Lotus çiçeği aynı zamanda Nelumbo olarak tabir edilen yağmur ormanlarında yetişmektedir. Lotus Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır? Lotus çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için iyi bir bakım uygulanması şarttır. Lotus çiçeği aynı zamanda humus açısından zengin bir toprak karışımında bakılmalıdır.
Ülkemizin İstanbul, Bolu, Konya, Sapanca gibi birçok bölgesindeki göllerde Lotus doğal olarak yetişmektedir. Bitkisel motifler sanatın her dalında ve döneminde kullanılmış ve süsleme unsuru olarak vazgeçilmez bir önem kazanmışlardır.
Lotus çiçeği yani evde yetiştirilebilir olan çiçek türlerindendir. Bu sebeple evlerin en sulak saksılarında kolaylıkla yetiştirilebilir.
Nilüfer çiçeği ile çok benzetilen lotus çiçeği arasındaki en belirgin fark, nilüfer çiçeğinin boyu 20 cm'e kadar ulaşırken, lotusun 3 m'ye kadar ulaşabilmesidir. Farklı renklere sahip olan lotus çiçeği, tarihteki farklı coğrafyalardaki sanat eserlerinde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Lotus bitkisi kirli sularda yetişir. “Lotus çiçeği neden çamurda açar?” sorusunun cevabı da burada saklıdır. Çünkü bulunduğu sular bulanık ve koyu renklidir. Bataklıklar ve sulak alanlar yetişme alanlarıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Mide için faydalı olan lotus çiçeği, ishal, gaz ve kramplarda etkilidir. Doğurganlığı arttırıcı özelliklere sahip olan lotus aynı zamanda adet dönemini düzenleyici olarak bilinir. Macun olarak cilde uygulanan lotus çiçeği, cildi nemlendirir ve daha genç görünmesini sağlar.
Temel olarak zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden lotus çiçeği, Budizm ve Hinduizm'de mükemmelliğin somut sembolü olarak kabul edilmektedir.
Lotus çiçeğinin doğru ve ölçülü bir şekilde kullanılması durumunda ciddi bir yan etkisi olmaz. Ancak her şeyde olduğu gibi lotus çiçeğinin çay ya da yağ olarak kullanımında aşırıya kaçılırsa zehirlenmelere kadar giden ciddi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle hiçbir zaman dikkati elden bırakmamakta fayda var.
Su bitkisi olmalarına rağmen saksılarda baktığınız Lotus çiçekleriniz ağır bahçe toprağı ile birlikte humuslu toprakta sağlıklı yetişir. Kabın içerisindeki toprağın tamamen su ile karışıp tamamen çamur olmaması için önce toprak ardından çakıl taşı veya mıcır ile toprağın saksı dibine tamamen tutunması sağlanmalıdır.
Sonrasında ise yağan yağmurla birlikte yağmur damlalarını buraya alarak tozlardan ve kirlerden kurtulur. Bu sayede her zaman temiz kalır. Taşıdığı bu anlamlar ve simgelediği anlamlar dolayısıyla lotus çiçeği dövmesi, çok sık temizlik ve saflığın sembolü olarak vücutlara dövme olarak kazınır.
Lotus çiçeğinin kokusu, insana ferahlık ve tazelik hissi verir. Türkçede “nilüfer çiçeği” olarak da bilinen lotus, birçok destan ve edebi metinlere de konu olmuştur. Sadeliğin, saflığın simgesidir.
Lotus Çiçeğinin Kokusu ve Mitolojideki Yeri
Latince'de lotus, Grekçe'de lotos olarak geçen çiçeğinin kokusu tazelik ve temiz hissi uyandıran bir kokudur. Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.Lotus çiçeği geceleri yapraklarını kapatır, gündüzleri ise güneşi selamlayarak açar yapraklarını.
Lotus çiçeği aynı zamanda Nelumbo olarak tabir edilen yağmur ormanlarında yetişmektedir.
Lotus çiçekleri, Türkiye'nin pek çok gölünde görülebilir ama Eber Gölü'nü özel kılan, su üzerinde geniş bir alanda yayılmasıdır. Göl üzerindeki parça parça lokasyonlarda lotus çiçekleri bulunuyor. En geniş nilüfer çiçekleri, 100-150 metrekare civarında bir alanı kaplıyor.
Görsel zenginliğe sahip olan kırmızı, beyaz, pembe, mavi lotus çiçeği seçeneklerine göz atarak kendi zevkinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Mavi olanlar yeniden doğuşu temsil ederken pembe aydınlığı ifade eder.
Antik Mısır inancında Lotus çiçeği ölümden sonra canlanmayı, gençliğin yeniden kazanılmasını sembolize eder. Güneş tanrısı Ra'nın lotus çiçeği içerisinden doğduğuna duyulan inanç lotus çiçeğini onlar için kutsal hale getirmiştir. Geleneksel çin inancında ise lotus çiçeğinin cennette de yetiştiğine inanılmaktadır.
Lotus, geceleri kapanıp sualtına batan, gündüzleri ise su üstüne çıkıp yeniden çiçek açan bir bitkidir ve bu nedenle, çiçeği, güneşin ve doğal yaratılışın simgesi haline gelmiştir.
Kalp sağlığı için önemli bir yere sahip olan lotus çiçeği kokusu ile sakinleştirici ve uyku verici özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra mikroplara karşı etkili olan ve mikropları öldürmeye yarayan lotus çiçeğinin en önemli özelliği kendisini temizlemesi ile bu durumu yaratmaktadır.
Lotus çiçeğinin anlamı, ruhsal temizliktir. Hatalara hayatında yer vermeyen ve kötülüklerden arınmış temiz kişiliği yansıtırlar. Diğer yandan da son yaşamın ya da sonsuz yaşamın simgesi olarak görülür ve her yönden de manevi değerinin yüksek olduğunu anlayabiliriz.
1) Güzelavrat Otu (Belladona)
Yaşamın güzelliklerini, sevincini ve anlamını temsil eden bir sembol olarak kabul edilir. İnsanların hayatlarında karşılaştıkları zorluklara rağmen, yaşam çiçeği onlara umut ve güç veren bir simge olarak görülür. Doğanın döngüsünü ve sürekli yenilenmeyi ifade ederek, hayatın devamlılığına vurgu yapar.
Lotus çiçeği anlamı; arınma, yeniden doğma, ruhun temizlenmesi olarak bilinir. Bununla birlikte lotus çiçeğinin renk çeşitleri farklı durumları simgeler. Biyolojik açıdan bakıldığında çamurlu ve bataklık bölgelerde yetişip çiçek açan lotus çiçeği simgesel olarak zorlu koşullardan sıyrılmayı temsil eder.
Çiçek, güzelliğin ve saflığın simgesi olarak görülür ve aynı zamanda doğuş, yenilenme ve dönüşüm simgeler. Lotus, bataklıklarda büyür ve suda kaybolan çiçek olarak görülür, ancak güneşin ışığında güzelleşerek yükselir ve suyun üstünde açar.
Aşk çiçeği, halk arasında aşk merdiveni ya da eğrelti otu isimleri ile de bilinen bir ev bitkisidir. Bu çiçek hem doğada kendiliğinden yetişebiliyor hem de salon bitkisi olarak da tercih edilebiliyor.
Kırmızı lale aşkın yansımasını ifade eder ve sevgilinize ya da eşinize seni seviyorum demek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri