Bakan Kurum, "Otoparklar 'LPG'li araçlara uygundur' şeklinde belgelendirilecek. Muayeneleri yapılan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarına girebilecek" bilgisini paylaşmıştı.
Evet, LPG'li araçları AVM kapalı otoparkına girmesi mümkündür; fakat bunun için AVM'nin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 60'ncı maddesindeki şartları taşıması gerekir. Haliyle, bu şartları taşımayan AVM otoparklarına LPG'li araçlar giriş yapamaz.
Peki neden? LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
LPG'li aracın avantajlarından bir diğeri de benzinli araca göre daha fazla yükü daha verimli taşıması. Ayrıca benzin ve dizele göre LPG'nin motora zararı daha az, çünkü motorda daha temiz bir yanma gerçekleşiyor. Bu sayede LPG'yi yakıt olarak kullanan aracın motor yağı ömrü daha uzun oluyor.
Yine 17.08.2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ''Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''e göre ise Türkiye'de LPG ve CNG yakıtı kullanan araçların kapalı otoparklara park etmelerine izin verilmemektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. belimize ip bağlayıp arabayı çekiyoruz. dandik araçlarda yakıt bitince otomatik duran motor sistemi olmadığı için kontağı kapatmadığın sürece araç gider.
Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir. Karbüratör içerisinde bulunan lastik yapıdaki körük vs sertleşir. İlerleyen zamanda araç benzinde çalıştırıldığında; kurumuş lastiklerin arasından benzin sızar ve karbüratör taşırma yapar.
Doğru ayar ve doğru montajda LPG kullanımı sırasında performans kaybı yaşanmaz. Lpg li araç sahibi yaklaşık 100-150 liraya deposunu sürekli fulleyebilir. Deponun düzenli olarak fullenmesi yakıt tankını ve aracın LPG sistemini temiz tutar.
LPG'li araçlardaki bu karışım gazların patlama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak resmi gazetede yayımlanan ve günümüzü kapsayan otopark yönetmeliğine göre girmesi yasaktır. Kapalı otoparklar içerisine giremeyen ve kapalı otoparklarda park olanağının sağlanmadığı tek araç türü LPG'li araçlardır.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Açıkladı : LPG'li Araçlar AVM ve Kapalı Otoparklara Girebilecek. Lpg'li araçlar yakıt ekonomisi sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ancak LPG 'li araçların kapalı otoparkları kullanması yasaktı.
LPG'li araca AVM yasağı kalktı
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Fabrikasyonlu LPG li araçlar motora pek zarar vermez. (Örn; Honda) Ayrıca aracınıza sonrdan LPG takılacaksa, uygun LPG kiti (Örn; Prins), iyi bir LPG ustası ve subaplar çeliğe dönüştürülürse pek sorun çıkarmaz. Bir miktar motorun ömrünü kısaltsa da uzun vadede avantajlı.
100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre LPG yaktığı yaklaşık olarak 10 litredir.
Haftalık Anketimizde ziyaretçilerimize En İyi LPG Markası (Otogaz Sistemi) hangisi sorusu yöneltildi. Toplam 1.495 oyun kullanıldığı anketimizde uzunca bir süre başabaş giden iki markadan BRC ipi göğüsleyerek 407 oyla toplam oyların %27'sini alarak birinci oldu.
araçınızın otomatik şanzumana sahip olması lpg sistemine engel değildir. aynı sürüş konforunu sıralı sistemdede yaşarsınız. tabiki bunun için iyi marka ve iyi usta gereklidir.
İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri