Fiil (Mastar) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar.
Fiillere getirilen -ma, -ış -mak ekleriyle türetilen ve bir eylemin ya da olun adı olan sözcüklere isim fiil adı verilmektedir. İsim Fiil Örnekleri: Öğretmenimizin ders anlatışını tüm sınıf çok beğeniyor.
İsim-fiiller, sıfat-fiiller, zarf-fiiller belirli isim-fiil ekleri, sıfat-fiil ekleri ve zarf-fiil ekleri ile yapılır. Fiil kök ve gövdelerine isim-fiil ekleri gelerek isim-fiiller yapılır. Türkçede -mAk (-mak, -mek), -mA (-ma, -me), -Iş (-ış, -iş, -uş, -üş) ekleri isim-fiil yapan eklerdir.
{-mAk} eki, fiilin adını belirtir. Bu ek, fiilimsi eklerinden isim-fiil ekidir ve ünlü ile başlayan hâl eklerini alınca yerini, görevce benzeri olan {-mA} ekine bırakır. Önceden kullanılan {-mAk}+ {+A}= {-mAğA} biçimi, şimdi artık kullanılmamakta, yerini {-mA}+{+yA}= {-mAyA} biçimine bırakmaktadır.
Fiilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir yapım eki olarak -ma (-me), çekim eki olan -ma- (-me-) olumsuzluk eki ile eş seslidir. Olumsuzluk eki -ma- (-me-); -pa- (-pe-), -ba- (-be-) gibi fonetik farklılıkları ile bütün Türk lehçeleri için ortaktır.
Kelimelerin olumsuzlaştırılmasında kullanılan iki temel olumsuzluk eki (-sız, -ma) yanında kavramların olumsuzluğunu soru yoluyla ifade eden ±mı soru eki de vardır. Bunlardan isimlere eklenen –sız ekiyle fiillere eklenen –ma olumsuzluk eki Türkçenin en eski dönemlerinden beri kullanılan eklerdir.
Fiil (Mastar)
Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar.
Mastar ekini, fiilleri sözlükte yazarken ve söylerken kullanıyoruz. Bu eki cümlede kullanmıyoruz. “-mAk” isim fiil ekini ise fiileri kalıcı ve geçici isimlere dönüştürürken kullanıyoruz. Cümlede bir “-mAk” eki görüyorsanız bu kesinlikle isim fiil ekidir.
-mAK eki fiillerin hareket hâlini ifade etmektedir ve fiilleri bir zaman, kişi, şekil vs.'ye bağlamadan kullanabilmek için bu ek gereklidir.
Niyet kipi , -makçı/-mekçi eki, dilbilgisel-anlamsal işlevsellik, işlevsel-anlamsal alanlar: niyet, istek, amaç.
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları gösteren fiil adları kurmak için kullanılan eklerdir.
-Mek, -mak, -me- ma, -ış - uş ekleri, mastar ekleridir. Bu ekler isimden fiil yapmak için kullanılır.
Fiil kökleri
Hareket anlamı taşıyan sözcüklerdir. Fiil kökleri ad kökleri gibi tek başlarına kullanılamaz. Fiil köklerinin sonuna ya kısa çizgi (–) konur ya da “–mak, –mek” mastar eki getirilir. Fiilin sonuna konan kısa çizgi (–), “mak, mek” diye okunur.
Artık fiil olma özelliklerini kaybetmislerdir. -ış -iş -ma -ma -mek -mak isim-fiil ekini alan kelimeler isim sayılırlar.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Olumsuzluk eki “-mA” ile ilgili de araştırmacıların farklı görüşleri bulunmaktadır. Fiil kök ve gövdelerine gelen “–mA” eki Muharrem ERGİN'in Türk Dil Bilgisi; Zeynep KORKMAZ'ın Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi kitaplarında olumsuzluk anlamı katan fiilden fiil yapma eki olarak değerlendirilmiştir.
Türetme görevini üstlenen yapım ekleri, aynı derecede işlek değildir. Mesela, fiil köklerine gelerek fiil isimleri (mastar) yapan -mak, -mek eki istisnasız bütün fiillere gelirken fiilden isim yapan -van eki yay-van gibi bir iki örnekte görülür.
Hem olumsuzluk eki (fiilden fiil yapan ek) hem de isim-fiil eki olan -ma, -me yapım ekidir. 1. Tüm fiilimsi ekleri, tüm kaynaklara göre yapım ekidir. 3. Çekim ekinden sonra yapım eki gelemeyeceğine göre olumsuzluk eki de yapım ekidir.
Şimdiki zaman kipinin olumsuz hâli şimdiki zaman eklerinden önce olumsuzluk eki -me'nin eklenmesi ile oluşturulur. -yor ekinden önce gelen -me/-ma ekleri -mi, -mü, -mı veya -mu'ya dönüşür.
Şimdiki zaman kipinin olumsuzu yapılırken, “-yor” ekinin etkisiyle, “-me, -ma”olumsuzluk eki daralarak “-mı, -mi, -mu, - mü” olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri