"Bu adresi bir de kahveye sor." cümlesinin takdiri "kahvedeki insanlara sor"dur. Lügavi mecaz: Kelimelerin bir ilişki dolayısıyla lügat anlamlarından başka anlamları göstermesi mecaz-ı lügavidir.
Bir kelime veya terkibin lugat anlamının nakline dayanan mecaza “lugavî mecaz” denir. Bir eylemin ilgilisinden ilgisiz olana nakil ve isnat edilmesiyle oluşan mecaza da “aklî (isnadî) mecaz” adı verilir.
Bu, “isnâdda mecaz” olarak da adlandırılır. Aklî mecazda kelimeler gerçek anlamlarında kullanılır. “Geçen yıllar saçınızı ağartmış.” cümlesinde saçın ağarmasının birtakım fizyolojik ve biyolojik gelişmelere değil de geçen yıllara isnat edilmesi aklî mecaza örnektir.
Bunların arasında mecaz anlam sözcüğün temel yani gerçek anlamından uzaklaşarak gerçek anlam dışında kullanılması ile oluşan anlama denilir. Mecaz anlam ile ilgili örnek cümleler şu şekildedir: - Bu yaptıklarından sonra senin suyun iyice ısındı: Burada ısındı kelimesi gerçek anlamı ile kullanılmamıştır.
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
Günlük hayatta mecaz anlam çok sık kullanılmaktadır. Mecaz anlam ise kelimenin gerçek anlamından uzaklaşılarak yeni anlam kazanması demektir. Kelimeler cümle içerisinde kullanılmadığı sürece mecaz anlamlı olmayacaktır. Mecaz çoğu zaman bir şiir sanatı olarak da icra edilir.
Kadavra, anestezi, cerrahi, nota, üçgen, çarpma, zarf, yüklem, mahkeme, kafiye, mesnevi, divan, ortaç, gövde, gol, şut, hakem, penaltı gibi kelimeler ve daha çok fazlası terim anlamlı kelimelerdir. Kadavra, anestezi, cerrahi tıp alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir.
MECAZ (DEĞİŞMECE) ANLAM(LAR):
Bir sözcüğün gerçek anlamından büsbütün uzaklaşarak benzerlik ya da başka ilgilerle kazandığı anlam ya da anlamlardır. Sözcük tek başına kullanıldığında mecaz anlam taşımaz. Cümle içerisinde ya da başka sözcüklerle öbekleşerek mecaz anlam kazanır.
Gerçek anlam, bir kelimenin aklımıza ilk gelen anlamıdır. Kelimelerin, sözlükte yer alan ilk anlamları da gerçek anlamlarıdır. Bu yüzden gerçek anlama, sözlük anlamı da denir. Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir.
Temel anlamdan uzaklaşmış mecaz anlamlar, ilgi, yakıştırma ya da benzetme anlamı bildirir. Sözcükler asıl anlamından çıkar, yeni roller üstlenir. Mesela “derin” sözcüğü “Evin ilerisinde derin çukur vardı.” cümlesinde temel anlamlıdır. Acı kaybımızdan dolayı derin üzüntü içindeyiz.” cümlesinde ise mecaz anlamlıdır.
Bu anlamdan "tatlı yiyecek" anlamında "tatlı" ismi türemiştir ve sözcüğün yan anlamlarından birini oluşturmuştur. Zamanla bu sözcük insanlar ya da hayvanlar için "sevimli" anlamında mecaz olarak kullanılmaya başlanmıştır: tatlı elma (gerçek ve temel anlam)
Gölge, temel anlamına göre “saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık”tır (Türkçe Sözlük, 2005: 774). Gölgenin mecaz anlamı ise “lütuf ve ihsan”dır (Cebecioğlu, 2014: 420).
Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir.
a) Lugavi hakikat: Lâfzın, kendisine mahsus manaya delaletidir. Eskiden bu hal, mavaz'ı lehinde kullanılması, diye ifade edilirdi. Çiçek, ev, yol, halı, el lâfızlarının kendilerine tahsis edilmiş manalara delaletigibi.
Bir kelimenin gerçek anlamından uzaklaşması ve gerçek anlamı dışında kullanılmasına mecaz anlam adı verilmektedir. Mecaz anlama bürünen bir kelimede, ilgili kelime sözlük anlamından ve insanın aklına gelen ilk manasından sıyrılır.
Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Askeri havacılıkta kanat, bir komuta birimidir. Çoğu askeri havacılık hizmetinde, bir kanat nispeten büyük bir uçak oluşumudur. İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde bir kanat genellikle üç filodan oluşur ve birkaç kanat bir grup oluşturur (yaklaşık 10 filo).
Öz. Farklı adlar altında sınıflandırıldığı için ayrı anlamlarmış gibi gözüken yan anlam, mecaz anlam, deyimsel anlam; terim, kinaye, istiare, mecaz-ı mürsel ve argo gibi anlamlar aslında mecaz anlamlı kelimelerdir.
“Kapı kolu” da kapı gövdesinin iki kenarında bulunur ve hareket ettirilebilir. Dolayısıyla “kapı kolu” şekil ve işlev olarak insan koluna benzediği için yan anlam kazanmıştır.
Kelimelerin sözlük anlamına gerçek anlam denir. Eğer bir kelime gerçek anlamı dışında başka bir manada kullanılıyorsa mecaz olarak nitelendirilir. 5. sınıflar için gerçek, mecaz ve terim anlam konusunu örnek cümlelerle anlattık. Bir kelimenin belli başlı alanlarda kavram olarak kullanılmasına terim anlam denir.
Renk sözcüğünün mecazi anlamı "nitelik"tir. Bir olayın gerçekliğin ortaya çıktığını ifade etmek için mecazi olarak renk kelimesi kullanılır.
Mecaz anlamlı olanlar; “Ateş düştüğü yeri yakar” “Ağaç yaş iken eğilir” Borç yiğidin kamçısıdır” “ İşleyen demir pas tutmaz” Öfkeyle kalkan zararla oturur” “Damlaya damlaya göl olur” Yuvarlanan taş yosun tutmaz.” DEYİM: En az iki sözcükten oluşan, mecaz anlamı taşıyan kalıplaşmış sözlerdir.
İslâm bilim tarihinde astronomi karşılığında kullanılan terim.
"Ağaç" terimi genel bir deyiş olarak kullanılıyor olsa da bir ağacın ne olduğuna dair ne botanik olarak ne de ortak dilde evrensel olarak kabul görmüş kesin bir tanım yoktur.
Coğrafi terim
Akarsu: Yeryüzünde ve yeraltında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli ya da zaman zaman akan suların genel adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri