Dünya- nın birçok yerinde lületaşı ve sepiyolit çıkar, ancak en kaliteli lületaşları Eskişehir ve civarında bulunur.
Lüle taşı emici özelliğinden dolayı özellikle pipo ve ağızlık yapımında en ideal taşların başında geliyor. Adeta filtre vazifesi gören lüle taşı, yüzyıllardır dünyanın en kıymetli pipolarının yapıldığı ana malzeme.
Lületaşına yönelik yapılan çeşitli arkeolojik çalışmalar, bu özel taşın yaklaşık olarak 5.000 yıl öncesinden bilindiğini ortaya çıkarmıştır. Lületaşı, farklı amaçlarla kullanımı mümkün olan değerli bir taştır.
Lületaşı eşyalar, lületaşının işlenmesiyle elde edilen ürünlerdir. Yurt içinde genellikle pipo, pipo ağızlığı, tespih, kolye, satranç takımı, biblo ve dekoratif ürünler yapımında ve sanayinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır.
Gerçek lületaşını suya attığımız zaman yumuşak bir yapıya sahip olur. Geri kurumaya alındığında nemli yapıyı kaybeden bir taştır. Bu sayede kırılganlığını kaybeder. Orijinal lületaşında kırılma ve parçalanma olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Dünya- nın birçok yerinde lületaşı ve sepiyolit çıkar, ancak en kaliteli lületaşları Eskişehir ve civarında bulunur.
Anadolu'da Lületaşı'na, özellikle de Eskişehir'de üretim yapıldığı için "Eskişehir Taşı" da denir. Halk dilinde "Aktaş" ve "Patal" olarak da anılır. Lületaşının, beyaz, sarımtırak, gri ya da kırmızımsı ve mat renkli leri vardır.
Özellikle takıları suyla temas ettirmeyeceksiniz. Yani denize girerken, bulaşık yıkarken, banyo yaparken takıların mutlaka çıkartılması gerekiyor. Çünkü lületaşı suya girdiği zaman biraz zarar görebilir.
Ayrışmaz, ancak ısı uygulandığında renk değiştirir. Lüle taşı nikotin ve suyu emer. Bu nedenle ağırlıklı olarak boru imalatında kullanılan bir taştır. Lületaşı mikroskobik bir kristal yapıya sahiptir.
Bilimsel adı spiolit olan Lüle Taşı genellikle beyaz ve ender olarak da kurşuni renkte gözenekli ve az yapışkan bir mineral türüdür. Fiziksel ve Teknik Özellikleri: Hafif ve gözenekli bir yapıdadır. Absorbsiyon özelliği vardır (nikotin ve su emer).
Ticari olarak işlenebilir Lületaşı yataklarının neredeyse tamamı Türkiye'nin Eskişehir ilinde bulunur.
Yere düştüğünde kırılmaz ancak suya bırakırsanız kolay dağılabilen bir yapıdadır. Ateşe dayanıklı bir taştır. Parçalanmaz ancak ısı gördükten sonra renginde değişim görülür. Lületaşı nikotin ve suyu emer yani absorbe eder.
Lületaşı ateşe dayanıklıdır ve hafif olup suda yumuşayıp normal hale bıraktımızda tekrar kuruyan bir taştır.
Türkiye'nin rezervinin yüzde 85'i Eskişehir'de bulunan ve yerin yaklaşık 100 metre altından çıkarılan lüle taşı, usta ellerde işlenip pipo, tespih, biblo gibi süs eşyaları haline getirilerek, Çin ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Lületaşı yumuşak bir madendir ve bu özelliği nedeniyle kolayca şekil verilebilmekte ve işlenebilmektedir.
Eskişehir'in birçok yerinde bulabileceğiniz lületaşı aksesuarları özellikle Odunpazarı'nda bulunan Atlı Han Çarşısı , Kurşunlu Külliyesi içindeki El Sanatları Merkezi , merkezde bulunan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi üzerindeki Esnaf Sarayı'nda bulabilirsiniz.
Doğal zultanit taşı güneş ışığında parlak yeşil tonlarda iken loş ışıkta ise pembe, mor gibi bir renge bürünür. Doğada renk değiştirme özelliğine sahip nadir seçenekler arasına girer. Bu nedenle tüm dünyada ve özellikle Türkiye'de büyük rağbet görür. Türkiye'de yoğun olarak çıkarıldığından popülerliği oldukça fazladır.
Peki; doğal taş bileklik hangi kola takılmalı? Diye merak ediyorsanız, bu soruya kesin bir yanıt verilemeyeceğini bilmelisiniz. Çünkü bu bilekliklerin sağ veya sol kola takılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Doğal Taş Aldım Ne Yapmalıyım? Taşı ilk aldığınızda iyice temizlemelisiniz. Olası negatif enerjiden bu sayede arındırmış olursunuz. Bunun için tuzlu suda yıkama ve ay ışığında bekletme seçenekleri uygun olacaktır.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Biz kendimizi bildiğimiz bileli bu taşın tozlarıyla ellerimizi, yüzümüzü ve saçımızı yıkar, tozunu da içmek için kullanırdık. Çünkü lületaşı sağlık için birebirdir, içerisinde bulunan magnezyum, silisyum ve karbonat gibi kimyaların insan sağlığına faydası vardır.
Suyun debisinin ölçülmesinde kullanılan ölçü birimleri ;
Su kaynağının debisinin ölçülmesinde birim olarak "lüle" kullanılmıştır. 1 lüle yaklaşık olarak 26 mm çapında bir borudur ve dakikada 36 litre su akıtır. Günlük yaklaşık 52 m3 su olarak kabul edilir.
Yer kabuğu kütlesinden kopan veya koparılan, çeşitli işlerde kullanılan katı ve sert madde. Jeoloji ilmine göre yer kabuğu temel iki ana maddeden meydana gelmektedir. Bunlar kütle (taş) ve topraktır. Kütleler değişik yapıya sâhip minerallerden kopan değişik büyüklükteki parçalara da “taş” ismi verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri