Hizmetlerimiz Misafir Araç Gümrükleme (MA-Z Plaka) Türk Vatandaşlığından çıkmış Mavi Kart - Pembe Kart sahibi olan ve Türkiye' de ikamet edip Çalışan, Öğrenim gören Yabancı Uyruklu kişiler.
sadece ikamet edip çalışma izni olmayan veya yurt dışından emekliliği bulunmayan yabancı kişiler ve Türk vatandaşları, vergilerini ödeseler dahi yabancıdan yabancıya, Taxfreecar®, mavi plaka, MA plaka araçlardan satın alamazlar ve bu haktan hiçbir şekilde faydalanamazlar.
MA MZ plaka, geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile Türkiye'ye giren yabancı araçları temsil ediyor. Bu tür bir plakaya ise sadece gerekli koşulları sağlayan yabancılar sahip olabiliyor. Vergi muafiyeti sağlayan MA ve MZ plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü tarafından veriliyor.
Türkiye'de yabancıdan yabancıya satış ile bir araba alabilir (CD-MA/MZ). Sadece diplomatlar Herhangi bir '0' km aracı Yetkili bayiden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden 1. el bir araba satın alabilir.
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye'de kalabileceği azami süre 6 aydır (180 gün).
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
MISAFIR ARAÇ GÜMRÜKLEME (MA PLAKA)
Teminatsız olarak geçici kabul gümrük işlemleri yapılan araçlar için, sahiplerinin beyanlarını içeren ve bağlı oldukları kuruluş temsilcilerinin imzası ile düzenlenmiş olan Taahhütname ve Teminat hükmündeki Geçici Giriş Belgesi ile işlem yapılmaktadır.
❖ Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. ❖ Acil durumlar hariç izin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması mümkün değildir.
“Toplu Taşıma Aracı Uygunluk Belgesi” alan araçlar belgeleri ile plakalarını Emniyet Trafik Şube Müdürlüğü'nden ticariolarak tescil ettirmeleri, (M Plaka) gerekmektedir.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Türkiye'den aracı almak istediğinizde, yabancıdan yabancıya olan satışlarda noterler yetkili değildir. Satışı iki taraftan birinin konsolosluk üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Soru: Çifte uyruklu kişiler yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir mi? Cevap: Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.
Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve Türk Mevzuatına göre vergisiz otomobil alabilecek kişiler arasında; 1, 2, 3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar (CD-B Plaka) / (MA/MZ Plaka). NATO ile ilişkili yabancı personeller (MA/MZ Plaka).
Hem Alman hem Türk vatandaşıyım, vergisiz araç (Taxfreecar) alabilir miyim? Ne yazık ki hayır, çift vatandaşlığa sahip olanların bu hakkı yoktur.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Usulsüzlük kanununa göre uygun olmayan davranışlar cezası 159 liradır. Daha çok yapılan işlem bu kanununun sekiz katı olarak geçmektedir. Gerekli hesaplar yapıldığı zaman 1212 lira olarak bilinmektedir. Ayrıca parayı ödedikten sonra bazı yaptırımlara daha tabi tutulmaktadır.
Suriyeli otomobillere geçici Türk plakası takılmaya başlandı. Kayıt altına alınan araçlara SAA 001'den SZZ 999'a kadar sıralı plakalar veriliyor. İçişleri, Suriye plakalı araçların takibi için 3 Nisan'dan itibaren Türk plakası alma zorunluluğu getirdi.
geçici giriş belgesi yurdumuzda elçilik, konsolosluk ve benzeri uluslararası kuruluşlarda çalışan diplomatik statüsü olmayan kişilere çalıştıkları yere göre düzenlenen belgedir.
Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 19 Ekim 2023 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 24 bin 507 kişi azalarak toplam 3 milyon 264 bin 248 kişi oldu.
Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz. Türkiye'ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
YTGGK veya YTGGF kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen MA-MZ harf serisini taşıyan plakaları ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri