1. Muafiyet Sınavı'na girmek zorunlu olmayıp, Arapça bilgilerinin yeterli olduğunu düşünen öğrencilerimiz başvuru yapabilirler.
Yeterli düzeyde Arapça bilgisine sahip öğrenciler 60 ve üzeri puan almaları durumunda hazırlık sınıfından muaf olup 1. sınıftan öğrenime başlamaktadır. Hiç Arapça bilgisi olmayan öğrencilerin sınava girmeleri zorunlu değildir.
Muafiyet sınavına katılım zorunlu değildir. Muafiyet sınavından 60 ve üzeri not alan öğrenciler başarılı sayılarak ilgili dersten muaf tutulacak ve aldığı not transkriptine işlenerek not ortalamasına dahil edilecektir. Sınav, 8 EKİM tarihinde yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir.
c) (SK-31/10/2018-496/03) Genel not ortalaması ile yatay geçiş yapan öğrencilerin ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınav sonuç belgeleri bulunmadığı takdirde Yabancı Dil Muafiyet Sınavına katılmaları zorunludur.
Madde 7-(1) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından, ilgili yabancı dilde öğrencilerin dil bilgisi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla eğitim-öğretim yılı başında hazırlık sınıfı müfredatı esas alınarak yılda bir kez “Sınav Komisyonu” tarafından Muafiyet Sınavı yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Arapça Sınavlarına Hazırlık
Belki de, Arapça'yı hali hazırda biliyorsunuz ve belirli bir programda muaf olmak istiyorsunuz. Bu durumda da "Arapça muafiyet sınavı zor mu?" sorunuzu yanıtlayalım: hayır, değil!
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Arapça (Yeterlilik) Muafiyet Sınavı 20 ve 21 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
İngilizce Yeterlilik (Muafiyet) Sınavı, akademik yılın başında yapılan ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda üniversiteye kayıt yaptırmış ancak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
100 puan üzerinden en az 70 ve üzeri puan alan öğrenciler başarılı sayılır ve yerleştikleri bölümün birinci sınıfında öğrenime başlarlar. - Muafiyet sınavına girmeyen veya sınavda başarılı olamayan öğrenciler, hazırlık sınıfında eğitime başlarlar.
Öğrenci muafiyet sınavını geçerse, o yıl süresince yabancı dil eğitimi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Böylelikle diğer dersleri için eğitim yılına başlayabilmektedir. Lakin sınavı geçemeyen öğrenci üniversitenin yabancı dil ağırlıklı bir eğitimine tabi tutulmaktadır.
Bir başka deyişle yabancı dil seviyesini ölçmek için bu sınav zorunlu bir sınavdır. Eğer muafiyet sınavına girilmezse, seviyeniz sıfır olarak belilrlenir ve ünversite hazırlık sınıfından eğitime başlamanız gerekebilir.
(3) Bu maddede belirtilen sınavlardan alınan puanlar YÖK tarafından belirlenen geçerlilik süresince, Yüksekokul tarafından yapılan muafiyet sınavından alınan puanlar ise üç yıl geçerlidir.
İslami İlimler Fakültesine yeni kayıt yaptıran öğrencilerden 'Hazırlık Sınıfı'ndan muaf olmak isteyenlerin 'Hazırlık (Arapça) Muafiyet Sınavına' girmeleri gerekmektedir. * Bu sınava katılım zorunlu değildir. * Fakültemizde hazırlık sınıfı okumuş ama sınıf tekrarı olan öğrenciler katılabilir.
Hazırlık Sınıfları Muafiyet Sınavı, 26 Eylül 2022 Pazartesi Günü Saat 11:00'da yapılacaktır. Sınav soru sayısı 50 olup sınavın süresi 100 dakikadır. Muafiyet sınavının içeriği, Hazırlık Sınıfı ders müfredatında işlenen tüm konulardan oluşmaktadır.
İngilizce muafiyet sınavı yıl içinde 2 kez yapılır. Bu sınavların ilki 1. Dönem başında yapılır. Söz konusu sınavda üniversitenin belirlediği standardın üzerinde not alan öğrenciler direkt olarak kendi bölümlerinde eğitim almaya başlarlar.
İlahiyat Fakültesi
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı başında yapılacak olan Arapça Hazırlık Muafiyet Sınavı 26 Eylül 2023 Salı günü saat 14:00'da Fakültemiz dersliklerinde yüz yüze yapılacaktır.
Temel Bilimler dersleri için muafiyet sınavı yapılacaktır. Başvurular aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde başvuru sistemi üzerinden online olarak alınarak sınavlar belirtilen tarihlerde yüz yüze yapılacaktır.
Geçmek Zor mu? Hazırlık sınavı diğer sınavlarda olduğu gibi çaba ve emek gerektiren bir sınavdır. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin sınandığı bu sınavda geçme notu genel itibariyle 60 olmakla birlikte üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
Muafiyet sınavına giren ve başarılı olan öğrenciler, Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II derslerinden muaf tutulurlar. Muaf sayılmış olan bu dersleri öğrenciler yönetmelik gereği dönem içinde tekrar alamazlar, muafiyet sınavından alınan not geçerli kabul edilir.
Zorunlu hazırlık programı bulunan bölümler 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Kayıt Kılavuzunda belirtilmiştir. (2) Eğitim-öğretim yılı başında (Eylül ayında) yapılan Düzey Belirleme Sınavına girmezsem ne olur? Sınava girmeyen öğrenciler lisans eğitimlerine başlayamaz ve Hazırlık Programına dahil olurlar.
NOT 2: Geçen sene muafiyet sınavına girip muaf olan öğrenciler tekrar bu sınava giremeyeceklerdir.
Arapça Yeterlilik Sınavı Amaç:
Sınavın amacı, sınava giren kişinin Arapça iletişim görevlerini yerine getirmek için yeterli olup olmadığını, kendi branşlarında verilen dersleri takip edebilecek ve ilgili derslerin gereklerini yerine getirebilecek düzeyde olup olmadığını belirlemektir.
Bu sınavın amacı öğrencilerimizin dil seviyesini belirlemek ve sonrasında öğrencilerimizin uygun seviyede dil eğitimi almasını sağlamaktır. Sınavın süresi 60 dk çoktan seçmeli, 30 dk yazma sınavı olmak üzere 90 dakikadır.
Muafiyet Sınavı
Düzey Belirleme Sınavından B1 seviyesi alan öğrenciler Muafiyet Sınavına girmeye hak kazanır. B1 alan öğrencilerin muafiyet sınavı oturumlarına hangi sınav salonlarında girecekleri Yabancı Diller Yüksekokulu internet sayfasındaki Duyurular kısmında ilan edilecektir.
kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecektir. DİKKAT! 11 Haziran 2023 tarihinde uygulanacak olan e-YDS 2023/8 (Arapça/Rusça) sınavı için adaylar, saat 13.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri