Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik oluşturabilirler. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirebilirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir.
Fiilimsiler İsimlere Gelen Çekim Eklerini Alabilirler Mi? Fiilimsiler, fiillerden türetilen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil çekim eklerini yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır.
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
' (kesilmiş: çekimli fiil), 'Kökünden kesilmiş ağaçlara üzüldük. ' (kesilmiş: sıfat fiil)‛6şeklinde bilgiler eklenmiş. bu eklerin adeta sesteş ekler olduğu ima edilmiş. Oysa bu ekler asılda çekim ekleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Fiilimsiler, fiiller yani eylemlerden türemiş yapılar olmalarına rağmen fiillerin aldığı "çekim eklerini" alamayan yapılardır. Fiilimsiler, yalnızca fiillere gelebilen olumsuzluk eki olan "ma, me, maz, mez" eklerini alabilirler. Fiilimsiler aslında anlam olarak fiillerin anlamlarını taşımaktadırlar.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Fiilimsiler; isim fiil, sıfat fiil ve zarf fiil olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlardan isim fiil mastar, sıfat fiil ortaç ve zarf fiil de bağ fiil olarak farklı isimlerde görülebilmektedir. Fiilimsilerin genel özellikleri; fiilden türetilebilmeleri ve olumsuzluk bildirebilmeleridir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Fiilimsiler kip eki ve şahıs eki almaz. Fiilimsiler “-me,-ma” olumsuzluk ekini alarak olumsuz olabilir. Fiilimsiler aldıkları eklere göre cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılır. Fiilimsiler cümlede yan cümle oluşturur.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir.
Çekim ekleri, kelimenin anlam bütünlüğünü bozmayan, farklı bir sözcük oluşturmayan ve cümlede geçen diğer kelimelerle anlam ilişkisinin kurulmasını sağlayan eklerdir. Yapım ekleri ise hem sözcüğün anlamını değiştirir hem de kelimede tür farklılığı doğurabilir.
-mA ekini alan isim-fiil olumsuz eki alır: duy-ma-ma, al-ma-ma, anla-ma-ma, gel-me-me, git-me-me, arkadaş ol-ma-ma, devam et-me-me, fark et-me-me vs. -mA ekini alan isim-fiil, isim durum eklerinden ilgi, yaklaşma, bulunma, belirtme eklerini, iyelik ve çokluk eklerini alabilir. Bu nedenle isim özelliğini taşımaktadır.
Çekimli fiil ile fiilimsi arasındaki farkı anlamanın bazı püf noktaları da bulunmaktadır. Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır.
Bazı fiilimsiler aldıkları ek fiillerle cümle içinde yüklem görevini üstlenebilirler. Fiilimsiler cümle içinde zarf, sıfat ve isim gibi farklı görevlerde bulunabilirler. Fiilimsiler, fiilden isim yapan yapım eklerini aldıkları için türemiş sözcüklerdir.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler.
Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmez. Örneğin “Bura- ya çivi çakmak yasaktır.” cümlesindeki “çakmak” sözcüğü fiilimsidir. “Ateş yakmak için yanına çakmak al.” cümlesindeki “çakmak” söz- cüğü ise isimdir.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
* Fiilimsiler birleşik cümlelerde yan cümle kurarlar. * Fiilimsi ekleri yapım ekidir. Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “-ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri