Hastanelerimizin çocuk psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde uygulanan gelişimsel tarama testleri; Denver 2 gelişim testi, AGTE testi, Standford-Binet zeka testi, Metropolitan okul olgunluğu testi, WISC 4 zeka testi ve MOXO dikkat testidir.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Agte testi;
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. Agte testi çocuğun dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal duygusal gelişim ve öz bakım alanların değerlendirmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
Bu testlere şu örnekleri vermek mümkündür: Metropolitan okul olgunluğu ve brainline okula hazırbulunuşluk testi, Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Marmara Gelişim Ölçeği, Denver II Gelişimsel Tarama Testi; Gessell, Bayley Testi, Peabody Resim Kelime Testi.
Gelişim tarama testlerinin süresi, testin türüne ve çocuğun yaşına göre değişiklik gösterebilir. Bu testler genellikle 30 dakika ila 90 dakika içerisinde tamamlanmış olurlar.
Erken çocuklukta gelişimsel değerlendirmede yaygın olarak kullanılan standart testler arasında WISC-R, AGTE, Frostig Görsel Algı testi gibi araçlar yer almaktadır.
Anne, baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır. Anne ve babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir. Test 15 ile 20 dakika kadar sürmektedir.
Denver Gelişim Testi, bireysel bir testtir. Çünkü tek bir çocuğa odaklanır. 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır.
Denver 2 gelişimsel tarama testi, 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişim düzeylerini değerlendirmek için kullanılan standart bir testtir. Bu test, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve dil gelişimlerini ölçer.
Çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerini inceleyen ve takip eden kişiler çocuk gelişim danışmanlarıdır. Bebeklik, oyun, okul ve ergenlik dönemine göre çocukları değerlendiren çocuk gelişim uzmanları; sadece çocukları değil ebeveynleri de yönlendirmektedir.
Çağımızın aranan meslekleri arasında yer alan çocuk gelişimi uzmanları; anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra özel okullar ve devlet okullarında çalışma imkanları mevcuttur. Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.
Çocuk Gelişimi Uzmanı doktor değildir. Yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında farklı bir uzmandır. Rutin gelişim muayeneleri, gözlem, testler ve aile danışmanlığı yoluyla Çocuk Gelişimi Uzmanından destek almak, günümüz modern hayat şartlarında bilinçli ailelerin tercihi olmaktadır.
Çocuk hekimleri, aile hekimleri, psikologlar, fizyoterapistler, ergoterapistler, dil-konuşma terapistleri, çocuk gelişimi uzmanları, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları, özel eğitim öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanları ile okul öncesi öğretmenliği mezunları.
Uygulama ve soru - cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır.
Çocuk Değerlendirme ve Dikkat Testleri Eğitimi. Programın Amacı: Çocukları sağlıklı bir şekilde gözlemlemek ve gelişimlerini takip edebilmek için çocuk ya da yetişkin danışanları psikolojik değerlendirme yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır.
WISC-R Testi'nde sözel bölüm, çocuğunuzun kelime ve ifade bazlı becerilerini ölçer. Bu bölümde genel bilgi, yargılama, aritmetik gibi alt testler vardır. WISC-R Testi'nin performans bölümü ise çocuğunuzun zihinsel resimlendirme, şekillendirme ve hizalama becerilerini ölçer.
Bu durumlar gözlemlendiğinde çocuğun ihtiyacına cevap verecek şekilde, amacına uygun zekâ ya da gelişim testleri bir psikolog ya da konuyla ilgili gerekli eğitimi almış bir uzman tarafından çocuğa uygulanabilir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Projektif testlerin örnekleri arasında; TEMATİK ALGI TESTİ (TAT), ÇOCUKLAR İÇİN TEMATİK ALGI TESTİ (CAT), BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ, LOUİSA DÜSS PSİKANALİTİK ÖYKÜ TESTİ, BLACKY RESİMLERİ TESTİ, SZONDİ KİŞİLİK TESTİ, LUSCHER RENK TESTİ gibi testler yer alır.
Çocuğa bir sayfa üzerine karışık sırada dizilmiş harfler verilir. Yönergede verilen belli harflerin altının kalemle çizilmesi istenir. Danışanın yaptığı hata oranı kağıttaki çizilen çizgilerin geneline bakılarak değerlendirilir ve yorumlama yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri