Uskumru balıkçılığı daha çok çapari ile yapılır. Kullanılan çapariler genelde kırçıllı çaparilerdir. Bu kırçıllı tüylerin yanına pembe yada beyaz simler koyulmaktadır. Kamış ve makine kullanılıyorsa genelde 10 iğneli, kamış ve makine kullanılmıyorsa tekneden 40-50 iğneli çapariler tercih edilebilir.
Uskumru iki yılda olgunlaşır ve boyu 20-25cm'e ulaşır. Uskumru hem gece, hem gündüz olmak üzere gırgır ağlarıyla, gündüzleri de çapariyle avlanır. Balık dipten akış yapıyorsa dip ağları, uzatma, ığrıp ve manyat ağlarıyla da avcılığı yapılır.
Ekim ayında avlanan palamutlar, Marmara'da güney sahilleri boyunca ilerler ve genelde Tekirdağ sahillerinde yakalanır. Uskumru: Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan uskumrular, denizin 200 metre derinliklerinde görülür.
Bu sebeple her ay oldukça bereketli geçmektedir. Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, uskumru, karagöz ve çipura balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda barbunya, çipura, mercan, levrek, istavrit ve palamut gibi balıklar tutulabilir.
Çapariyle yapılan avların daha verimli olduğunu ifade eden balıkçılar, kolyoz avının uskumru avından farklı olduğunu da belirtirler. Çapariye takılan balıkları hissettiğiniz anda yavaşça oltayı çekmeniz gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Uskumrunun en sevdiği yemlerin başında hamsi ve çaça gelirken, uskumruyu en fazla seven avcı balıkların başında ise torik ve orkinos gelir. 8–10 yıl arasında yaşayan uskumruların Şubat ile Nisan ayı arası üreme dönemidir. Uskumru balıkçılığı daha çok çapari ile yapılır.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Uskumru balıkları denizin 200 metre derinliklerinde yaşarlar.
Kolyoz avı başlayana kadar yemli dip avlarından verim almanız olası olduğundan yanınızda çimçim karides, sülünez, yanıç ya da tavuk getirmeniz tavsiye edilir.
Kaşık yemiyle somon, alabalık,turna gibi balıkları rahatlıkla avlayabilirsiniz.
Eğer büyük Sazan gibi tatlısu balıklarını avlayacaksak genellikle dip oltası ile atarı 75-150gr civarında olan sağlam ve boyu 300-350cm civarında olan kamışları tercih edebiliriz. Yayın gibi çok daha büyük balıklara ise daha güçlü atarı olan ve genelliklede dolgu parçalı kamışları kullanmak daha doğru olur.
Balıkseverlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.
Pişirmek bakterileri öldürür, ancak toksinler dokularda kalır ve yiyecek yendikten sonra vücut tarafından emilebilir. Scombroid zehiri üreten duyarlı balıklar arasında hamsi, somon, lüfer, palamut, ringa balığı, uskumru, sardalya ve orkinos bulunur.Genelde etkilenen balıklar metalik veya acı bir tada sahip olabilir.
Kuzey Amerika sahilleri ve Kuzey Denizi'nde geniş sürüler halinde yaşayan uskumrunun Atlantik Okyanusu'nda lezzetsiz bir türü de yaşar. Planktonların yanı sıra hamsi ve çaça gibi küçük balıklarla beslenen uskumru, torik ve kofana için besin kaynağıdır.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.
Sarı kuyruk (Seriola dumerili), diğer adıyla kuzu balığı, ışınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türü. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Çok hızlı yüzerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri