Lupuslu Hastalara Öneriler
Sağlıklı beslenin. Glutensiz beslenmenin, otoimmün hastalıklarda koruyucu olduğu ve tedaviye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin (balık, keten tohumu, ceviz gibi) beslenme veya balık yağı takviyelerinin, lupusta faydalı olduğu gösterilmiştir.
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
Lupus hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi hastalığın ilerlemesini durdurmak, hayati komplikasyonları önlemek ve belirtileri hafifletmek için uygulanır. Bu nedenle erken tanı büyük önem taşır. Çünkü ilerlemiş hastalığı geri döndürmek mümkün değildir.
Güneşin zararlı ışınları arasında sayılan ultraviyole ışınları, bazı ilaçlar, virüs enfeksiyonları, fiziksel veya duygusal stres durumu ve travmalar lupus hastalığının gelişimini tetikleyebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Lupus İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir? Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma yaygın olarak bireyin vücudunun akciğerler, beyin, böbrekler, dolaşım sistemi, kalp ve sinir sistemi gibi birçok bölgesini etkileyebilir.
Lupus Belirtileri
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık olan lupus hastalığı, bazı hastalarda hayati organları etkileyerek fonksiyonlarını bozabildiği için ölümcül risk taşıyabilmektedir.
Çevresel faktörler: Sigara kullanımı, stresli yaşam tarzı, silika ve benzeri toksik maddelere maruziyet gibi çevresel etmenlerin lupus gelişimini tetiklediği bilinir. Hormonlar: Östrojen hormonu gibi bazı hormon düzeylerindeki dengesizliklerin lupus gelişimini etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez. Ancak ilaç tedavisiyle hastalığı kontrol altına almak, doku ve organ hasarını önlemek mümkündür.
Yazın, geniş şapka takmaları, yüksek koruyucu krem kullanmaları gerekir. Güneş ışınları, hastalarda bulguları tetikleyebilir. Hastalar, gezebilir ama doğrudan güneşlenemez. Koruyucu sürdükten sonra denize girebilir.
Ergenlikteki hormonal düzensizlikler ve stresin yanı sıra güneşe maruziyet, viral enfeksiyonlar ve ilaçlar (örn. izoniazid, hidralazin, prokainamid, nöbet önleyici ilaçlar) gibi çevresel faktörler tarafından SLE'nin tetiklenebildiği bilinmektedir.
Özellikle kadınlarda daha yaygın karşılaşılan bu kelebek hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere saldırması şeklinde ilerler. Eğer kontrol altına alınmazsa hasta için hayati risk arz eder.
Böbrek, sistemik lupus eritematozus ya da kısaca lupus hastalığının sık etkilediği organlardandır. Hafif derecede etkilenmeden, böbrek yetersizliğine yol açmaya kadar giden değişik dereceklerde tutulumlar görülebilir. Tedavi kararı verilmeden önce tutulum derecesi ve şiddetinin belirlenmesi gerekir.
İlaca bağlı lupus, suçlu ilacın kesilmesiyle klinik bulguların geri dönebildiği, sistemik lupus eritematozun kendini sınırlayan bir formudur. En sık neden olan ilaçlar hidralazin ve prokainamiddir, bunları takiben klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin sık suçlanan ilaçlar arasındadır.
En sık görülen bulguları eklem ağrısı, ciltte kızarıklık (raş) ve aşırı bitkinliktir. SLE hastalığı olan bazı bireylerde sadece bu bulgular görülmesine rağmen bu bulgular bile kişinin yaşamını zorlaştırabilir. Ateş yüksekliği ve lenf nodlarında şişme de sık görülen bulgulardandır.
Hastalık her hastada farklı seyreder. Riskli gebelikleri takip eden bir kadın doğum uzmanı (perinatoloji) ve romatoloji uzmanının hastayı birlikte takibi ile en karmaşık hastalarda bile uygun tedavi planlaması ve takiple, lupus hastalarının da sağlıkla bebeklerine kucaklarına almaları mümkün.
Hastalar objeleri net göremediklerinden, bulanık gördüklerinden yakınırlar. Bu yakınmalar kısa sürede ortadan kaybolur ve tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diğer bir yan etki ise ilerleyen yıllarda retinada birikime sebep olur ve görme alanının daralmasına yol açabilirler.
Lupus hastalığı iki farklı tür üzerinden değerlendirilmektedir: Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Daha hafif seyreden Lupus türüdür. Bağışıklık sisteminin kendisini yabancı olarak algılayıp vücutta saldırıya geçmesi durumundan hayati iç organlar etkilenmez.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Kelebek hastalığında kalp ve akciğer zarlarında iltihaplanma meydana gelebilir. Akciğer zarında iltihaplanma gelişmesi halinde nefes alıp verme zorlaşır ve bu esnada keskin bir ağrı hissedilir. Kalp zarı dışında, kalbin kas dokusu, kapakçıklar ve kalbin damarları da kelebek hastalığının seyri esnasında etkilenebilir.
Diskoid lupus erythematosus (DLE): Bu tür lupus, deride döküntüler ve kaşıntılı lezyonlar oluşturur.
Lupus nefriti, böbreklerdeki küçük filtrelerin hasar gördüğü ve böbrek fonksiyonunun kaybına neden olduğu böbrek iltihabıdır. Sıvıların tutulması, bu hastalığın yaygın bir semptomudur. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve/veya parmaklarda kilo alımına ve şişkinliğe neden olur.
Ankara: Türkiye Klinikleri; 2018. p.7-14. Lupus eritematozus (LE), deri ve/veya sistemik tutulum ile seyredebilen otoimmun bir bağ dokusu hastalığıdır. Sistemik LE en sık eklemleri ve deriyi etkiler ancak hematolojik, vasküler, perikardiyal, plevral, nörolojik ve renal patolojilere de neden olabilir.
Tiroit hormonu hastalıkları, bazı romatizmal hastalıklar (lupus), cinsiyet hormonlarının dengesizlikleri, beslenme bozukluklarının neden olduğu protein-kalori-vitamin-mineral eksiklikleri en sık nedenler arasındadır. Genellikle saç dökülmesine neden olan sebebe yönelik tedavi yapılması sorunu çözebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri