Çölün en sıcak noktası olan, Gandom Beryan'da bulunan siyah volkanik kayaçlar; yüzey sıcaklığını arttırırken ulaşımı da imkânsız hâle getiriyor. Bölgenin tektonik yapısı ve yüzeyinde kilometrelerce şekilde yayılmış olan kayaçlar nedeniyle Lut Çölü'nün yüzey yapısı, Mars yüzeyiyle benzerlik gösteriyor.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
NASA'nın yeryüzü sıcaklığını 70.7 santigrat derece olarak ölçtüğü İran'ın doğusunda yer alan Lut Çölü'ne, yaz aylarında girişin hükümet tarafından yasaklandığını biliyor muydunuz? Üzerinde hiçbir canlının yaşamadığı belirtilen bu çölün bilinmeyenleri ve daha fazlası haberimizde...
Üzerinde hiçbir canlının yaşamadığı belirtilen ve yapılan ölçümlerle dünyanın en sıcak bölgesi olarak kabul edilen bu yer, İran sınırları içerisinde bulunuyor. Ülkenin güneydoğusunda bulunan ve dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Lut Çölü'nü birlikte inceleyelim.
Lut kelimesi çıplak anlamına geliyor, zira çöl, susuz ve bitkisiz bir çöldür. Lut Çölü, dünyanın en sıcak yerlerinden biridir.
İlgili 42 soru bulundu
Tuzluluk oranının yüksek oluşundan dolayı su insanı batırmaz ve suyun yüzeyinde tutar. Bu sayede yüzmeden, hatta hareket etmeden rahatlıkla durabilir, sırtüstü yatabilirsiniz. Yüzme bilmeseniz bile suyun yüzeyinde kalabilirsiniz, hatta batmak isteseniz bile batamazsınız.
Göl suyunun içinde, canlıların yaşayamaması ve kötü kokmasına sebep olan maddelerin yanı sıra yüzeyinde de yer yer bitüm maddesi birikmektedir. Bu maddenin, geçmişte Nebatîler tarafından mumyalama işleminde kullanan Mısırlılara satıldığı bilinmektedir.
Burada karşımıza dünyanın en büyük sıcak ve soğuk çölleri nerede sorusu çıkacaktır. Dünyanın en büyük sıcak çölü, Afrika'nın kuzeyinde yer alan Sahra Çölü, diğer adıyla Büyük Sahra'dır.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Dünya'da ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı. Küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz, "kaydedilen en sıcak gün" olarak kayıtlara geçti.
Doğal güzellikleriyle olduğu kadar aşırı hava koşullarıyla da dikkati çeken bölgedeki Furnace Creek Ziyaretçi Merkezi'nde, sıcaklık 46 santigrat derece (115 Fahrenheit) olarak kaydedildi.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
3 temmuz 2023 Pazartesi günü küresel çapta Dünya'nın en sıcak günü yaşandı. Ortalama sıcaklık 17,01 dereceyi gördü ve 2016 yılındaki rekor sıcaklık olan 16,9 dereceyi geçti. 19. yüzyılın sonunda kayıtların tutulmaya başlandığı dönemden bu zamana kadar olan en yüksek sıcaklık ölçüldü. Şurada Paylaş!
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Kızılkum (Özbekçe: Qyzylqum), Kazakistan ve Özbekistan arasında bulunan bir çöl. Yaklaşık olarak 300 bin km² yüz ölçümüyle dünyanın en büyük çölleri arasında yer alır. Orta Asya'nın iki büyük nehri (Seyhun ve Ceyhun) arasında yer alan Kızılkum Çölü, Aral Gölü'nün de güneyindedir.
Sinâ Yarımadası (Arapça سيناء Sina'a; İbranice סיני Sinai), Mısır'da bir yarımada.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Lut gölü, üçüncü zamanın ikinci yarısında teşekkül etmiş Akabe körfezi-Vâdilaraba rift vadisinin devamı olan ve bir noktasında deniz seviyesinden 790 metreyi aşkın derinlikteki tabanı ile karaların en derin yerini oluşturan Gor (Gavr) çukurunun bir kesimine suların toplanmasıyla meydana gelen tektonik bir göldür.
Lut Çölü, İran
Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C'lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü'ne gitmeleri tavsiye ediliyor.
Lut Gölü dünyanın en tuzlu üçüncü gölüdür. Bu nedenle hiç kıpırdanmasa bile gölün üzerinde bel hizasına kadar batmadan durulabilir. Bu gölün diğer adı ise Ölü Deniz olarak bilinir. Tuz oranı yüksek olduğu için yüzmeye gelenlerin sayısı da oldukça fazladır.
Tuz oranının yüksekliğinden dolayı canlı yaşamının olmadığı göl, "Ölü Deniz" olarak da adlandırılıyor. Yüzeyi ve kıyıları "dünyanın en alçak noktası" olarak kabul edilen 300 metre derinliğindeki göl kıyılarının büyük bölümü tuzdan oluşuyor.
Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu. Araştırmacılar, gölün tabanında yeni yaşam biçimleri ve derin su kaynaklarından oluşan bir sistem bulunduğunu ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri