Lug tip kelebek vanalar, bağlanacağı flanşdaki cıvata deliklerini uyum sağlaması amacı ile tasarlanmış bütün gövdeyi kaplayan çıkıntılı kulaklara sahip vana tipidir. İki flanş arasına cıvata, saplama ve somunlar ile sabitlenerek monte edilir.
Lug Bağlantı Modeli: Lug bağlantı modeline göre monte edilen vanalar, kelebek vanaların üzerinde bulunan lug bağlantı kulakları ile monte edilir. Vanada bulunan kulakların iç yapıları dişlidir. Lug kelebek vanaları, tesisatların her bölgesinde kullanıldığı gibi hat sonlarında da kullanılmaktadır.
Kelebek vana; sıvı , gaz veya partiküllü, viskoz akışkanları kontrol amaçlı kullanılan basit, kompakt yapılı, az yer kaplayan, %100 sızdırmazlık sağlayan, akışkanların kontrolünde daha ekonomik çözümler üretmek için geliştirilmiş bir vana çeşididir.
Elektrik aktüatörlü wafer tip kelebek vana, sıvıların bir boru hattından akışını kontrol etmek için tasarlanmış bir vana türüdür. Valf gövdesinin merkezinden geçen bir şaft üzerine monte edilmiş dairesel bir diskten oluşur. Disk, valf boyunca sıvı akışını açıp kapatmasına izin vererek, şaftın etrafında dönebilir.
Wafer Kelebek Vanalar
Başka bir deyişle, tek yönlü akış için üretilen sistemlerde herhangi bir geri akışın önüne geçmek için, kelebek vanaların wafer versiyonu, sıkı bir sızdırmazlık ve iki yönlü basınç farkına karşı korumak üzere tasarlanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
Kendi ekseni etrafında çeyrek dönüşlü hareket yapabilen klapesi ve sızdırmazlık sağlayan contaya sahip, akışı durdurmak, düzenlemek veya başlatmak için kullanılan ekipmanlardır. Redüktörlü kelebek vanalar modüler olarak dizayn edilmiştir.
Oturmalı tip (glob) vanalar; bir milin ucuna bağlı klapenin, akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile, akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Glob vanalar klape tipine bağlı olarak, farklı akış karakteristiğine sahip olurlar.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
Kelebek vanalar, akışın akıp akmadığını gösteren bir manivela koluna sahiptir. Vanayı açmak için kolu kısmen çevirin. Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin.
Küresel vananın hangi yöne doğru açıldığını, hangi yönün doğru olduğunu merak ediyorsanız küresel vanalar saat yönüne doğru döndüklerinde açılırlar.
Gate vanalar genellikle tamamen açık veya tamamen kapalı konumlarda kullanılan kesme vanalarıdır. Akış kontrolü amacıyla kullanılmazlar. Gate vanalar tamamen açık olduğunda minimum basınç düşüşünü sağlar, tamamen kapalı olduğu konumda ise tam sızdırmazlık sağlar.
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
Relief kontrol vanaları debi değişikliklerinden bağımsız olarak sistemdeki basıncı sabit tutar. Relief pilot valfin kontrol mekanizması sistemin debisi azaldığında, sistem basıncını sabit tutmak için hızlı bir şekilde açılır. Sistem basıncı vananın ayarlı olduğu değere düştüğünde darbe yaratmayacak şekilde kapanır.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Pnömatik vana tek etkili pistonun hava kumandalı aktüatör ile hareket ettirilmesi ile çalışır. Normalde kapalı pozisyondadır. Aktüatöre hava verilmesi ile piston yukarı doğru hareket eder ve vana açılır, hava kesildiğinde yaya aracılığıyla piston itilerek vana kapalı konuma getirilir. Şekil itibariyle Y tipi vanadır.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
ESD (Acil Durum Kapatma Cihazı)
Bir güvenlik koruma cihazı olarak, üretim proses kontrolünün üstündedir ve cihazın güvenliği gerçek zamanlı olarak çevrimiçi olarak izlenir.
Plug vana, küresel vananın performans sağlayamadığı uygulamalarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Plug vanaların çeyrek dönüşlü çalışma prensibi vardır. Plug vanalar, küresel vanalar ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark, plug vanalarda açma-kapama mekanizmasının konik yapıdaki bir plug olmasıdır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri