Lüfer avlamak için yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniği kullanılıyor. Lüfer avlarken olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta veya mantarlı olta takımları kullanılıyor. Yemli oltalarla zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlama teknikleri oluyor.
Yemli yapılan lüfer avlarında en çok tercih edilen yemlerin başında zargana, istavrit ve izmarit gelir. Yemli yapılan balıkçılıkta ise yem ne kadar taze olursa sonuç o kadar başarılı olur.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çinekop, lüfer, kalkan, torik, tekir ve mezgit balıkları avlanabilir.
Lüfer balığı ne yer, lüfer en çok hangi yemi sever derseniz zargana, istavrit ve izmariti kullanabilirsiniz. Sahte yemde ise seçim çok önemlidir. Rapala da denen sahte yemin lüfer için uygun olması gerekir.
Lüfer, derin sularda pek denk gelmez. 30 - 40m'den derinde nadiren gözlenir. İki kulaç kadar derinlik olan her yerde olabilir. Daha sığa, bir yemi sıkıştırdığı durumda peşinden girer genelde.
İlgili 26 soru bulundu
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur. Ülkemizde Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde yakalananların tadı muhteşemdir.
Zoka ile avlanma şekli, lüfer avcılığında en çok seçilen ve sevilen bir yöntemdir. Bu çeşit avlanmalarda kullanılan yemler, istavrit, izmarit, hamsi, ispari gibi balıkların, yaprak, tekgöz ve şakşak olarak kesilmiş şekilleridir.
Lüfer avlamak için yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniği kullanılıyor. Lüfer avlarken olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta veya mantarlı olta takımları kullanılıyor. Yemli oltalarla zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlama teknikleri oluyor.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Dünyada neredeyse tüm denizlerde yaşayan lüfer balığı ülkemizde de tüm denizlerde avlanabilir. Boğazın incisi lüfer olarak bilinir ve İstanbul ile özdeşleşmiş bir balıktır.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Üçlü fırdöndü, üç ayrı halkadan oluşan yapısıyla bir ucuna misinayı diğer iki ucuna ise istenilen malzemeleri aynı anda takmaya yarar. Oynar yapısıyla misinanın yükünü aza indirir. Üçlü T fırdöndü birbirine karışmayan halkalarıyla işlevsel bir üründür.
1 - 2 Numaraları Lüfer 3 - 4 numaraları Sarıkanat - 4 - 5 - 6 numaraları ise Çinekop boyları için ideal olta iğneleridir. Bir kutuda 100 Adet iğne bulunmaktadır.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Karadeniz ve Marmara bölgelerinde çoğunlukla Lüfer (28–35 cm) avları gerçekleştirildiği için daha hafif takımlar tercih edilirken, Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sık rastlanılan Kofana (35 – 50 cm) ve Sırtıkara (50 cm ve üzeri) avları için daha güçlü takımlar kullanılmaktadır.
Temel kural küçük balıkları yakalamak için küçük kaşıklar büyük balıkları yakalamak için büyük kaşıklar tercih edilir. Balıklar çoğunlukla kendilerinden daha küçük olarak gördükleri avların peşine düşerler. Bu bir kural veya kanun değildir belli bir ölçüsü de yoktur.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Marmara'da boyu 10 cm'nin altında olan küçük istavritlere Kıraça denir. Karadeniz'in doğusunda istavritler palamut büyüklüğünde 50 cm olurlar. Sarı kuyruk istavrit ve sarı kanat istavrit olarak adlandırılan tipi sularımızda en çok bulunan türdür.
Lüfer: Avlanması serbest bir balık olan lüfer Akdeniz, Marmara ve Karadeniz sularında yaşar. Pullu bir balık türüdür. Serin ve ılık sularda yaşaması sebebiyle etleri daha yağlı olur ve bu yağ lezzetini artırır. En lezzetli oldukları dönemse Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır. At çek hangi saatte yapılır? At çek sabah ve akşam saatlerinde yapılır.
Denizin oldukça dingin, deyim yerindeyse çarşaf gibi olduğu saatler, zargana avı için oldukça uygundur. Yüzeye yakın yerlerde avlanmaları mümkün olduğundan denizin dalgalı olduğu saatler bu balık türünün avlanması için elverişli değildir.
Silikonlar ile yakalayabileceginiz balıkların başında istavrit, eskina, iskorpit, lapin, kırlangıç, isparoz, melanur, mırmır, levrek ve lüfer gelir. Tatlı suda ise perch, turna veya kasna gibi balıkları avlayabilirsiniz yani yazının başında da belirttiğim gibi tamamen sürprizdir.
B12 yönünden zengin olan lüfer balığı özellikle B12 vitamini eksik olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Diğer yandan lüfer balığı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir. Potasyum, fosfor, bakır, çinko ve sodyum yönünden de Lüfer balığı oldukça besleyicidir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri