kışın motora giren oksijen miktarı yaza göre daha yüksek olur araç ecu da bu oksijen miktarına göre yakıtı çogaltır kışın aracın çok yakmasının yegane sebebi budur..... ÇÜNKÜ; Ekim ayı içinde, aldığımız LPG içindeki propan oranı %30'dan %50'ye çıkartılıyor.
Soğuk havada lastik hava basıncının düşmesi sonucu yuvarlanma direnci artıyor ve bu durum yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor. Soğuk havada motor yağının kalınlaşması sonucu motor ve şanzıman sistemindeki hareketli parçalar arasında sürtünme meydana gelmesi, aracın fazladan yakıt yakmasına neden oluyor.
Kışın evet biraz fazla yakar ama yazın da klimadan dolayı fazla yakar.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
Arabanızı gereksiz yüklememeye özen gösterin ve sadece gerekli olan eşyaları taşıyın. Düzenli olarak yol tarifi alın. Eğer aracınızı daha az yolda kullanırsanız, daha az yakıt tüketecektir. Önceden yol tarifi alarak ve en verimli rotayı seçerek Yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
Yapılan araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken; LPG'li araçlarda, 12 litre olarak hesaplanıyor.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
2000-3500 arası en verimli devirlerdir. saygılar. fakat aracı doğru devirde kullanmak ve ekonomik tüketimi yakalamak konusunu direk lpg li araçla sınırlandırmamalıyız.
Nekadar tartışılırsa tartışılsın boşta az yakar. 1- Boştayken araba sadece ronaltide tükettiği yakıtı yakar. O da arabaya göre değişmekle birlikte saatte 0,7 litre civarıdır.
LPG'nin buharlaşma ve ateşleme için uygun sıcaklık 35-40derecedir. doğal olarak çok soğuk yerlerde LPG piston içinde ilk marş sırasında uygun ısıya ulaşamadığı için çalışma gerçekleşmiyor.
LPG'li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor.
“İlk çalıştırmada benzin kullanılmasını öneriyoruz”
Eğer varsa ilk çalıştırmada benzin kullanılmasını öneriyoruz. Çok soğuk havalarda özellikle karbüratörlü araçlarda zorlanmalar olabilir. Çünkü ciddi soğuklar var şuan. İlk marşın araç benzindeyken yapılması faydalı olur” dedi.
Araçların lastik sağlığının korunması ve optimum yakıt tüketiminin gerçekleşmesi için ideal lastik hava basıncı değeri vardır. Yüksek ya da düşük lastik basıncı da yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Kış aylarında ise soğuyan hava, lastik basıncını düşürür. Lastik basıncının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi artar.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Hızınızı azaltın!
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar. Bu nedenle gereksiz hızlanmadan kaçının.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor. Kış aylarında birkaç kilometre benzin harcadıktan sonra gaz ile çalışan LPG maliyetinizi biraz artırabiliyor.
LPG ayarının bozuk olması halinde araçta bir takım olumsuzluklar meydana gelir. Bunlardan en önemlisi yakıt tüketiminde ki artış ve sonrasında ise yakıt kokusudur. LPG ayarı bozuk olan araçlarda yakıt verimli yanmadığından dolayı gaz kokusu oluşur.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
Şehir içi 350 375 standarttır. Şehir dışı 500'e kadar yolu var.
Şehir içi 500-550 km, şehir dışı 650-700 km yapar.
Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg'li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri