LYS kapsamında 5 sınav yapılmaktadır. Bu sınavlar; Matematik Sınavı (LYS-1), Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ve Yabancı Dil Sınavıdır (LYS-5).
TM-2 : Matematik ile Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklıdır. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi gibi bölümler bu puan türüyle tercih edilebilir. TM-3 : Türkçe-Edebiyat ağırlıklıdır. Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji , Sosyoloji gibi bölümler bu puan türüyle tercih edilebilir.
Soru adedi 80 tanedir. LYS-4: Tarih-Coğrafya 2-Felsefe Grubu ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi sınavıdır.
LYS1 sınavı LYS oturumları arasında ilk sınav oturumudur. LYS 1 oturumunda 80 sorudan oluşan Matematik + Geometri soruları yer almaktadır. Sayısal yada eşit ağırlık başka bir deyişle MF ve TM puan türlerindeki bölümlerden birinde tercih yapacak tüm öğrencileri ilgilendiren sınav türüdür.
YGS–1, YGS–2, YGS–3, YGS–4, YGS–5, YGS–6, şeklinde 6 farklı türde puan hesaplanır. YGS–1 ve YGS–2 sayısal puan türü, YGS–3 ve YGS–4 sözel puan türü, YGS–5 ve YGS–6 ise eşit ağırlık puan türüdür.
İlgili 43 soru bulundu
LYS kapsamında 5 sınav yapılmaktadır. Bu sınavlar; Matematik Sınavı (LYS-1), Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ve Yabancı Dil Sınavıdır (LYS-5).
YGS 2 puan türü nedir ne anlama gelmektedir? YGS 2 puan türünün YGS 1 puan türünden tek farkı yalnızca Temel Matematik ve Fen bilimleri testlerinin yüzdelik olarak etkilerinin birbirinin tam tersi olmasıdır.
LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı-5), Öğrenci Seçme ve yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır. LYS-5 İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılmaktadır.
YGS yorum yeteneğini ölçen soruların ağırlıklı olduğu ve sınav kapsamının 9 ve 10. sınıf konularının oluşturduğu bir sınavdır. LYS ise bilgi ağırlıklıdır ve daha çok 11 – 12. sınıf konularından oluşan bir sınavdır.
Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de 2010-2017 yılları arasında yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Yerini 2017 itibarıyla uygulanan YKS'nin AYT oturumuna bırakmıştır.
YGS'de 180 barajı geçen herkes LYS'ye girebilir. Sorular Lise 10, Lise 11 ve Lise 12 ağırlıklı konulardan oluşmaktadır. Lise 9 konularından da az oranda soru gelmektedir. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorulardır.
Tam açılımı Lisans Yerleştirme Sınavı olan LYS; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından hazırlanan, üniversiteye girmek isteyen öğrenci adayların girmiş olduğu sınavın 2. aşamasıdır.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşmakta ve her bir bölümde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktaydı.
LYS TM-1 TM-2 TM-3 puanları nedir? Eşit ağırlık puanlama türü olarak bilinen TM1, TM2 ve TM3 yani TM puan türlerinde öğrenciler YGS sınavının ardından girdikleri LYS sınavında en çok puanı Matematik ve Edebiyat dersleri testlerinden alırken Coğrafya 1 testi de üçüncü en önemli test olarak yerini almıştır.
Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 135 dakika sürecektir. Matematik testi 50 sorudur ve 75 dakika sürecektir. Geometri testi 30 sorudur ve 60 dakika sürecektir. LYS-2, Fen Bilimleri Sınavı olarak geçmektedir ve 21 Haziran Cumartesi saat 10:00'da başlayacaktır.
TYT'nin açılımı Temel Yeterlilik Testidir. 3 oturumlu bir sınav olan YKS'nin ilk oturumudur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki sınav yapılmaktaydı. 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan TYT, YGS'nin yerini almıştır.
Lisans Yerleştirme Sınavı Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır.
TYT, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumudur. Bu sınavlara girebilmek için öğrencilerin lise 12. Sınıf öğrencisi ya da mezunu olması gerekir. Bu sınav kapsamında öğrenciler birçok dersten sorumludur.
11 Haziran 2017 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecektir. LYS-1'de Matematik Testi yer alacaktır. Testte 80 soru bulunacak. Adaylar, LYS-1'de sınav süresinin ilk 100 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
Ortaöğretimi tamamlamış adayların, üniversiteye girebilmeleri için girdikleri ilk sınav olan YGS'den aldıkları puandır.
İlk oturumda öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi'ne, iki oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testine, üçüncü oturumda ise yabancı dil testine girecek. * İlk oturumda Temel Yeterlilik Testi uygulanacak. Bu testte sadece temel Türkçe ve matematik soruları yer alacak.
YGS'de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler olmak üzere dört bölüm bulunmaktadır. Her bölümde 40 soru bulunmaktadır. Adaylar bu soruların hepsini çözmelidirler.
YGS-2'de bu puan türlerinden bir tanesidir. Diğer YGS puan türlerine göre, derslerin katsayı oranları farklıdır. YGS-2 puan türünde sözel derslerin etkisi, diğer derslere göre daha yüksektir. Öğrenciler YGS-2 puan türünde elde ettikleri başarı sıralarına göre 4 yıllık ve 2 yıllık bölümleri tercih edebilmektedir.
Üniversiteye girişte YGS ve LYS'nin yerine Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geldi. Üç oturumlu olacak sınavda, tüm adaylar TYT'ye girmek zorunda olacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri