Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
Yurtiçi pazara Gemlik zeytini olarak lanse edilen Mudanya Tirilye zeytini gerek iklim koşulları gerekse zeytin yetiştiriciliği için en elverişli coğrafi konumu ile Dünyanın ve Türkiye'nin en kaliteli zeytini ve zeytinyağı olarak belirtmemiz abartı değildir.
Gemlik zeytini veya Tirilye zeytini, Türkiye'nin kuzeyindeki Gemlik, Zeytinbağı (Tirilye) bölgesinde yetişen bir zeytin çeşididir. Gemlik zeytini Tirilye, Kıvırcık ve Siyah gibi isimlerle anılmaktadır. Yüksek yağ içeriğine sahiptir, küçük ve orta boyda, siyah renkte bir zeytin türüdür.
TOPRAK: Zeytin, çok seçici olmamakla birlikte kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH'sı 6-8 seviyesinde olan topraklardan hoşlanmaktadır. Taban suyu 1m.'den yakın olmamalıdır. Bu seviyeye yakın topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Siyah renkte olan Trilye zeytinleri, küçük ve oval bir yapıya sahiptir. Cilde yakın bir doku ve sert bir et dokusuyla karakterizedir. Hasat Zamanı: Trilye zeytinleri genellikle sonbaharda hasat edilir.
Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Bu çeşit için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır. Marmara bölgesinin önemli zeytin çeşitlerindendir. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Kastamonu, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya ve Adıyaman illerinde yetiştirilmekte olup oldukça geniş bir alana yayılmıştır.
(Trilye, Kaplık, Kıvırcık, Kara)
Meyveleri orta büyüklükte olup yuvarlağa yakın, silindirik şekildedir. Et/çekirdek oranı yüksektir •Erken verime yatar, verim yüksek ve düzenlidir. Yağ oranı yüksektir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Müritleriyle birlikte İznik'i terk etmek zorunda kalan bu üç din adamı Trilye'nin bulunduğu yere yerleşmiş. Bu yerde daha sonra Rumca "üç papaz" anlamına gelen "Tri ilya" olarak anılmaya başlanmış.
Diğer özellikleri : Ülkemizde üretilen zeytinlerin %80'i gemlik zeytinidir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğu için sofralık dışında yağlık olarak değerlendirilir.
Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin üretimi konusundaki liderliğini pekiştiren ana bölgelerden biridir. Özellikle Ayvalık, Edremit, İzmir ve Manisa gibi şehirler, kaliteli ve lezzetli zeytinlerin yetiştiği bölgeler olarak öne çıkar.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Zeytin fidanının dikimi için en ideal zaman kasım, aralık ve ocak aylarıdır. Bu aylarda dikilen zeytinin kökünün toprakla kaynaşması daha iyi bir şekilde gerçekleşir ve kış aylarındaki yağmurlar ile beraber büyüyerek serpilir.
Trilye zeytinin yağ oranı %30'dur. Genelde yağ oranı yüksek olan besin kaynakları daha lezzetli olur. Trilye zeytini de yağlı olduğu için lezzetli zeytin çeşitleri arasında. Yağ oranının yüksek olması fiyat olarak da zeytin çeşitleri arasında yüksek fiyat farkı oluşturur.
Kalamata, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük bölgelerinde, Bursa'nın Gemlik bölgesinde ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür. Karamürsel su, Eşek Zeytini veya Su Zeytini gibi isimlerle de bilinmektedir.
Genelde, zeytinin içerisindeki su ve çekirdek oranı, bu dönüşümü belirler. Peki bir kilo zeytinden kaç kilo zeytin çıkar? Ortalama olarak, bir kilogram zeytinden yaklaşık olarak 0,2 ila 0,3 kilogram arasında zeytinyağı elde edilebilir.
A) KARE DİKİM ŞEKLİ: Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra üstü ve sıra arası mesafe eşittir. Örneğin Gemlik için bu mesafe 5x5 m, Ayvalık için 6x6 m, Domat da ise 7x7 m veya 8x8m'dir.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Arbequina zeytini İspanya'da yağ kalitesi ve yağ veriminin yüksek olması sebebiyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri