Maneviyat/tinsellik, bireyin kendisinin ve varoluşu- nun ötesindeki güçtür (8). Bireyin, kendisi ve diğer insanlarla ilişkilerini, evrendeki yerini, yaşamın anla- mını anlama ve kabul etme çabasıdır. Bu tanımla maneviyat, insanın varlığına içkin bir değer olarak ortaya çıkmaktadır.
Yani maneviyat (spi- rituality) kelimesiyle bir kişinin manevi hayatının veya manevi olarak algıla- dığı şeyin yaşanmış gerçekliği ifade edilmektedir. Bununla birlikte bir kişinin ruhsal yaşamında neler yapabileceğini anlama açısından, maneviyatın daha fazla açıklanmaya ihtiyacı vardır.
Kişinin iç dünyasıyla ilgili her şey maneviyat olarak nitelendirilir. Maddiyat kelimesi ile zıt anlamlı olan bu sözcük, duygu ve düşünceleri de kapsayan geniş bir kavramdır. Tasavvufta ise maneviyat kavramı zahiri değil batıni, aşikar değil mahrem olan şeylerin karşılığı olarak kullanılır.
Çoklu zekâ ile ilgili yazılarında Gardner (1996), maneviyatın zekâ çeşitlerin- den biri olmadığını açıkça ifade etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Maneviyat, kişinin içsel kaynaklarına erişmesine ve hayatındaki güçlüklere karşı direncini artırmasına yardımcı olur. Ayrıca, maneviyat, kişiler arasındaki ilişkileri güçlendirebilir. Manevi değerler, sevgi, hoşgörü, saygı ve dayanışma gibi evrensel insan değerleridir.
Artık o insanın birinci derecede önem verdiği şey, dünyası olur. Bunun için her gün bir miktar da olsa maneviyatınızı güçlendirecek Kur'an, tefsir, hadis gibi imanı eserler okumak, dini sohbetlere katılmak, bu konuda birilerine bir şey anlatmak veya dinlemek maneviyatınızı besleyecektir.
Türk kültür evreninde, gaipten haber vermek, hastaları iyileştirmek, doğaya, eşyaya ve hayvanlara hükmedebilmek gibi çeşitli insanüstü yetiler, manevi güç göstergesi olarak değerlendirilir.
Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
Çünkü insanda “rûh” adı verilen mânevî yapı, dâimâ mânevî bir doyum arayışı içindedir. Rûhanî hayat, insanın Rabbına karşı kulluk görevleri sırasında yaşadığı rûhî derinlik ve engin mânevî hâldir. “Mânevi hazz” ve “zevk” diye de ifâde edilebilecek bu yapı İslâmî hayatta tasavvuf adıyla şekillenmiş bulunmaktadır.
Manevi iyilik hali, bireyin manevi olarak önem verdiği ilahi değerlerin, toplum ve kendisi ile tutarlı ve dengeli bir bütünleşme içerisinde olması anlamında kullanılan bir kavramdır.
Manevi destek, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir kişinin sağladığı yardım veya desteği ifade eder. Manevi destek, bir kişinin zor zamanlarda güçlü kalmalarına, umutlarını korumalarına ve hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Çeşitli kavramlar ve olgular, maddi ve manevi olarak ikiye ayrılır. Gözle görülebilen, tüm somut varlıklar maddidir. Örneğin: Ev, araba, apartman... Beş duyu ile algılanmayan şeyler, duygular ve erdem, dostluk gibi soyut kavramlar ise manevi olarak nitelendirilir.
ve aşkın bir varlık ile olan ilişkisini ifade eder. Din ile maneviyat aynı şey değildir. deneyimlemelerinin bir yolu olsa da maneviyatın kendisi ile aynı şey değildir.
İnsanların bireysel dini davranışlarını, –bu davranışların psikolojik nedenlerini ve sonuçlarını bilimsel ilkelerden hareket ederek bilimsel yöntemlerle araştıran bilim dalıdır.
Manevi bakım ise; temeli ruhsal deneyimlere dayalı, bireylerin hayatları boyunca hastalık ve sağlıkta kendilerini daha iyi hissetmeleri için göstermiş oldukları kişisel davranışlar olarak belirtilmektedir.
Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir. Nesilden nesile aktarılan manevi değerler; sevme, sevilme, ait olma, kendini gerçekleştirme gibi bireyin ruhî gereksinimlerini karşılayan en başat ihtiyaçlardandır.
1.) Bakıma muhtaç kişinin, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olmak. 2.) Hayatını gözden geçirebilmesi için cesaret verici telkinlerde bulunmak. 3.) Sabırla ve dikkatle dinlemek. 4.) Kişinin, inanç ihtiyaçlarını desteklemek ve ibadetlerini yerine getirmede yardımcı olmak.
Manevi terapi, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal sorunlarını ele almak için manevi bir yaklaşım kullanarak yapılan bir tür terapidir. Manevi terapi, bireylerin yaşamlarındaki anlam ve amaç arayışlarını keşfetmelerine ve manevi inançlarını kullanarak zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefler.
Manevi Güç= Sıkıntılara dayanma, zorluklarla başa çıkabilme, normal zamanlarda yapılması zor olan işleri, o an için başarma ile kendini göstermektedir. İnsanın manevi yönü Ruhsal yönüdür.
Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzak, materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır. Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm'i, tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
Genel olarak maneviyatın, bireysel inanç ve uygulamalar; kutsal olana ve evrene bağlı olma hissi; benliğin ve kişisel potansiyellerin gelişimi; anlam arayışı ve hayat memnuniyeti gibi konularla ilişkilendirildiği söylenebilir.
Özetle tasavvuf sâlikin mânevî yükseliş tecrübesine katılmasını önemsemekte, ahlâkî kemâlâtı sağlamasını, mânevî mertebeleri kat etmesini, Allâh'ın huzûrunda bulunmaya lâyık bir duruş sergilemesini hedeflemektedir.
Nur Penceresi » Dört Manevi Hastalık Ümitsizlik, Amele Güvenmek, Gurur ve Su i Zan - YouTube.
İş Yeri Maneviyatı kavramı, çalışanların iş yerlerinde yaptıkları işi anlamlı bulmalarını, ortak amaçlar için birlikte hareket etmelerini (topluluk bilincine sahip olmalarını) ve çalışan-iş yeri değerlerinin uyumlu olmasını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri