LTA-Level, e-imzalı belgelerin sertifika makamına ait kök/alt kök, OCSP ve zaman damgası sertifikalarının geçerlilik süresinden daha uzun bir süre saklanması gerektiği durumlarda kullanılması gereken imza formatıdır.
Ticari fatura, proforma fatura, tasdikli fatura, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, menşe şahadetnamesi ve gözetim belgesi gibi belgeler, dış ticaret ticari belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
Poliçe – Draft; Eşyanın ödemesi belirli bir vadeyi veya ileri bir tarihi içerdiğinde, eşya bedeli, toplam tutar, para birimi ve ödeme ayrıntılarının yer aldığı, ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir.
Örneğin; konşimento, ihracat beyannamesi, sigorta poliçesi, menşe şahadetnamesi ve dolaşım belgesi gibi belgeler ticari fatura esas alınarak ve ticari faturadaki bilgilere tam bir uyumluluk içerisinde hazırlanacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Gemi acentesinin yetkili kılacağı gemi kaptanı, armatör veya geminin işletmecisi de konşimento düzenleyebilir. Taşıyan, konşimento düzenlerken genellikle firma antetli fatura kullanıyor. Konşimento, taşıyan tarafından yükletenin isteği üzerine hazırlanıyor. Yükletenin istediği nüsha kadar düzenlenebiliyor.
Üç orijinal nüsha olarak düzenlenir. Birincisi yükletene verilir, ikincisi mallara eşlik eder, üçüncüsü de taşımacıda kalır.
Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); İhraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit teminattır.
a) FCR Taşımacının Teslim Alındı Belgesi (Forwarder's Certificate of Receipt): Bu belge malların gönderilene sevk edilmek veya gönderilenin emrine hazır tutulmak üzere teslim alındığını gösterir.
1- Alıcı ile satıcı sözleşme yapar. 2- Alıcı bankasına akreditif açma talimatı verir. 3- Alıcının bankası (amir banka) akreditif metni hazırlar ve satıcının bankasına (aracı bankaya) iletir. 4- Aracı banka, satıcıya akreditif metnini iletir.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
CMR, Convention Marchandise Routier'ı ifade eder. “CMR konvansiyonu nedir?” sorusunun yanıtı ise "Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır". CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.
CMR belgesi taşımayı yapan lojistik firması tarafından, belge ya da ürünleri gönderen kişi adına düzenlenmektedir. CMR anlaşmasına dahil ülkeler üzerinden kara yolu taşıması yapılması için de gönderici kişinin CMR belgesine sahip olması gerekmektedir.
Bitki Sağlık Sertifikası (Phytosanitary Certificate): İşleme tabi tutulmamış bitkisel ürünlerin (temel tarım ürünleri) ihracatında Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir. 1951 Roma Uluslararası Bitki Koruma Anlaşmasıyla düzenlenen ve Zirai Karantina Tüzüğü'nün Örnek 6sında yer alan sertifika örneği kullanılmaktadır.
EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
Bir poliçenin, ciro edilen kişiye ödenmesi amacıyla yazılan emir olan ordino, dış ticarette de belli anlamlara gelir. Dış ticarette ordino, bir tüccarın gümrükteki mallarını teslim alabilmesi için taşıyıcı firmadan aldığı havaledir. Bu havale yük konşimentosu karşılığında alınır.
CIM ise Uluslararası Demiryolu Eşya Taşıma Sözleşmesi olarak bilinmektedir. Karayolunda kullanılmakta olan CMR belgesinin demiryolu taşımacılığındaki karşılığıdır. Demiryolu taşımacılığının parçası tüm tarafların hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini belirleyen sözleşmedir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Navlun sözleşmesi, deniz yolu taşımacılığında kullanılan sözleşmelere verilen genel addır. Eğer iki taraf arasında deniz yolu üzerinden herhangi bir kargo için taşımacılık sözleşmesi yapılmışsa, bu sözleşme navlun sözleşmesi olarak adlandırılır.
Akreditif masrafları çoğunlukla ihracatçılar ve ithalatçılar arasında paylaşılmaktadır. Akreditif açılış masraflarını ithalatçılar karşılarken, akreditifin açıldığı ülke dışında oluşan masraflarını ise ihracatçılar karşılamaktadır.
Peşin Ödeme
İhracatçının fiili olarak malların sevkiyatını yapmadan önce, ithalatçının mal bedelini peşin olarak ödediği ödeme şeklidir. Bu yöntem, genellikle daha önce birbirleriyle ticaret yapmış ve aralarında güven ilişkisi tesis edilmiş taraflarca tercih edilmektedir.
Akreditif işlemlerinde taraflar; Lehtar; ihracatçı Amir; ithalatçı Amir banka; ithalatçının bankası, akreditifi açar.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
Gelen veya giden malın ne olduğunu, ağırlığını, nasıl paketlendiğini, vardığı yerde kime teslim edileceğini vs. gösteren evraktır. Manifesto, yükleyen tarafın acentesi tarafından hazırlanır ve tahliye limanı acentesine gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri