Sertlik derecesi 2-2,5 arasında olan Lületaşı, hafif ve gözenekli bir yapıdadır. Yere düştüğünde kırılmaz ancak suya bırakırsanız kolay dağılabilen bir yapıdadır.
Özellikle takıları suyla temas ettirmeyeceksiniz. Yani denize girerken, bulaşık yıkarken, banyo yaparken takıların mutlaka çıkartılması gerekiyor. Çünkü lületaşı suya girdiği zaman biraz zarar görebilir.
Lületaşı yanmaz ve suda yüzer. Islandığında yumuşar ancak kuruyunca tekrar sertleşir. Gözenekli yapısı sebebiyle nemi dışarı atan lületaşı, bu sebeple pipo yapımında kullanılmaktadır.
Ayrışmaz, ancak ısı uygulandığında renk değiştirir. Lüle taşı nikotin ve suyu emer. Bu nedenle ağırlıklı olarak boru imalatında kullanılan bir taştır. Lületaşı mikroskobik bir kristal yapıya sahiptir.
Lületaşına yönelik yapılan çeşitli arkeolojik çalışmalar, bu özel taşın yaklaşık olarak 5.000 yıl öncesinden bilindiğini ortaya çıkarmıştır. Lületaşı, farklı amaçlarla kullanımı mümkün olan değerli bir taştır.
İlgili 41 soru bulundu
Yere düştüğünde kırılmaz ancak suya bırakırsanız kolay dağılabilen bir yapıdadır. Ateşe dayanıklı bir taştır. Parçalanmaz ancak ısı gördükten sonra renginde değişim görülür. Lületaşı nikotin ve suyu emer yani absorbe eder.
Lületaşı eşyalar, lületaşının işlenmesiyle elde edilen ürünlerdir. Yurt içinde genellikle pipo, pipo ağızlığı, tespih, kolye, satranç takımı, biblo ve dekoratif ürünler yapımında ve sanayinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır.
Adeta filtre vazifesi gören lüle taşı, yüzyıllardır dünyanın en kıymetli pipolarının yapıldığı ana malzeme. Eskişehir'e bağlı Sepetçi(Beyaz altın) köyünde bol miktarda bulunan lüle taşı, genellikle pipo, sigara ağızlığı, tespih, biblo ve süs eşyası yapımında kullanılıyor.
Türkiye'nin rezervinin yüzde 85'i Eskişehir'de bulunan ve yerin yaklaşık 100 metre altından çıkarılan lüle taşı, usta ellerde işlenip pipo, tespih, biblo gibi süs eşyaları haline getirilerek, Çin ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Bilimsel adı spiolit olan Lüle Taşı genellikle beyaz ve ender olarak da kurşuni renkte gözenekli ve az yapışkan bir mineral türüdür.
Doğal kristallerin en bilinen ortak özelliklerinden biri, negatif enerjileri uzaklaştırması ve bu sayede stresi azaltmasıdır. Bu sebeple yatarken doğal taş takı takmak, kristallerinizi yastığınızın altına veya komodinin üzerine koymak, daha huzurlu ve rahat bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Doğal taşı akan suyun altına tutarak temizleyebilirsiniz. Bununla beraber tuzlu su veya deniz suyuna batırarak da temizleme şansınız vardır. Hatta su içerisinde bekletirseniz, daha etkili bir şekilde temizlemiş olursunuz. 12 ila 24 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
En sık tercih edilen evde doğal taş arındırma yöntemleri su, toprak, ay ışığı ve tütsüdür. Taşınızı saksı veya bahçe toprağına gömerek arındırabilirsiniz. Taşınızı ay ışığında bekleterek arındırabilirsiniz. Taşınızı tütsü dumanı ile arındırabilirsiniz.
Turkuaz, ham Akik, Florit, Yeşim taşı, Hematit, Malakit, Opal, Selenit, Kalsit, Azurit, Pirit, Lepidolit, Lapis Lazuli ve Angelit taşları suyla temas etmemesi gereken grupta yer alır. Bu doğal taşları ise toprakta, ay ışığında veya yağda temizlemek mümkündür.
Peki; doğal taş bileklik hangi kola takılmalı? Diye merak ediyorsanız, bu soruya kesin bir yanıt verilemeyeceğini bilmelisiniz. Çünkü bu bilekliklerin sağ veya sol kola takılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Doğal taşların çevresindeki enerjiyi etkileyen ve dönüştüren bir özelliği olduğundan bahsetmiştik. En önemli doğal kaynağımız su da bunlardan biridir. Canlı bir yapısı olan suyun içine atacağınız ay taşı, suyun lezzetini değiştireceği gibi dişil enerjiyi bedenize taşıyacaktır.
Lületaşı sepiyolit olarak bilinen bir madendir. Bu maden, “Eskişehir Taşı”, “Aktaş”, “Beyaz Al- tın” gibi adlarla da bilinir. Yabancı dillerin hemen hemen tümünde, Almanca' da “denizköpüğü” anlamına gelen “meerschaum” sözcüğüyle anılır.
Bir lületaşının beyazlık seviyesi aynı zamanda onun kalitesini de belirlemektedir. Lületaşının yoğun beyaz bir renkte olması, onun kaliteli olması anlamına gelmektedir. Bundan farklı olarak lületaşının kalitesinin de hiyerarşisi bulunmaktadır.
Lületaşı yumuşak bir madendir ve bu özelliği nedeniyle kolayca şekil verilebilmekte ve işlenebilmektedir.
Biz kendimizi bildiğimiz bileli bu taşın tozlarıyla ellerimizi, yüzümüzü ve saçımızı yıkar, tozunu da içmek için kullanırdık. Çünkü lületaşı sağlık için birebirdir, içerisinde bulunan magnezyum, silisyum ve karbonat gibi kimyaların insan sağlığına faydası vardır.
Suyun debisinin ölçülmesinde kullanılan ölçü birimleri ;
Su kaynağının debisinin ölçülmesinde birim olarak "lüle" kullanılmıştır. 1 lüle yaklaşık olarak 26 mm çapında bir borudur ve dakikada 36 litre su akıtır. Günlük yaklaşık 52 m3 su olarak kabul edilir.
Lületaşı, yerkabuğunun yaklaşık 300 metre derinliğinde bulunur. Oldukça yumuşak, hafif bir yapıya ve ince gözeneklere sahiptir. Rengi, genelde beyaz ya da beyazın tonlarında olur. Birçok ismi bulunan lületaşı ''Eskişehir taşı'' olarak da bilinir.
Lületaşı sararır mı? Sarardığı takdirde nasıl temizlenir? Nikotin emdiği için sararır sarardığı takdirde kolonyalı pamuk ile temizlenir.
Eskişehir ilinin batısında, kuzeydoğusunda ve güneydoğusunda bulunan, sahalarda, yüzeyle 300 metreyi aşan derinlikler arasında, içinde dağınık yumrular halinde lületaşı bulunan başkalaşım katmanlarına rastlanır.
Ametist, bir kristal taşıdır ve genellikle mor renkte bulunur. Ametist, kristal yapısı nedeniyle özellikle enerji düzenleme, meditasyon ve kişisel gelişim için kullanılır. Aynı zamanda, ametist taşı , stresi azaltmaya, dikkat ve konsantrasyonu arttırmaya ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri