Lutein içeren besinler arasında fesleğen, maydanoz, lahana, brokoli, ıspanak, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm, kivi gibi gıdalar sayılabilir. İçeriğindeki yağ nedeniyle en kolay emilen kaynaklardan biri ise yumurta sarısıdır.
Lutein, bitkilerde bulunan sarı renkli organik bir renklendiricidir. Karotonoid vitaminidir. Latince lutea (sarı) kökünden gelir. Ispanak ve kara lahana gibi yeşil sebzelerin yapraklarında bulunur ve mavi ışığı emici özelliği vardır.
Hayvanlar bitkileri yutarak lutein elde eder. İnsan retinasında, lutein kandan özellikle makula lutea içine emilir, ancak vücuttaki kesin rolü bilinmemektedir. Lutein ayrıca yumurta sarısı ve hayvansal yağlarda da bulunur.
Lutein ve Zeaksantin İçeren Gıdalar
Ispanak, brokoli, maydanoz, kara lahana, roka, brüksel lahanası, bezelye, mısır, bal kabağı, yumurta sarısı ve havuç gibi gıdalarda bulunurlar. Ayrıca portakal, kavun, kivi ve kırmızı biber lutein ve zeaksantin içeren besinlerdir.
Lutein maddesi, sarı ve turuncu besinlerde bolca bulunan bir maddedir. Havuç, bezelye, kara lahana gibi besinlerin köklerinde bulunur. Karotenoid vitamini olarak bilinir.
İlgili 25 soru bulundu
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Göz sağlığınız için roka, pazı, ıspanak, portakal, tam çavdar ve tam buğday gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, turunçgiller ve tam tahıllıları düzenli olarak tüketin. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar.
Göz Vitamini (Lutein)
Lutein, bir pigment türüdür ve A vitamini ile Beta-karoten ile ilişkilidir. Göz vitamini olarak takviye alınan lutein, insan gözünde bulunur. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Pek çok besinde bulunan lutein; A, B, C ve E vitamini, çinko, demir vb.
11 yaş ve üstü yetişkinler için günde 1 kez 1 Tabletin su ile tüketilmesi tavsiye edilir. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın. Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez.
Venatura, Ocuvite ve Macufer gibi markaların lutein takviyeleri Narecza'da sizi bekliyor.
2 yumuşak kapsülünde 10 mg lutein, 2 mg zeaksantin bulunmaktadır. E Vitamini ve lesitin İçeriklidir. Günde 1 kez kapsül bir bardak su ile alınması önerilir.
Genellikle lutein için önerilen takviye doz 6-10 miligram olmakla birlikte çalışmalar günde 15 miligram takviye lutein almanın güvenli olduğu gösterilmiştir.
Karotenoid vitamini olarak adlandırılan lutein, hem besinlerde hem insan vücudunda bulunur. Gıdalara üretim aşamasında renk vermek için kullanılan bu madde, insan vücuduna girdiğinde pek çok faydaya sahiptir. Asıl olarak insan vücudunda da bulunan bu madde çevreyi renkli görmemizi sağlar.
Karotenoid bir vitamin olan Solgar Eyebright, göz sağlığı için önemli denebilecek bir çok vitamini içermektedir. Alınan vitaminler sadece göz sağlığı için değil, genel olarak vücudumuz içinde olumlu etkilere sahiptir. ıspanak, biber, kivi, üzüm gibi lutein(göz vitamini) içeren gıdalardaki desteği sağlamaktadır.
Luteolin içeren besinler; papatya çayı, brokoli, kavun, bal kabağı, yaban mersini, maydanoz, roibos çayı, çemen otu, nane, kekik, biberiye, bezelye, nohut, üzüm, bal, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, oolong çayıdır.
Lutein içeren besinler arasında fesleğen, maydanoz, lahana, brokoli, ıspanak, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm, kivi gibi gıdalar sayılabilir.
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Doç. Dr. Acar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A,C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını ifade ederek, “Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir.
Görme problemleri: Özellikle A vitamini eksikliğinde görme problemleri yaşanabilir. Normal ve gece görmede bozukluklar, göz kuruması, göz kuruması veya gece körlüğü gibi sorunlar oluşabilir.
A VİTAMİNİ başlıca havuç, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, portakal, erik, maydanoz, kereviz gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Eksikliğinde özellikle “gece körlüğü” dediğimiz görme bozukluğu, cilt, tırnak ve saçlarda bozulma görülür.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Ispanak, en faydalı besinlerin başında geliyor
Dr. Yalçın, “Özellikle kırmızı biber ve ıspanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise gözde katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri