Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Pişirirken hem soğumamaları hem de kurumamaları için pişirdiğiniz lavaşların üzerine mutlaka bir bez örtün ya da poşete koyun. Eğer hemen çeviremez ve kurutursanız üzerlerine su serpip bekletebilirsiniz. Bu şekilde kısa sürede yumuşarlar. Kalan lavaşlar buzdolabında bir haftaya kadar dayanır.
Tandırda yaptığınız lavaşı kiler denilen serin odalarda saklamanız halinde 6 aydan fazla muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda olması halinde daha uzun sürelerde dayanabilmektedir. Lavaş ekmek ev ortamında yapılması halinde ise buzluğa koyarak ortalama olarak 4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Yumuşacık çok lezzetli bir lavaş. Sıcak olarak da tüketebilirsiniz, buzluğa kaldırıp yiyeceğiniz vakit buzluktan çıkarıp 10-15 dakikada çözündüğünde de tüketebilirsiniz. İsterseniz gözleme gibi iç harç hazırlayıp kıymalı, peynirli ve patatesli tüketebilirsiniz. Buzlukta 6 - 7 ay kadar bozulmadan bekletebilirsiniz.
Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır.
İlgili 32 soru bulundu
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Erzurum tandır ateşinde pişmiş yöresel ince lavaş ekmeği
Kurumaması için streç filmle kaplayabilirsiniz. Koruyucu madde içermediğinden uzun süre bekleyince küflenebilir. 15 günden fazla sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklamanız tavsiye edilir. Hava ile temas etmediği sürece buzdolabında saklanabilir.
Güzel bir şekilde dinlenen hamur her zaman çok lezzetli ve yumuşak olur. Lavaş ekmeğinin pişme aşamasında da ince bir örtü kullanarak pişen lavaşların kurumasını engelleyerek yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Lavaş ekmeği hamurunun kıvamı, ele biraz yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Lavaş ekmeğini oklava ile açmadan önce çok az un serperek, açılmalıdır. Hatta hamuru açtıktan sonra elinize alıp, biraz sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın. Çünkü çok fazla unlu olursa pişme esnasında yüzeyi çok kuru olur.
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir.
Öncelikle 1 paket uno lavaş alıyorsunuz ,ardından salçayı sulandırıp lavaşın üzerine sürüyoruz . Sonra rendelenmiş kaşarı üzerine ekleyip ketçap sıkıyoruz dilerseniz acısos da dökebilirsiniz. Daha sonra lavaşı ortadan ikiye katlayıp tavamıza koyuyoruz, her iki tarafını da iyice kızartıyoruz ve servis ediyoruz.
Lavaşlar piştikten sonra, sadece bu iş için temin ettiğiniz temiz bir sprey şişesiyle lavaşların üzerini hafifçe ıslatın. Her iki yüzüne de bir kaç kez su püskürtün. Bu şekilde lavaşlar gerçekten yumuşacık oluyor. Merak etmeyin hamurlaşma olmaz.
Buzdolabı sıcaklığında( en çok 8 ºc) saklanmalıdır. Son tüketim tarihinden önce tüketilmelidir.
zaman zaman bizde lavaş alır ısıtırız ama tavada kısık ateşte ısıttık hep. Birkaç kez ters düz yapınca eşit ısınıyor tavsiye ederim.
Kat kat yufka arasına nefis bir kıymalı harcın gelmesiyle oluşur bu harika tarif. Tarifin en zor kısmı ise tek tek lavaşlarını hazırlamak. Ancak o kadar vaktiniz yoksa bu sizin yağlama yapmanız hiç engel olmasın. Hazır lavaşları kullanarak da bu tarifi hazırlamanız mümkün.
üflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
1 lavaş kaç kalori: 185 kalori. 50 gramlık ince lavaş kalori: 142 kalori. 100 gramlık lavaş: 284 kalori. 1 adet kepekli lavaş kalori: 186 kalori.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Unu bir kaba alın. Üzerine su, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
1) Ekmek. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri