Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Nazogastrik sonda takma endikasyonları; üst gastrointestinal sis- tem kanaması (tanı ve tedavi amacıyla), intihar ve kaza sonrası mide boşaltımı ve yıkanması, acil cerrahi gereken durumlarda mide içeriği- nin boşaltılması, pilor stenozu, ileus, oral alımı zor olan hastalarda enteral besleme, bilinci kapalı hastada ...
Nazogastrik Ne İşe Yarar? Yaşanabilecek olası sağlık sorunlarına karşı midenin boşaltılmasını sağlamak amaçlı nazogastrik sonda kullanılır. Bu doğrultuda hastanın kapalı bilinci üzerinden aspirasyon önlemesi de gerçekleşmiş olur. Aynı zamanda pasta bu şekilde beslenme imkanı elde etmektedir.
Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
NGS kullanımı ile ilgili diğer komplikasyonlar ağrı ve rahatsız- lık hissi, burun kanaması burun kanadında nek- roz, nazofaranjit, trakeopulmoner sisteme be- sin verilmesi, aritenoid ödemi, havayolu obstrüksiyonudur.
Nazogastrik sondaların çeşitleri şunlardır: Beslenme sondası: Bu tür sondalar, enteral beslenme için özel olarak tasarlanmıştır ve genellikle ince, esnek, silikon veya poliüretan malzemeden yapılmıştır. Beslenme sondalarının ucunda, doğru besin akışını sağlamak için genellikle bir veya birden fazla lümen bulunur.
Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.
Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.
Nazogastrik Sonda Uygulaması: Özellikle hastanın mide içeriğinin boşaltılması, kendine zarar verme amacıyla ilaç içme durumunda mide içinin yıkanması ve kusma sonucu aspirasyon (hava yoluna mide içeriğinin kaçması) riski olan hastalara burun deliklerinden ince boru sokularak mideye ulaşılması işlemidir.
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
Nazogastrik sondanın özofagus içinde ilerletilecek uzunluğu ölçülür. Bu ölçümü yapabilmek için tüpün distal ucu hastanı burun ucundan kulak memesine oradan sternumun ksifoid çıkıntısına kadar uzatılır ve sonda üzerindeki bu nokta kalemle işretlenir. Yetişin bir insanda bu uzunluk 55–65 cm dir.
İdrar sondası çıkabilir veya yırtılabilir. Bu durumda hemşire tarafından sonda değiştirilmelidir. İdrar torbası tıkanabilir. Tıkanıklığı açmak için hemşire yıkama yapar, bu işlemin ardından da tıkanma geçmezse sonda hemşire tarafından değiştirilir.
Entübe etmek yani entübasyon işlemi hasta hava yolunu koruyamadığında, yardımsız olarak kendi başına nefes alamadığında veya her ikisinden dolayı yapılır. Hastalar anestezi altında olabilir, kendi başlarına ameliyatta nefes alamadıklarında yapılır.
Sonda (tüp) hastaya yutturulur. 50-200 ml. buzlu serum fizyolojik solüsyonu verilir. pıhtısız açık pembe renk gelinceye kadar devam edilir.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Dekompresyon: Gastrointestinal sistemdeki basıncı önlemek ya da kaldırmak amacıyla mide içeriğinin dışarı alınması işlemidir. Gastrointestinal sistemde biriken sıvı, gaz ve diğer içeriği boşaltarak gastrointestinal sistemi dinlendirmek ve distansiyonu önlemek amacıyla uygulanır.
Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
8 Numara (Mavi) 10 Numara (Siyah) 12 Numara (Beyaz) 14 Numara (Yeşil)
Gastrik Lavaj
Yanlızca HAYATI TEHDİT EDEN ALIMLARDA İLK 60 DAKİKA içinde önerilir. Ancak bu süre mide boşalmasının geciktiği zehirlenmelerde (aspirin ve trisiklik antidepresantlarda) 12 saate kadar uzatılabilir.
Nazogastrik beslenme nedir? Nazogastrik köken olarak nasus (burun) ve gaster (mide) birleşmesiyle oluşmuştur. Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir.
Yatalak hastanın beslenmesinde kullanılan Nazogastrik Sonda'dan hastaya çorba içeren hasta yakınlarına olduğunu belirten Dr. Hayretdağ, "Bu durumda çorba akciğere kaçabilir. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri