Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
e-Haciz devlete karşı ödenmemiş borçların tahsil edilmesi için başlatılan elektronik varlıklara el koyma sürecine verilen isimdir. Devlete ödenmemiş borçlar, kamu alacakları ya da bireysel alacaklar e-Haciz sürecinin başlamasına yol açabilir. e-Haciz sürecinde borçlu tarafın maaşı bloke edilir.
Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle bir bankanın maaşın çekilmesine engel olması ve bu durumu geciktirmesi hukuksuz bir işlem olarak kabul edilecektir.
Borcu olan ve borcundan dolayı maaşı haczedilen vatandaşın merak ettiği konurlardan biri de hacizli olan maaşa bloke konulup, konulamayacağı oluyor. Kayseri'de mahkeme kararına rağmen borçlu işçinin kesinti yapılan maaşının bir bölümüne banka tarafından konulan bloke, hakem heyeti tarafından kaldırıldı.
Banka hesaplarına haciz, belirli hukuki koşullar altında gerçekleşebilir. Özellikle borçların ödenmemesi veya mahkeme kararları doğrultusunda, alacaklı tarafından icra yoluyla haciz işlemi uygulanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Banka maaş hesabına bloke koyabilir. Bankalar bu işlemi hukuk mahkemeleri ve icra takibi yoluyla gerçekleştirebilecektir. Fakat maaş hesabına bloke bankaların son çare olarak gördükleri bir yaptırımdır. Banka öncelikle borcunu ödemesi yönünde uyardığı müşteriye karşı idari ve yasal takip işlemleri gerçekleştirecektir.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer.
E-haciz Maaş Kesintisi Ne Kadar Olur? E-hacize maruz kalan vatandaşlar maaş kesintisinin ne kadar olduğunu da merak etmektedir. Maaş haczine konu olan kesintinin tutarı, işçinin net maaşının ¼'ünden fazlası olmamaktadır. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilecektir.
Bu haczin kaldırılmasının ilk yolu, hacze konu olan borcun ödenmesidir. Bunun dışında, alacaklı ile veya avukatı ile anlaşma yapıp, başka bir şekilde borcu ödemek konusunda anlaşma sağlanırsa, alacaklının veya avukatının talebi ile maaş haczi kalkabilir.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
İcra ve İflâs Kanunu'nun 83. maddesinde kısmen haczine izin verilen maaş kavramının içine “emekli aylıkları” da dahildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.
Devlete karşı olan vergi borçları, yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi ödemeyi unuttuğunuz ya da atladığınız borçları devletin bankalar ile anlaşarak maaşınız ya da hesabınız üzerinden blok uyguladığı hacize e-haciz denmektedir.
e-Haciz Nasıl ve Kaç Günde Kaldırılır? Haciz işleminin kaldırılabilmesi için borçlu kişinin borcunun tamamını ödemesi gerekmektedir. Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir.
Emekli maaşına konulan blokenin kaldırılması için gerekli olan bloke kaldırma dilekçe örneği ya da maaş hesabına konulan blokenin kaldırılmasına dair herhangi bir dilekçeye gerek duyulmaz. Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
“ÜLKEMİZDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 50'Sİ ASGARİ ÜCRET ALMAKTA”
İcra ve İflas Kanunu'nun 82'nci maddesi haczedilmeyecek mal ve hakları, 83'üncü maddesi kısmen haczedilmeyecek mal ve varlıkları düzenler ve burada, çalışan bir ücretlinin en fazla 1/4 oranında maaşının haczedilebileceği düzenlenmiş.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
1- Maaş kesintileri yapıldığı sürece ödenmeyen anaparaya (asıl alacağa) faiz işlemeye devam eder.
İşlemin yapılması için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alınır ve internet adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır.
Savcılık Kararıyla Banka Hesabına Bloke Konması
suç gelirleri ve terörün finansmanı. Kabul edilemez bir gecikme yoksa, sulh ceza hâkimi müsadere kararı verir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı müsadere kararı verebilir.
Emekli olan kişileri ve emekli maaşını almaya başlayan kişileri en çok ilgilendiren konulardan birisi de emekli maaşı üzerindeki blokedir. Bazı sebeplerde dolayı bankalar emekli maaşlarının hepsine bloke koymakta ve emekli olan kişinin maaş almasına engel olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri