Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir.
Gözle Görülebilir Biçimde Hızlı Hareket Eden Bitki Küstüm Çiçeği: Mimosa pudica Pudica, "utangaç" anlamındadır, yani küstüm çiçeği, diğer bitkilerden çok farklı bir özelliğe sahiptir. Dokunulduğunda ya da sallanıldığında yapraklar birbirlerine birleşerek kapanır. Böylece çiçek küsmüş olur.
Küstüm Çiçeği Özellikleri
- Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir çiçek türüdür. - Küstüm çiçeğinin boyu 1.5 metreye dek ulaşabilmektedir. - Temas edilmesi halinde turgorin isminde kimyasal bir maddeyi salgılar. - Humuslu ve zengin topraklarda daha kolay ve hızlı yetişmektedir.
Küstüm otu; sıcak ve nemli olan ortamları çok sever. Bu yüzden saksı içerisinde bu ot yetiştirilecek ise bu ayrıntı oldukça dikkate alınmalıdır.
Ortamın gün içerisinde güneş alması, bitkinin hızlı bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır. Küstüm çiçeğini günde birkaç saat güneşlendirmek gerekir. Fakat yazın yoğun sıcaktan korumakta fayda vardır. Suyu bünyesinde tutmayan bahçe toprağı, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygundur.
İlgili 15 soru bulundu
Bitkilerin gelişimleri için gerekli olan bu ihtiyaçları yeterince karşılanmadığı durumlarda gelişimlerinde yavaşlama ve duraksama görülür. İşte bitkiler böyle durumlara karşı sanki bir tepki gösterir gibi, yapraklarını sarartır ya da yapraklarını aşağıya doğru sarkıtır yani bir nevi küserler aslında.
Küstüm çiçeği, soğuk havayı sevmeyen bir bitki türüdür. Soğuk havaya dayanamadıkları için genel olarak küstüm çiçeği severler onları senelik ya da mevsimlik olarak yetiştirirler.
Küstüm çiçeği (Mimosa pudica), dokunulduğunda yapraklarını kapatıp sarkıtması ile ilgi çeken bir bitkidir. Pudica, Latincede utangaç anlamına gelmektedir. Mimoza sadece dokunulduğunda değil geceleri de yapraklarını kapatır.
-Ekim Zamanı dış mekanda şubat,mart, Nisan, Mayıs,eylül,ekim ayları uygun şartlar sağlandığında iç mekanda kış aylarıda ekilebilir. -Çimlendirme ortamı Sıcaklığı 20-22 derecedir.
Nasıl Tepki Verir? Bilimsel adı "mimosa pudica" olan küstüm otu, utangaç bitki olarak da bilinir. Diğer otlardan onu ayıran özelliği aslında adını da almasına sebep olan savunma sistemidir. Dışarıdan aldığı uyarı ve uyarının süresine göre tepki veren bu otun sinirsel uyarı sistemi insanınınkine benzer şekilde ilerler.
Küstüm çiçeği oldukça güzel bir kokuya sahip olan çiçekler arasında yer almaktadır.
Küstüm otugiller familyasının örnek bitkilerindendir. Mimosa cinsi bitkilerin çoğunluğunun Amerika anakarasının tropikal bölgelerinde yetişen 300 dolayında türü bulunmaktadır.
· Mimoza çiçeği dokunma bana ve küstüm çiçeği adları ile de bilinmektedir. Bitkiyle temas haline geçildiğinde yaprak kısımları içeriye doğru kapanmaktadır. Mimoza çiçeği sembolik bir anlamı olan ve görüntüsü ile görenleri hayran bırakan oldukça güzel bir bitkidir.
Nane çiçeği de yer aldığı mekana oldukça olumlu bir tesir bırakır ve şans getirir. Aloe vera, okaliptüs, kasımpatı, kekik, biberiye, yasemin ve bambu çiçekleri şanslı çiçekler içerisinde kabul edilmektedir.
Difenbahya çiçeği halk arasında "Ağlayan Çiçek” adıyla da biliniyor. Bazı dönemlerde yapraklarından ter damlacıklarında olduğu gibi su çıkarıyor. Bu yüzden de çiçeğe ağlayan çiçek adı takılmış. Bir inanış difenbahya çiçeği neden ağlar sorusuna sahibi öldükten sonra bu özelliğinin ortaya çıktığın söylüyor.
Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir. Diğer çiçeklerden farklı olarak bu türü ilgi çekici kılan ve küstüm adını almasına neden olan şey ise şaşırtıcı yaprak hareketidir.
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
En yaygın ve en kolay çoğaltma yöntemlerinden olan tohum yöntemi, küstüm çiçeği için de en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için kaliteli ve sağlıklı küstüm çiçeği tohumlarına ihtiyacınız vardır. Küstüm çiçeği tohumlarını satın alarak ya da kendi bitkinizden elde edebilirsiniz.
Kökleri 1.5 metreye kadar uzayabilen bitkinin en ilginç özelliği ise, bileşik yapıdaki hassas yapraklarıdır. Normalde geceleri kapanan ve gündüzleri açılan bu yaprakların sarsıldığında veya dokunulduğunda da kapanması sesmonastik hareket kategorisine girmektedir.
KÜSTÜM ÇİÇEK AÇAR MI? Küstüm çiçeği mor – pembe renkte çiçekler verir. Mayıs-haziran gibi açmaya başlar ekim ortasına kadar açmaya devam eder.
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Küstüm çiçeği nasıl sulanır
Küstüm bitkisi, düzenli sulama gerektirir, ancak saksının altındaki suyu biriktirmekten kaçınmalısınız. Toprak nemli kalmalı, ancak çamur olmamalıdır.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
Çiçeklerini Ne Zaman Açar? Küstüm çiçeği daha çok yeşil yaprakları ile bilinir. Ancak bu güzel bitki, pembe ve mor renkte çiçekler de verir. Havaların ısınmaya başladığı mayıs ve haziran aylarında açmaya başlayan çiçekler, hava sıcaklığının düştüğü ekim ayının ortasına kadar açmaya devam eder.
Küstüm otu saksı içerisinde veya bahçede yetiştiriciliği mümkün olabilen bitki türüdür. Humus yapılı topraklarda çok daha kolay yetişir. Toprağının nemli olmasına özen gösterilirse yetiştiriciliği mümkündür.
maruz kaldığında ya da herhangi bir yerine. dokunduğunuzda, anında yapraklarını kapatarak tepki. veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri