M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı, Anadolu Yakası'nın ikinci metro hattı olup, Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattıdır.
M5 (Üsküdar - Çekmeköy) Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Çekmeköy olan 20 km uzunluğunda 16 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir.
Sürücüsüz metro hattı ile ilgili Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Akşener arasında yaşanan bir diyalog gündeme damga vurdu. İstanbul'da makinistsiz M5 metro 6 yıldır hizmet verirken, Meral Akşener yeni metronun otomatik durma özelliğini Paris'tekilere benzetti.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Sürücüsüz metro Türkiye'de şimdilik sadece M5 hattında bulunuyor. M5 hattı Avrupa'nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük kapasiteli sürücüsüz metrosu. İstanbul'da projelendirilen veya inşaatına başlanan başka sürücüsüz metrolar da var.
İlgili 41 soru bulundu
Yapımı Doğuş İnşaat tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattı Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu, International Association of Public Transport'un hazırladığı raporda yolcu taşıma kapasitesi bakımından Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü seçildi.
Hattın ikinci etabının ilk kısmı olan Mecidiyeköy – Yıldız 2 Ocak 2023'te mekik olarak hizmete alınmıştır. Hat sürücüsüz olduğu için tüm istasyonlarda tam boy PAKS (Peron Ayırıcı Kapı Sistemi) kullanılmaktadır. Mevcut 80 adet sürücüsüz araç olduğu için, sistem 4 vagonlu olarak işletilmektedir.
Teknik bilgiler. Hat sürücüsüz olduğu için tüm istasyonlarda tam boy PAKS (Peron Ayırıcı Kapı Sistemi) bulunmaktadır. Hatta Hyundai Rotem tarafından üretilen metro araçları kullanılmaktadır. Depo sahası ve kumanda merkezi M5 hattı ile ortak olarak Metro İstanbul Behiç Erkin Yerleşkesi'ndedir.
Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olma özelliğine sahip M5 Üsküdar-Çekmeköy Metrosu, 20 Şubat 2019 Çarşamba günü toplam 196.302 yolcu taşıyarak tüm günlerin rekorunu kırdı.
Sürücüsüz Mod: Kalkış, istasyonlar arasındaki hareket, hassas durma, kapıların açılması, kapanması ve gerek varsa kapıların yeniden açılıp kapanması da dahil olmak üzere A'dan Z'ye herşey otomatik sistem tarafından gerçekleştirilir.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.020 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Her gün 2 milyondan fazla kişiye ulaşım imkanı sağlayan İstanbul metrosunda şu an 120 kadın makinist çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul'un yeni İstasyon Amiri adayları 8 Şubat 2021'de eğitime başladı.
Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olarak bilinen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı, 15 Aralık tarihinde açılıyor. 16 istasyondan meydana gelen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı'nın saatte 65 bin yolcuya hizmet vermesi ön görülüyor. Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı'nın temeli 2012 yılında atılmıştı.
Metro İstanbul'dan yapılan duyuruda, Üsküdar-Çekmeköy metro hattındaki teknik arızanın giderildiği ve seferlerin devam ettiği bildirildi.
Cevap: Metro sistemi tamamen otomatik kumanda ile çalışmaktadır. Taksim'deki kumanda merkezinden donatılar vasıtası ile tüm sistem yönetilmekte ve izlenmektedir.
Birinci etabı, 15 Aralık 2017'de hizmete giren metro hattında bugüne kadar 25 milyon 310 bin 562 yolcu taşındı. 21 Ekim'de hizmet vermeye başlayan ikinci etap olan Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe bölümünde ise açıldığı tarihten bu yana 2 milyon 424 bin 561 yolcuya hizmet verildi.
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı metrosu (M11)
Devamında yapılacak hattın ikinci etabı da (Havalimanı-Halkalı) sürücüsüz olacak.
Metro İstanbul'da 27 yıl çalıştıktan sonra emekli olan ilk kadın makinistin ardından şu anda 10 kadın makinist görev yapıyor. Çalışan kadın makinistler arasında ilki 9 Şubat 1994'te, en yenisi ise 1 Ağustos 2018'de işe başladı.
17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır.
M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı
M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı
İstasyonlar. M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı, Anadolu Yakası'nın ikinci metro hattı olup, Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattıdır.
Son teknolojiyle donatılmış tam otomatik sürücüsüz araçlar ile vatandaşlarımıza hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti vereceğiz.
M6 (Metro İstanbul)
M6 (Boğaziçi Üniversitesi > Levent), her gün çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri