1870 yılında ilçe olan kentimizin adı Osmanlı döneminde Burgaz olarak anılmış ve Cumhuriyet döneminde ise Lüleburgaz ismini almıştır. 29 Ekim 1912 yılında Bulgarlar ve I.nci Dünya Savaşında ise önce Fransızlar ve sonra Yunanlılar tarafından işgal edilen ilçemiz 8 Kasım 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılmış.
Bizansın taht mücadeleleri, Trakya topraklarındaki egemenliğini iyice zayıflattı. Bu dönemdeki Bizans-Osmanlı ilişkileri, Trakya'nın Osmanlılar tarafından fethini kolaylaştırmıştır. Murad döneminde fethedilen Lüleburgaz, 1879'a kadar Vize sancağına bağlı kalmıştır.
Başta Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü olmak üzere; Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Lüleburgaz Şehitliği, Zafer Çeşmesi, Evrensekiz Göleti Piknik ve Mesire Alanı ve Şadırvan mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.
Lüleburgaz'ın tarihi, Trakya'nın tarihi ile birlikte MÖ. 4500–4000 yıllarına kadar inmektedir. Trakya'ya adını veren Trak kabilelerinden Ordis'lerin o yıllarda İlçemize yerleştiği ve buraya Bergule ismini verdikleri görülmektedir.
Lüleburgaz (Yunanca: Αρκαδιούπολις Arkadiopolis, Bulgarca: Люлебургас Lyuleburgas), Türkiye'nin Kırklareli iline bağlı bir ilçedir.
İlgili 27 soru bulundu
Lüleburgaz Muharebesi veya Karaağaç Muharebesi ya da Pınarhisar Muharebesi (Bulgarca: Битка при Люле-Бургас, Bitka pri Ljule-Burgas), Birinci Balkan Savaşı'nda, 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında; Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan ve Bulgar ordusunun kesin zaferi, Osmanlı ordusunun ...
Lüleburgaz Trakya'nın Ergene çukuruna kurulmuştur. E-80 Karayolu'nda merkezi konumda bir ilçedir. İlçe toprakları düz ve engebesiz bir arazidir.
Sokullu Mehmet Paşa kendi adını taşıyan büyük bir külliye, saray ve çevre düzenlemesiyle Lüleburgaz'ı yeniden imar edip bir şehir haline getirmiştir. Böylece daha sonraları yoğun üretimi yapılacak çubuk lülelerinden dolayı Lüleburgaz ismini alacak Osmanlı kentinin temeli atılmış olur.
· Zeminin genel olarak kıyasen güçlü olması, özellikle Kırklareli merkez ilçe alanında daha sağlam zemin yapısı bulunmakta olup Lüleburgaz ve Babaeski'de yer yer daha zayıftır.
Kırklareli'nin ne zaman kurulduğu ve eski adının ne olduğu henüz bilinmemektedir. Kırklareli Bizanslı'larca "SARANTA ECCLESİA" adıyla anılmış, XIV. yy'da Türklerin eline geçince bu ad tercüme edilerek "Saranta Ecclesia" yani "Kırk Kilise" şeklinde söylenmeye başlanmıştır.
Tarihi ve turistik yerleri ile ön plana çıkan ilçede, mutlaka görmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Zafer Çeşmesi, Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi ve Şadırvan ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.
İlçe nüfusu 153.027 olan Lüleburgaz'ın 31 köyünde3 toplam 16.368 kişi yaşamaktadır (TÜİK, 2021).
Tarım: Faal nüfusun % 70'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılıkla uğraşır. Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kozadır. Sebze ve meyvecilik: Lahana, pırasa, taze fasulye, soğan, sarımsak, biber ve domates yetiştirilen başlıca sebze ürünleridir.
1870 yılında ilçe olan kentimizin adı Osmanlı döneminde Burgaz olarak anılmış ve Cumhuriyet döneminde ise Lüleburgaz ismini almıştır.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir. Babaeski: İl Merkezine 37 km.
Oldukça kalabalık olan ilçe, Trakya'da büyük bir alanı kaplar. 150 bine yakın nüfusu vardır. Yazları oldukça sıcak, kışları fazlası ile soğuktur. Lüleburgaz, her açıdan kendini fazlası ile geliştirmiş bir ilçedir. Hatta Kırklareli şehrinin en gelişmiş ilçesi olarak bilinir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kırklareli, 'deprem riski' bulunmayan iller arasında gösterildi.
Bir deprem olduğu zaman hem doğu-batı doğrultusunda kırılacak hem de Trakya kırığını oynatarak Marmaraereğlisi'nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu'ya doğru gidecek, Çorlu'yu da çok etkileyeceğini söyleyeyim, Lüleburgaz, Babaeski üzerinden Edirne'ye kadar etki yaratacak.
Bölgenin toprak yapısı, yeryüzü görüntüsü 1. ,2. ve 3. Jeolojik Zaman'larda biçimlenmiştir. Bundan dolayı toprak çeşitli katmanlarla zenginleşmiştir. Oturmuş, sıkışmış, durağan katmanlar nedeniyle 4. Derece Deprem Bölgesi kabul edilir.
Türkiye'de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler sıralandı. O iller arasında Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi de yer alıyor.
Lüleburgaz'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı olan 8 Kasım programı belli oldu.
Trakya ve Lüleburgaz mükemmel doğası sayesinde birçok Kır Konseptli Projeye ev sahipliği yapmaktadır. Trakya'nın kentlere yakın köylerinde oluşturulan bu yaşam alanları insanlara kent konforunda doğa yaşamı imkanı vermekte olduğundan oldukça rağbet görmektedir.
İstanbul - Lüleburgaz arası yaklaşık olarak 159 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Lüleburgaz seyahatiniz tahmini olarak en az 1 saat 45 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri