EFT'nin açılımı Elektronik Fon Transferi'dir ve bankalar arası transferi ifade eder. Kısaca A bankasındaki bir hesapta bulunan paranın, B bankasındaki bir hesaba gönderilmesidir.
EFT Nedir? Tam adı Elektronik Fon Transferi olan para transfer teknolojisi, farklı bankalar arasında para aktarımı yapmak için kullanılıyor. Yani bir kişi, EFT ile farklı bir bankada hesabı olan kişilere, veya kendisinin farklı bankadaki hesabına para gönderimi yapabiliyor.
EFT ve FAST Merkez Bankası sahipliğinde ve Merkez Bankası tarafından işletilen farklı platformlarda çalışan iki bağımsız sistemdir. EFT Sistemi, iş günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında çalışmakta, FAST ise 7/24 çalışmaktadır.
EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer. Bu süre bankanın işlem yoğunluğuna göre değişebilir.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
İlgili 33 soru bulundu
Merkez Bankası'nın 2021 yılı itibari ile işleme aldığı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi yani FAST uygulaması ile 5000 TL'ye kadar para transferi gerçekleştirilebilir. Hafta içi bankalara göre farklılık gösteren EFT transferleri, genellikle saat 17.00'den sonra banka şubelerinden gerçekleştirilemez.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar. Ancak FAST işlemi ile 1000 TL'ye kadar 7/24 EFT yapılabilir.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Fibabanka, Halk Bankası, İş bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş bankası, VakıfBank , Albaraka Türk.
Parayı banka hesabınıza geri göndeririz ve siz de doğru adı kullanarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C. Kimlik numarası vb. gibi bilgiler ile kolay bir şekilde para transferi yapılabiliyor.
Elektronik para transferi (EFT), para gönderip almanın hızlı ve elverişli bir yoludur. Genellikle sorunsuz şekilde yaygın olarak kullanılır ancak para ile ilgili her şeyde olduğu gibi siber suçluların hedefi olabilir.
İnternet şubesi bireysel müşteri yoluyla yapılan EFT işlemlerinde ise Bin TL'ye kadar 1.14 TL, 50 Bin TL'ye kadar 2.29 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 28.65 TL işlem ücreti alınmaktadır.
Dijitalden veya ATM üzerinden EFT işlemi yapmak için; 'Para transferleri' ekranından 'EFT' seçildikten sonra alıcı ismi ile hesap bilgileri ve transfer edilecek tutar girilir. Bir sonraki ekranda EFT işlemi için alınacak ücret belirtilir ve onay istenir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Eğer EFT işlemi sırasında alıcı taraf hakkında doğru olmayan bilgiler girdiyseniz, EFT işlemi banka tarafından iptal edilmekte olup paranız hesabınıza geri yatırılır. Bu yüzden EFT işlemi yaparken karşı tarafın isim ve soyad gibi bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olmanız gerekmektedir.
Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
EFT ile transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ve alıcı bankaların o andaki işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmekle birlikte eğer işlem EFT saatleri içinde yapıldıysa genellikle aynı gün, 1 - 2 saat içinde alıcı hesaba iletilir.
Yurtdışından adınıza gelen tutara ait referans numarası ile İşyerlerimizde bulunan Ödeme Formunu doldurarak geçerli kimlik belgeniz (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet, Pasaport, Oturma Belgesi) ile en yakın PTT işyerine başvurmanız halinde paranızı isterseniz Dolar/Euro isterseniz de Türk Lirası olarak alabilirsiniz.
EFT ile yapılan para transferlerinde paranın karşı tarafın hesabına geçme süresi 10-15 dakikayı bulmaktadır.
Diğer bankalar emekli maaş hesabı olan müşterisinden EFT işlem ücreti almıyor.
İş Bankası Maaş Hesabından EFT Fast Havale Ücreti Kesilmesi
Maaş hesaplarından bu ücretler kesilmez. İş bankasının kurum ile anlaşması gereği havale fast ve EFT ücretleri kesilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri