Alev dedektörleri genellikle; kimyasal tesisler, petrol üretim tesisleri, askeri alanlar vb. gibi ani patlama ve parlamaların olabileceği yerlerde kullanılmaktadırlar.
IR dedektörleri, temel olarak, istenmeyen dalga boylarını taramak ve IR enerjisine duyarlı fotovoltaik veya fotoresistif bir hücrede kalanları odaklamak için kullanılan bir filtre ve mercek sistemi içerir.
UV/IR alev dedektörleri
Bu dedektörler hem UV hem de IR dalga boylarına duyarlıdır ve her iki aralığın eşik sinyalini karşılaştırarak alevi tespit eder. Bu, yanlış alarmları en aza indirmeye yardımcı olur. 500 milisaniyenin altında tepki verebilir. Yıldırım, X-ışınları, kıvılcımlar gibi dış etkenlere karşı duyarsızdır.
UV-IR optik dedektörler, yangın algılama sistemlerinde kullanılan bir tür sensördür. Bu dedektörler, hem ultraviyole (UV) hem de kızılötesi (IR) ışınları algılayarak yangın tehlikesini erken aşamalarda tespit etmek için tasarlanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Ultraviyole, güneşten gelen ışık enerjisinin bir türüdür. Mor ötesi ışınım da denmektedir. Ultraviyole ışık, kaynağında dalga boyu nanometre (nm) olarak tanımlanıp buna göre sınıflandırılır ki bu da bir metrenin milyarda biri demektir. Güneş, elektromanyetik spektrum olarak tanımlanan bir enerji yayar.
Ultraviyole (UV); dalga boyu görünür ışıktan kısa, ancak X-ışınlarından uzun olan bir elektromanyetik radyasyon şeklidir.
Isı dedektörü, yangına karşı ısıyı veya ani ısı artışını tespit ederek durumu kontrol paneline ileten güvenlik sistemi cihazından biridir. Kullanıldığı alandaki sıcaklık derecesini kontrol etme ve ani ısı artışını tespit etmek amacıyla kullanılır.
Yüksek tavanlı ve noktasal tip optik duman dedektörlerinin altyapısı , montajı , işletmesinin zor olduğu ve algılamayı geciktirecek etkilerin bulunduğu alanlar için ışın hüzmesinin karşıya gönderilmesi ve dönmesini takip eden yangın algılama çözümünü beam dedektör olarak tanımlayabiliriz.
RF sinyal algılama, sinyal güç ölçümü, çevre alanı güç algılama için yaygın olarak kullanılır, ayrıca otomatik kazanç kontrolü ve otomatik seviye kontrolünün bir parçası olarak da kullanılabilir.
Güvenlik dedektörlerinde güvenliği sağlamak için kullanılmakta olan üç farklı cihaz türü vardır. Bunlar el tipi güvenlik dedektörleri, kapı tipi üst arama güvenlik dedektörleri ve x ray bagaj arama ve tarama güvenlik dedektörleri.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder. Mobil fazın yüksek basınçla ilerlemesi sağlandığı için de Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi olarak da adlandırılır.
Otopark bariyeri geçiş noktasına yere gömülür. Üzerinde araç algıladığı zaman sinyal göndererek bariyerin aracın üzerine kapanmasını engeller. Otopark bilet verme makinasının bulunduğu yere uygulandığında ise aracı algılayarak biletin verilmesini sağlar.
Karbonmonoksit dedektörü; renksiz, tatsız ve kokusuz bir gaz olan karbonmonoksit gazının tespitinde kullanılan bir alarm sistemi aparatıdır. Karbonmonoksit gazı fark edilememesine sebep olan tüm bu özelliklerinin yanı sıra zehirli ve yanıcı mahiyeti ile aynı zamanda oldukça tehlikeli olabilecek bir gaz çeşididir.
Kıvılcım dedektörleri minimum kızılötesi ışınlarını tespit eder ve bunları kıvılcım alarm ünitesine iletir. Akabinde söndürme sistemi milisaniye içerisinde çalıştırılır ve söndürme hattına özel nozullar aracılığıyla söndürme suyu enjekte edilir.
Çok Kanallı Foton Dedektörleri: Çok kanallı foton dedektörleri optik görüntüyü bir video elektrik sinyaline çevirebilen bir dizi ince fotoduyar malzeme içeren dedektörlerdir. Bu tip görüntü algılayıcılar önceleri televizyon için geliştirilmiş, daha sonraları spektroskopik cihazlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Işının kesilme prensibine dayalı duman algılamasında kullanılan dedektörlerdir. Işık demetini (beam ing.) gönderen (verici - transmitter ing.), ışın demetini alan (alıcı - receiver) ve ışığı analiz eden kontrol ünitesinden meydana gelirler.
Dedektörler yeraltına sinyaller gönderir. Bu sinyaller, dalgalar şeklinde nitelendirilir. Örneğin dalgaların gönderilmesi ile birlikte tekrardan cihaza geri bildirim geldiği takdirde, bu durum orada herhangi bir yapı malzemesinin bulunduğuna dair bildirimdir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara dedektör denir.
Isı dedektörü, ortamdaki ani sıcaklık değişikliklerini algılayıp durumu kontrol paneline iletmesidir. Isı dedektörler ortamdaki ani ısı değişimlerini kontrol etmek ve kontrol altına almak için kullanılır. Yangın alarm sistemi için kullanılan gelişmiş ve fonksiyonel bir cihazdır.
Genel bir açıklama yapmak gerekirse; gaz dedektörü, gaz kaçaklarını hemen algılayan ve tehlikelere karşın güvenlik oluşturan cihazdır. Herhangi bir şekilde yanıcı gazlarda meydana gelen kaçağı algılayarak patlamalara ve yangınlara engel olmak için yardımcı olur.
Duman dedektörü, dumanı algılayan ve tipik bir yangın göstergesi bulunan cihazdır. Ortamdaki duman seviyesi belirli bir seviyeyi aştığında alarm verir. Duman, en temel yangın göstergelerinden olduğundan duman dedektörleri sayesinde yangını erkenden tespit etmek ve müdahalede bulunmak mümkündür.
Çalışma Prensibi:
Ultraviyole ve görünür ışık (UV-Vis) absorpsiyon spektroskopinin temeli, bir ışın demetinin bir örnekten geçtikten/ bir örnek yüzeyinden yansıtıldıktan sonra ışık şiddetinin azalmasına dayanır. Bu azalma absorplanan madde miktarının arttığını gösterir.
Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır.
UV ışınları, bakteriyel proteinlerin fotolizine ve denatüre olmasına yol açarak hücresel aktivitelerini bozar ve etkisiz hale getirir. Aynı zamanda, ultraviyole ışınları (belirli bir dalga boyu) havadan geçtiğinde, havadaki oksijen, ozon üretmek için iyonize edilir ve bu da sterilizasyon etkisini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri