M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır.
M sınıfı sürücü belgesi
Bu ehliyete sahip sürücüler moped olarak adlandırılan motorlu bisikletleri kullanabiliyor. Moped, saatlik hızı 45 km'yi, silindir hacmi ise 50 cc'yi aşmayan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri temsil ediyor.
M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16'dır.
"M" sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir, M sınıfı ehliyet ile sadece bu araçlar kullanılabilir. Asgari yaş sınırı 16 olup deneyim ve tecrübe aranmamaktadır. M sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.
M sınıfı sürücü belgesi Motorlu bisiklet, yani bilinen adıyla Moped tipi araçları kullanmak için gereklidir. Bu ehliyet sınıfı ile kullanılabilecek araçların özellikleri: 2, 3 ya da 4 tekerlekli mopedler için kullanılabilir. Araçların azami hızı saatte 45 km'yi geçemez.
İlgili 22 soru bulundu
Motokaravanların çok büyük bir kısmı, küçük otobüslerden dönüştürülenler dahil, M1 sınıfı olarak ruhsatlara işlidir. Bu sınıflandırmaya tabii olan araçlar, ek olarak 3500 kg gibi bir sorulamaya gerek duymadan, B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilirler.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
M sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler, tüm motosiklet ve MOPED'leri kullanabilirler. Eğer B sınıfı ehliyetiniz varsa M sınıfı ehliyet almanıza gerek kalmaz. MOPED araçlar saatte 45 kilometreyi geçemeyen ve küçük olarak nitelendirilebilecek olan araçlardır.
M sınıfı ehliyet almak isteyen bireyler yalnızca MOPED olarak adlandırılan araçları kullanabilirler. Küçük sayılan ve saatteki hızı 45 km'yi geçmeyen araçlar MOPED olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar 2, 3 ya da 4 tekerlekli olarak üretilmektedir.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
M Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? M sınıfına ait ehliyet harç ücreti 2023 senesi için 4.154,70 TL. M sınıfı, motorlu bisiklet (MOPED) olarak adlandırılan ve saatteki hızı 45 kilometreyi geçmeyen araçları kapsıyor.
M sınıfı ehliyet alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 16 yaşını dolduran kişi bir sürücü kursuna kayıt olmak zorundadır. Kursun sonunda girilecek M sınıfı ehliyet sınavında başarılı olmak gerekir.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir. A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır. C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
Biz bunların kullanımının sahibi bir bakanlığız. Arkadaşlarımız çalıştı; Milli Eğitim Bakanımız ile konuştum. 125 cc altı motorlar B sınıfı ile kullanılabilecek. Sadece bir iki ek ders alacaklar. dedi.. B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir.
Mevcut düzenlemeye göre B sınıfı ehliyetle 50 cc'ye kadarki motorlar kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise 125 cc altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Sürücülerin birkaç ders alması yeterli olacak. Motor ehliyeti gerekmeyecek.125 cc ve üzeri motorlar için motor ehliyeti gerekecek.
Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım" dedi. Bakan Yerlikaya, dün akşam gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri