Akılla kavranabilen, düşünülür olan varlık ya da kavram anlamında felsefe terimi.
Grekçe'de “bir şeyi niteleme, tarif, ifade” anlamındaki kategoreinin Arapça karşılığı olan kavl kelimesinden türetilen makūle ve çoğulu makūlât “bir varlık veya nesne karşısında onu tarif etmek için söylenen sözler” mânasına gelmektedir (Fârâbî, el-Maḳūlât, s. 116).
“Müstefad akıl” varlığa ait formların maddeden soyutlanarak bilgi şeklinde tam teşekkül etmiş halidir. Yukarıdan beri görüldüğü gibi insan nefsinin sahip olduğu akıl gücü, faal aklın yardımı olmaksızın hiçbir şekilde kendiliğinden bilgi üretemez.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Bunlar en kabadan en inceye doğru; 1) Akl-ı meaş, 2) Akl-ı mead, 3) Akl-ı selim, 4) Akl-ı nurani, 5) Akl-ı ruhani, 6) Akl-ı sultani, 7) Akl-ı evvel(Akl-ı küll)'dir ve nefs mertebeleriyle ilişkilidirler.
İlgili 43 soru bulundu
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Akıl, insanların kavramları, bilgiyi ve karşılaştıkları durumları anlamaya yardımcı olan ya da kavrayabilen bir beceridir. Zeka ise insanların farklı durumlarla başa çıkabilmelerini sağlayan kompleks düşünme stratejileri veya çözümleri üretme yeteneğidir.
Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.
Anlamı ise 'kuruntu' biçiminde tabir edilir. Yani herhangi bir durum karşısında olmadık ya da olmayacak ihtimalleri aklına getiren kişiler olarak da dile getirmek mümkün. Evham Ne Demek? Evham kelimesinin Türkçe karşılığı 'kuruntu' anlamını taşımaktadır.
Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
Kişi sürekli olarak bazı olaylar hakkında olumsuz düşüncelere kapılmakta ve bazı olayları olması gerekenin çok daha farklı bir boyutunda düşünmeye başlamaktadır. Bu düşünceler ise kuruntu olarak tanımlanabilmektedir.
Sürekli Bilfiil Halinde Bulunan Akıl (İlk Akıl)³: Kindî (1950b: 356; 2006a: 260)'ye göre sürekli fiil halinde bulunan akıl ilk akıldır. İlk akıl verici, nefis ise alıcıdır. Alıcı olan bir şey verici olana karşı fiil halinde değil, güç halinde olmak durumundadır.
Heyulani akıl, başka bir bakımdan, yani etkin akılla ilişkisi açısından ise, edilgin akıldır. Çünkü o, etkin değil edilgin durumdadır. Bu akıl insan ruhunun veya nefsinin bir parçasıdır. Aynı zamanda bu yeti insanın türsel ayrımını sağlayan bir surettir.
Varlıklar hakkındaki bilgilere büyük ölçüde duyu organlarımız ve akıl yoluyla ulaşırız. Akıl, Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerdendir. Ancak her türlü bilgiye akılla ulaşmak mümkün değildir. Müslüman'ın bilgi kaynaklarından biri de vahiydir.
Meleke halindeki akıl, sanat yeteneğinin sanatkar eliyle icrası gibi, heyûlâni aklın kavramsal bilgiyi elde ederek fiil haline çıkışını ifade eder. Fa'al akıl ise heyûlanî aklı 'yetisel' (bil-meleke) düzeye dönüştüren akıldır (Afrodisî, 1971: 31-36).
Öz. İbn Sînâ felsefesinde faal akıl, Zorunlu Varlık ve ayrık akıllardan oluşan ay üstü âlemin son aklıdır. Sudur sürecinde son akıl olması sebebiyle aynı zamanda oluş ve bozuluşa tabi olan ay altı âlemin aklı olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bu âlemde çeşitli tasarruflara sahip bir konumda bulunmaktadır.
✓ İslam dininde ise akıl ,selim akıl olarak nitelendirir. Selim Akıl:Kelime olarak sağlam ,doğru,hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan,iyiyi kötüden ayırma yetisi anlamına gelir. yaratıcıyı vahiy olmasa bile çevresini gözlemleyerek ve tefekkür ederek selim aklı ile bulur.
Duyu izlenimleriyle sevinç ve acı gibi psikolojik bilgiler, sebep-sonuç ilişkisiyle alâkalı hükümler, bir hükmün ya doğru veya yanlış olacağı (üçüncü şıkkın imkânsızlığı) yönündeki bilgi gibi herhangi bir sebebe bağlı olmadan insan zihninde yer alan bilgiler zaruri bilgilerdir.
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar; ki akıl erdiresiniz. Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
- Ödevim şu: Allah'ın varlığını tabiattan örneklerle açıklayınız. Değerli kardeşimiz, - Allah'ın varlığını külli manada gösteren en büyük dört delil vardır: Kur'an-ı kerim, Hz. Peygamber, vicdan ve evren / tabiat..
Allah akılla bilinir ama akılla tanınamaz. O'nu ﷻ tanımak için vahye, vahyi anlamak için Peygambere ﷺ
Aklın bilgi edinme alanları veya akılla elde edilen bilgiler mânasında kullanılan terim.
Somut düşüncelerin soyut boyutlara taşındığı “akıl” ile birlikte “sınırsızlık” ortaya çıkar. Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.
İslâm düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindî, Bağdat Akademisi'nde yetişen ilk filozoftur. Kindî, filozof olduğu kadar bir fizikçi, bir mühendis, bir matematik bilginidir. O, bu niteliğiyle -S. H. Nasr'ın dediği gibi- filozof bilimciler okulunun ilk kurucuları arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri