Lowbed taşımacılığı, büyük ve ağır nesneleri alçak yükleyici kullanarak taşımanın bir yoludur. Kullanılan römork, "normal" bir yarı römorktan çok daha alçak bir şasi üzerine monte edilmiş iki veya daha fazla dingil üzerine konumlandırılır. Böylece daha yüksek nesnelerin taşınmasına izin verir.
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır.
Lowbed taşımacılık, ağır yük taşımacılığı yapan nakliye şirketlerinin sağladığı bir hizmettir. Lowbedler, uluslararası düzenlemelere göre standartları aşan uzunlukları, boyutları, genişlikleri veya tonajları taşıyan ve normal kamyonlar veya mafsallı kamyonlar tarafından taşınamayan yük taşımacılığına izin verirler.
Türkçesi “ölçü dışı” olan lowbed taşımacılığı, uluslararası ve yurt içi karayolu taşıma yönetmeliğine göre standartların dışında, normal kamyonlarla veya tırlarla taşınamayacak büyüklükte, uzunlukta, genişlikte veya tonajda olan yüklerin taşınmasını sağlayan yarı römorklara denmektedir.
Lowbed taşımacılığı, ağır yük taşımacılığı yapan nakliye firmalarının verdiği hizmetlerden biridir. Lowbed taşımacılığının diğer ismi ölçü dışı taşımacılıktır.
İlgili 31 soru bulundu
G sınıfı Sürücü Belgesi Karayolları Trafik Kanununa göre Karayolunda hareket edecek araçları kullanmak için gerekli olan bir belgedir. Kullandığınız Çekici Tahrikli Ağır Nakliye (Low-Bed) ile Karayoluna çıkacaksanız Ehliyetinize "G" sınıfı sürücü belgesi olarak işletmeniz gerekmektedir.
Lowbed taşımacılığı, büyük ve ağır nesneleri alçak yükleyici kullanarak taşımanın bir yoludur. Kullanılan römork, "normal" bir yarı römorktan çok daha alçak bir şasi üzerine monte edilmiş iki veya daha fazla dingil üzerine konumlandırılır. Böylece daha yüksek nesnelerin taşınmasına izin verir.
Lowbed kasanın genişliği maksimum 6,80 metre, kullanılabilir genişlik ise en fazla 12,5 metre şeklindedir. Kasanın yerden yüksekliği ise 0,41 metre olmalıdır. 2 dingilli Megamax ile en fazla 31 tona kadar yük taşınabilir.
Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Sal kasa treyler S.PL, inşaat ve uzun malzemelerin taşınması için bir uzmandır. Sal kasa treyler özellikle hava koşullarına dayanıklı malların taşınması için uygundur.
Yukardaki Ön Tarafta 4 Tane Tek lastik ile Arka tarafda 4 tane Çift lastikten oluşan bu tür kamyonlarda yük taşıma kapasitesi 32 TON olarak belirlenmiştir. Yani bu araçlar 32 Ton'u rahatlıkla taşıyabilmektedirler.
4 DİNGİL LOWBED TREYLER
Bu güçlü ve dayanıklı dorse, 55.000 Kg standart kapasitesiyle ön plana çıkıyor ve isteğe bağlı olarak 100.000 Kg'ye kadar yük taşıma kapasitesine sahip 16'lı Tandem Lowbed Dorse seçeneği sunuyor.
Farkındalık sağlamak için; Yarırömork: yükün tamamını değil bir kısmını, römork ise: yükün tamamını taşıyan araçlardır. Treylerin diğer bir adı da "dorse"dir. Bunlar en çok kullanılan isimlendirmelerdir. Resmi kullanım adı ise "Yarırömork"tur.
Dorse: Kısaca araçların arka bölümündeki kasalara dorse denir. Aynı zamanda Treyler olarak da bilinen dorseler, Türkiye'de daha çok bu isim üzerinden ifade edilir. Damper: Genel olarak şantiyelere dökme malzemeler taşıyabilmek için, özel olarak tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
Tenteli araçlar (treyler ve tenteli dorseler), ambalajlanmış, ısıya karşı hassas olmayan malların nakliyesi için standart araçlardırlar ve her yerde kullanılabilirler.
Lowbed üretiminin neredeyse tamamını ihraç etmekte ya da ihraç kayıtlı olarak vermektedir. Lowbed dorse dingilleri, 2 x 14 ton kapasiteli tandem bağlantılı 22,5" Janta göre M. Pırlanta Marka veya 2 x 12 ton kapasiteli hava süspansiyonlu 17,5" janta göre kullanılmaktadır.
Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
Kırkayak Kamyon Nedir? Kırkayak kamyon tipi, 2002 yılında geliştirilen ve dört dingilli yapısı sayesinde çok ağır yüklerini taşıyan kamyon tipidir. Kırkayak kamyonların ön ve orta dingilleri birer, arka dingillerinde ise ikişer lastik bulunmaktadır.
8×2 araçlar
(Sekiz lastik grubu, aracın dört dingilli olduğunu gösterir).
Sal dorseler, genellikle açık yüklerin taşınması için kullanılır. Gabari dışı veya üstün yük taşımak için tercih edilen bir seçenektir. Yanları ve üstü kapaksız olduğu için yükleme ve boşaltma işlemleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri