Ülkemizde yasalar gereğince adet izni bulunmamaktadır. Ancak özel sektörde bazı kurum ve kuruluşlar insiyatif kullanarak bu izni ücretli veya ücretsiz olarak vermektedir.
Okul döneminde regl ağrıları için rapor alınabilse de çalışma hayatında bu durum pek de kolay değildir. Regl izni, regl olan kişilerin bu dönemde işten 1-2 günlüğüne izin almak için yasal bir hak talep etmeleri durumudur.
Türkiye'de çalışma hayatında yer alan kadınlar için regl izni verilmesiyle ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Çalışanların regl dönemlerinde ücretli veya ücretsiz izin kullanabilmelerini sağlayan bu uygulama, regl döneminde yaşanabilen fiziksel ve duygusal zorlukları göz önünde bulundurmayı ve iş yerlerini regl olan çalışanlar için daha uygun ve adil hale getirmeyi amaçlıyor.
İspanyol milletvekilleri tarihi bir adım atarak, şiddetli regl ağrısı çeken kadınlara ücretli tıbbi izin verilmesini öngören yasal düzenlemeyi onayladı. Böylece İspanya bu tür bir yasayı onaylayan ilk Avrupa ülkesi oldu.
İlgili 39 soru bulundu
1922'de ilk yasal regl iznini getiren ise Sovyetler Birliği'ydi.
Sözleşmelerde, regl ağrısı çeken kadın çalışanlara, talep ederlerse bir gün izin verilmesi öngörülüyor. Tıbbi rapor şartı aranmıyor.
Kadınlar, regl dönemlerinde cinayet işleseler bile cezai indirimi vardır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Kadınların yarısından fazlası adet sırasında bu ağrıları yaşamaktadır. Ağrılar bazen hafif, bazen de şiddetli şekilde hissedilebilir. Şiddetli regl ağrısına tıp dilinde dismenore denir. Adet sancısı neden olur?
Regl olmak için en çok tercih edilen yöntemlerin başında iğneler, adet söktürücü haplar ve doğum kontrol hapları gelir. İçeriğinde progesteron hormonu bulunan haplar sıkça kullanılan ilaçlar arasındadır. Adet söktürücü ilaçların ve doğum kontrol haplarının farklı kullanım prosedürleri bulunur.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
Hatta çalışan eğer isterse bu izinlerini toplu bir şekilde de kullanma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra çalışanlar resmi tatil olarak belirlenen günlerde çalışmadıklarında yine ücretli izinli olarak sayılırlar ve maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmaz.
İşçinin rızasına bağlı ücretsiz izin uygulamasında belirli bir süre sınırı yoktur.
Yıllık izinde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz. Taban ödeme ve teşvik ek ödemede ise ayda en fazla 5 gün olmak üzere yılda 12 gün kadar yıllık izin kullanımında kesintisi yapılmaz. Ayda 5 günü ve yılda 12 günü geçen yıllık izin kullanımlarında ise taban ödeme ve teşvik ek ödemede kesinti yapılır.
Âdet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler hâlinde gerçekleşen vajinal kanamadır.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
Adet kanamaları ise ergenliğin başlamasından yaklaşık iki yıl sonra oluşur. Kızların ilk adet dönemi menarş olarak adlandırılır. Ortalama menarş yaşı 9-15 olarak kabuk edilir; ancak daha erken veya daha geç olması normal olabilir. İlk adet yaşı ülkelere, ırklara ve topluluklara göre değişkenlik gösteren bir kavramdır.
Hayız bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali (hükmî kirlilik, hades) veya mazeret kabul edildiğinden yalnız namaz, oruç, Kur'an okuma, Kâbe'yi tavaf gibi belirli ibadetlerin ifasına ve doğrudan kanın aktığı organla ilgisi sebebiyle cinsî münasebete engel olarak görülmüştür.
Düzenli olarak üç günden az ya da on günden fazla kanaması olan bir kadının âdeti nasıl belirlenir? Hanefî mezhebine göre üç günden az ve on günden fazla devam eden kanamalar âdet değil, istihâze (özür) olarak kabul edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/26-27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201).
a) Büluğ (ergenlik) yaşından önce kanaması olan ve büluğa erdikten sonra da kanaması kesintisiz olarak devam eden kızın âdeti, Hanefî mezhebine göre her aydan on gün, temizlik dönemi de yirmi gün kabul edilir. Yani on günü âdet, yirmi günü de istihâze (özür) olarak kabul edilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/286).
Adet sancısı genelde kanamanın başladığı adetin 1. gününde başlayıp 2-3 gün devam edebilir. Nadire ağrılar adetten birkaç gün önce başlar ve daha uzun sürer. Bulantı, kusma, diare, baş ağrısı eşlik eder. Adet sancısı genelde alt kasık bölgesinde hissedilir.
İngiliz uzmanların yaptığı açıklamaya göre ise regl döneminde yaşanan kasılmalar ve ağrılar kişiye en az kalp krizi kadar acı veriyor.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Dismenore ya da adet sancıları olarak da bilinen ağrı, can sıkıcı ve çoğunlukla şiddetlidir. Menstrüasyon süreciyle ilişkili olan ağrı, “Primer Dismenore” olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri