Lüleburgaz'da gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yer bulunuyor. Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ilçenin en bilinen tarihi değerlerinden biridir. Lüleburgaz'a gelen yerli ve yabancı turistler de mutlaka Sokullu Mehmet Paşa Köprüsünü ziyaret edebilirler.
Başta Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü olmak üzere; Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Lüleburgaz Şehitliği, Zafer Çeşmesi, Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı ve Şadırvan mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Tarihi ve turistik yerleri ile ön plana çıkan ilçede, mutlaka görmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Zafer Çeşmesi, Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi ve Şadırvan ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.
Oldukça kalabalık olan ilçe, Trakya'da büyük bir alanı kaplar. 150 bine yakın nüfusu vardır. Yazları oldukça sıcak, kışları fazlası ile soğuktur. Lüleburgaz, her açıdan kendini fazlası ile geliştirmiş bir ilçedir. Hatta Kırklareli şehrinin en gelişmiş ilçesi olarak bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
Başakşehir'de vale olarak çalışan Ogün Tekin'i öldüren, emniyet güçleri tarafından aranırken “dur” ihtarına uymayıp polisle çatışan 4 kişi, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yakalandı.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir. Babaeski: İl Merkezine 37 km.
· Zeminin genel olarak kıyasen güçlü olması, özellikle Kırklareli merkez ilçe alanında daha sağlam zemin yapısı bulunmakta olup Lüleburgaz ve Babaeski'de yer yer daha zayıftır.
1870 yılında ilçe olan kentimizin adı Osmanlı döneminde Burgaz olarak anılmış ve Cumhuriyet döneminde ise Lüleburgaz ismini almıştır. 29 Ekim 1912 yılında Bulgarlar ve I.nci Dünya Savaşında ise önce Fransızlar ve sonra Yunanlılar tarafından işgal edilen ilçemiz 8 Kasım 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılmış.
Bilinen iki caminin dışında köprüler, manastırlar Kırklareli'nin en tanınmış yerlerindendir. Bunların yanı sıra Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin en çok görülmek istenen konumlarındandır. Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde yer alan bir mağaradır. 2720 metre uzunluğundadır.
Tarım: Faal nüfusun % 70'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılıkla uğraşır. Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kozadır. Sebze ve meyvecilik: Lahana, pırasa, taze fasulye, soğan, sarımsak, biber ve domates yetiştirilen başlıca sebze ürünleridir.
Lüleburgaz (Yunanca: Αρκαδιούπολις Arkadiopolis, Bulgarca: Люлебургас Lyuleburgas), Türkiye'nin Kırklareli iline bağlı bir ilçedir.
Sokullu Mehmet Paşa kendi adını taşıyan büyük bir külliye, saray ve çevre düzenlemesiyle Lüleburgaz'ı yeniden imar edip bir şehir haline getirmiştir. Böylece daha sonraları yoğun üretimi yapılacak çubuk lülelerinden dolayı Lüleburgaz ismini alacak Osmanlı kentinin temeli atılmış olur.
Bizansın taht mücadeleleri, Trakya topraklarındaki egemenliğini iyice zayıflattı. Bu dönemdeki Bizans-Osmanlı ilişkileri, Trakya'nın Osmanlılar tarafından fethini kolaylaştırmıştır. Murad döneminde fethedilen Lüleburgaz, 1879'a kadar Vize sancağına bağlı kalmıştır.
Lüleburgaz, Kırklareli iline bağlı olan gelişmiş bir ilçedir. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu ilçe, Türkiye'nin de Balkanlara açılan kapısı niteliğindedir. Ülkemizin Trakya topraklarında bulunan Lüleburgaz'a ulaşım da çok kolaydır.
Lüleburgaz Muharebesi veya Karaağaç Muharebesi ya da Pınarhisar Muharebesi (Bulgarca: Битка при Люле-Бургас, Bitka pri Ljule-Burgas), Birinci Balkan Savaşı'nda, 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında; Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan ve Bulgar ordusunun kesin zaferi, Osmanlı ordusunun ...
İlçe nüfusu 153.027 olan Lüleburgaz'ın 31 köyünde3 toplam 16.368 kişi yaşamaktadır (TÜİK, 2021). Nüfusun büyük bölümünün, Balkan ve Kurtuluş savaşları sonrası iskân politikalarıyla yerleştirilmiş göçmenlerden oluştuğu köylerde, farklı etnik kimliklere sahip topluluklarla kar- şılaşılmaktadır.
Kırklareli, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında, doğuda Karadeniz, güneyde Tekirdağ, batıda Edirne ve kuzeyde Bulgaristan'nın Burgaz ili ile çevrili il.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kırklareli, 'deprem riski' bulunmayan iller arasında gösterildi.
Bir deprem olduğu zaman hem doğu-batı doğrultusunda kırılacak hem de Trakya kırığını oynatarak Marmaraereğlisi'nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu'ya doğru gidecek, Çorlu'yu da çok etkileyeceğini söyleyeyim, Lüleburgaz, Babaeski üzerinden Edirne'ye kadar etki yaratacak.
Bölgenin toprak yapısı, yeryüzü görüntüsü 1. ,2. ve 3. Jeolojik Zaman'larda biçimlenmiştir. Bundan dolayı toprak çeşitli katmanlarla zenginleşmiştir. Oturmuş, sıkışmış, durağan katmanlar nedeniyle 4. Derece Deprem Bölgesi kabul edilir.
Bugünün Hava Kalitesi-Lüleburgaz, Kırklareli
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Trakya ve Lüleburgaz mükemmel doğası sayesinde birçok Kır Konseptli Projeye ev sahipliği yapmaktadır. Trakya'nın kentlere yakın köylerinde oluşturulan bu yaşam alanları insanlara kent konforunda doğa yaşamı imkanı vermekte olduğundan oldukça rağbet görmektedir.
Tekirdağ,Edirne,Kırklareli
Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında 5. sırayı da Trakya şehirleri Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli alıyor. Bu üç şehrin puanı 103.2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri