Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
LPG/CNG tadilatlarında ek olarak, sistemin montajını yapan firma tarafından düzenlenmiş Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (Ruhsat/TrafikTescil Belgesi, vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'na gelmelidir.
Muayne istasyonlarında daha kayıt açarken uyarıyorlar, aracınız benzin ve lpg de çalışmalı diye. Kanun değişmediyse geçmez.
1- Araca ilk defa yani yeni LPG sistemi takılmış ise montajı yapan firma tarafından düzenlenen fatura ve evraklarla sızdırmazlık raporu alınıp ruhsata işlenmesi gerekir.
Sızdırmazlık raporu muayenede gerekli mi? Araç ruhsatına LPG/CNG dönüşümü işlenmiş araçlar için yapılan muayene işleminde sızdırmazlık raporu belgesi gerekli değil. Eğer aracınızın ruhsatında LPG dönüşüm sistemi işli değilse montajın yapıldığı servis tarafından verilen Yakıt Sistemi Montaj Belgesi yeterli.
İlgili 26 soru bulundu
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
LPG'si sökülen araçlar fenni muayeneden geçmelidir.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
Bir sigortacıya giderek ya da Şoförler Cemiyetine giderek EK-1 belgesi doldurulması gerekmektedir. İl Emniyet Müdürlüğüne aracı LPG sistemine dönüştürüldüğü ile ilgili bir dilekçe yazılıp gönderilmek zorundadır. Dilekçeyi gidilen sigortacıda ilgili dilekçe kâğıdını doldurabilirsiniz.
LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır.
TÜVTÜRK muayene işlemlerinin gerçekleşmesi için öncelikli olarak araca ait hiçbir şekilde borç kaydı bulunmamalıdır. Aracın sahibi tarafından işlemler yapılabileceği gibi farklı bir kişide LPG'li araçların muayene işlemlerini yürütülebilir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir. Verilen evraklarla birlikte muayene istasyonunda gerekli işlemleri yaparak; aracınızın muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.
TÜVTÜRK, bizim tüp yanlış değilsem 9 yıllık.
Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir? Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
Araç lpg söküm projesi ile randevu alınan tüvtürk araç muayene istasyonuna araç götürülerek 2022 yılı araç lpg söküm projesi için 507 tl türk lirası araç tadilat muayenesi yapılır.
30 Gün İçerisinde Lpg Ruhsata İşletmeme Cezası Ne Kadar? Son dönemde sosyal medya da çok fazla maniple edilen bir konu olduğunu başta söylemekte fayda var. 32/1 ceza maddesine yılda bir kez zam yapıldığını unutmayın. 2020 yılında 30 gün içerisinde lpg ruhsata işletmeme cezası 132 Türk Lirasıdır.
LPG Dönüşümü ortalama olarak 6 – 8 saat sürmektedir. Aracın marka modeline veya uygulanacak LPG Kitine göre bu süre değişebilmektedir.
LPG Tank Fiyatları 2023 yılında çeşidine göre; 1670 TL'den başlayıp 2800 TL ye çıkıyor. LPG Tankı değişim esnasında sizlere sunulan seçeneklerden birini tercih ederek işe başlayabilirsiniz. BU, fiyatlarında netleşmesine neden olacak önemli bir etkendir.
LPG dönüşümlü araç kullanan herkesin yapması gereken, araçlarındaki LPG tankının imalat tarihine bir kez daha bakarak, süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmektir.
Ayrıca, 'simit tank' olarak adlandırılan, stepnenin yerine konan tanklaryasak olmasına rağmen halen kullanılmakta. Stepne arabada bulunması gerekenzorunlu teçhizattan birisi. LPG tankı konunca, stepne çıkarılıp araçtankaldırılıyor. Bu nedenle yasaklandı."
Arabada lpg olup olmadığını daha önceden takılıp takılmadığını anlayabilirsiniz. Peki sökülmüş lpg nasıl anlaşılır.Koltuk Altında yeri olur.Kabloların geçtiği oraya bakaiblirsiniz. LPgsi simitse kaportada delik olur oradan alnlarsınız.
Geçmez, muayenenin geçerlilik süresi içinde dolmayacak olması lazım tankın son kullanma tarihinin. 1 temmuz olduğu zaman o tank muayeneden geçmez değiştirmek zorunda kalırsın.
LPG dönüşümü yapılmış bir aracın benzin sisteminde hiçbir değişiklik olmaz.Bu sebeple araç hareket halindeyken bile benzinden gaza veya gazdan benzine tek bir düğme vasıtası ile geçilebilir.İstenilmesi durumunda LPG montajı esnasında takılmış olan benzin valfinin kapatılması ile LPG sistemi tamamen devre dışı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri