasındaki en belirgin fark, nilüfer çiçeğinin boyu 20 cm'e kadar ulaşırken, lotusun 3 m'ye kadar ulaşabilmesidir. Farklı renklere sahip olan lotus çiçeği, tarihteki farklı coğrafyalardaki sanat eserlerinde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Nelumbo (Lotus Çiçeği), Parklarımızda Çiçek Açmaya Devam Ediyor. Bilimsel adı Nelumbo olan ve halk arasında Lotus çiçeği ismiyle de anılan Nilüfer çiçekleri yapraklarını açtı. Bir su çiçeği olmasına karşın diğer su çiçeklerinden farklı olan Nilüfer çiçekleri, çamurlu sularda da yetişmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Lotus çiçekleri, Türkiye'nin pek çok gölünde görülebilir ama Eber Gölü'nü özel kılan, su üzerinde geniş bir alanda yayılmasıdır. Göl üzerindeki parça parça lokasyonlarda lotus çiçekleri bulunuyor. En geniş nilüfer çiçekleri, 100-150 metrekare civarında bir alanı kaplıyor.
Biyolojik açıdan bakıldığında çamurlu ve bataklık bölgelerde yetişip çiçek açan lotus çiçeği simgesel olarak zorlu koşullardan sıyrılmayı temsil eder. Gizemli ve çamurların içinden gelen eşsiz bir güzellik olan lotus çiçeği, Doğu Asya kültüründe oldukça değerlidir.
Temel olarak zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden lotus çiçeği, Budizm ve Hinduizm'de mükemmelliğin somut sembolü olarak kabul edilmektedir.
Budizm'de ise lotus çiçeğinin anlamı nedir dendiği zaman ruhsal uyanışın ve aydınlanmanın sembolü olduğu görülebilir. Lotus çiçeği Budizm'de “Dört Yüce Gerçek”i sembolize eder. Bununla beraber kişinin ruhsal yolculuğunda karşılaşmış olduğu zorlukları aşıp aydınlanmaya ulaşmanın sembolü olarak da tanımlanır.
Mide için faydalı olan lotus çiçeği, ishal, gaz ve kramplarda etkilidir. Doğurganlığı arttırıcı özelliklere sahip olan lotus aynı zamanda adet dönemini düzenleyici olarak bilinir. Macun olarak cilde uygulanan lotus çiçeği, cildi nemlendirir ve daha genç görünmesini sağlar.
Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Sonrasında ise yağan yağmurla birlikte yağmur damlalarını buraya alarak tozlardan ve kirlerden kurtulur. Bu sayede her zaman temiz kalır. Taşıdığı bu anlamlar ve simgelediği anlamlar dolayısıyla lotus çiçeği dövmesi, çok sık temizlik ve saflığın sembolü olarak vücutlara dövme olarak kazınır.
Antik Mısır inancında Lotus çiçeği ölümden sonra canlanmayı, gençliğin yeniden kazanılmasını sembolize eder. Güneş tanrısı Ra'nın lotus çiçeği içerisinden doğduğuna duyulan inanç lotus çiçeğini onlar için kutsal hale getirmiştir. Geleneksel çin inancında ise lotus çiçeğinin cennette de yetiştiğine inanılmaktadır.
Lotus çiçeği yani evde yetiştirilebilir olan çiçek türlerindendir. Bu sebeple evlerin en sulak saksılarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Lotus çiçeği farklı renkleri olan bir çiçek türüdür.
Görsel zenginliğe sahip olan kırmızı, beyaz, pembe, mavi lotus çiçeği seçeneklerine göz atarak kendi zevkinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Mavi olanlar yeniden doğuşu temsil ederken pembe aydınlığı ifade eder.
Özellikle geceleri kapanması ile beraber aynı temiz ve güzel görüntüsü üzerinden gündüzleri açar. Farklı anlamları ile beraber lotus çiçeği çok önemli bir tarihe sahiptir.
Lotus, ruhsal aydınlanmayı temsil eder. Kirli ortamına ve kök saldığı çamurlu suya bakmaksızın, güneşe dönük güzellikte çiçek açmak için her şeyin üzerinde yükselir. Bu, maddi dünyanın üstesinden gelmenin; ruhsal aydınlanma ve bilgeliğe ulaşmak için çekilen çilenin içinden, çamurlu sularından çıkmanın simgesidir.
Lotus çiçeğinin kokusu, insana ferahlık ve tazelik hissi verir. Türkçede “nilüfer çiçeği” olarak da bilinen lotus, birçok destan ve edebi metinlere de konu olmuştur. Sadeliğin, saflığın simgesidir.
Lotus Çiçeğinin Kokusu ve Mitolojideki Yeri
Latince'de lotus, Grekçe'de lotos olarak geçen çiçeğinin kokusu tazelik ve temiz hissi uyandıran bir kokudur. Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.Lotus çiçeği geceleri yapraklarını kapatır, gündüzleri ise güneşi selamlayarak açar yapraklarını.
Çiçek, güzelliğin ve saflığın simgesi olarak görülür ve aynı zamanda doğuş, yenilenme ve dönüşüm simgeler. Lotus, bataklıklarda büyür ve suda kaybolan çiçek olarak görülür, ancak güneşin ışığında güzelleşerek yükselir ve suyun üstünde açar.
Lotus çiçeği, 7. çakranın sembolüdür.
Aşk çiçeği, halk arasında aşk merdiveni ya da eğrelti otu isimleri ile de bilinen bir ev bitkisidir. Bu çiçek hem doğada kendiliğinden yetişebiliyor hem de salon bitkisi olarak da tercih edilebiliyor.
Çoğunlukla on iki taç yapraktan oluşan lotus çiçeği kutsal sayılmıştır. On üç yapraklı olanları çok nadir olduğundan, şanssızlık getirdiği düşünülmüştür. Koyu renkli sularda yetişir ve güneş ışığı ile çiçekleri büyür. Çamurlu sularda yetişmekle birlikte, lotus bitkisi temizdir.
Kalp sağlığı için önemli bir yere sahip olan lotus çiçeği kokusu ile sakinleştirici ve uyku verici özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra mikroplara karşı etkili olan ve mikropları öldürmeye yarayan lotus çiçeğinin en önemli özelliği kendisini temizlemesi ile bu durumu yaratmaktadır.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri