Bankalar emekli maaşı olan ve kredi çekmek isteyen vatandaşlardan kredi taksitlerinin ödenmemesi halinde emekli maaşından kredi taksitini kesecekleri yönünde muvafakat alıp kredi taksitini ödeyemeyen vatandaşın emekli maaşından taksit ödemesini kesmektedir.
Emekli Maaşına Muvafakatname İcra Müdürü
İcra müdürlüğünde kendisine tebligat süresinden vazgeçilmesi ve bunun yanında emekli maaşının tamamının muvafakatine ilişki talebini icra müdürlüğü reddetmelidir.
Emekli Maaş Hesabına Bloke Konulması
Farklı hukuki ilişkilerden kaynaklanan borçlar nedeniyle emekli maaş hesabına icra müdürlüğü aracılığıyla bloke konulması yahut icra müdürlüğü dahil olmadan doğrudan banka hesabında maaştan kesinti yapılması söz konusu olmaktadır.
Kanun'un 88. Maddesi hükmü gereğince takip ve tahsili gereken alacakları ve nafaka borçları için haciz yasağı söz konusu olmazken, diğer sebeplerden kaynaklanan borçlarda da emekli maaşına haciz konulabilmesi için, borçlunun hacze muvafakat etmesi gerekmektedir.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir. Bu işleminin yapılmasının ardından da bloke işlemi otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun yanında hesabınıza konulan blokeler borcunuzu tutarında olup borç tutarınızı aşacak biçimde gelmeyecektir.
Yargıtayın bir kararına göre, emekli maaşının haczedilmesine sessiz kalan borçlunun duruma zımnen rıza gösterdiği kabul edilir. Bu durumda borçlunun emekli maaşının haczedilebilmesi için borçlunun rızasının alınması gerekmektedir.
SSK, Bağ – Kur, Kamu, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşına ise rızası olmazsa haciz konulamaz. Fakat üstte belirttiğimiz gibi bankaların önceden aldığı bu rıza geçerli değildir. Ancak, SGK'nın emekli kişiden prim, SGDP gibi bir alacağı var ise emekli maaşını haczedilebilir.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Promosyona bloke konulması ise biraz tartışmalı bir konu. Kimi hukukçulara göre verilen promosyon emekli maaşının bir parçası, eklentisi olduğu için ödenen promosyona bloke konulamaz.
Ancak bu durumun işleyişi emekli maaşları için biraz farklıdır. 5510 sayılı kanuna göre emekli maaşından SGK ve nafaka hariç hiçbir kesinti yapılamaz. Emeklinin onayı olmadığı sürece her ay aldığı maaşın tamamı veya bir kısmı hiçbir sebeple bloke edilemez. Ancak borçlu yazılı izin verirse emekli maaşı bloke edilebilir.
İşlemin yapılması için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alınır ve internet adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Aile konutu olacak bir ev için kredi verildiğinden bankalar ileride ipoteğin geçersizliği iddialarının önüne geçmek için eşlerin rızasını almaktadır. Dolayısıyla konut kredisi kullanacak kişi eğer evliyse, eşinin onayını gösteren muvafakatname almak zorundadır.
Muvafakat vermeme işlemi idari bir işlemdir ve bireysel bir idari işlem olup idari işlemin iptali davasına konu olur. Bu tür davalarda yürütme durdurma da talep edilebileceği gibi zaruri de değildir. Çünkü kişi eski kurumunda çalışmaya devam edecek olup bu durum bazen aleyhe hak kayıplarına yol açmayabilir.
Yurtdışına götürülecek olan çocuk için verilen muvafakatname son 6 ay içinde düzenlenmiş olmalıdır. Muvafakatname için ilgililer herhangi bir süre belirleyebilir. Belgede hangi süre belirlendiyse o süre geçerli olacaktır.
Haciz işlemleri yalnızca belli başlı kişiler için değil, borçlu olan herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Emekliler için de bu durum yer alır. Emekli olan bir kişi banka üzerinden çektiği krediyi, ödeyemediği durumda evine haciz gelir.
Bankalar emekli maaşı olan ve kredi çekmek isteyen vatandaşlardan kredi taksitlerinin ödenmemesi halinde emekli maaşından kredi taksitini kesecekleri yönünde muvafakat alıp kredi taksitini ödeyemeyen vatandaşın emekli maaşından taksit ödemesini kesmektedir.
Emeklinin Kefil Olduğu Borçtan Dolayı Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Cevap: 5510 sayılı Kanun kapsamındaki gelir, aylık ve ödenekler; SGK'nın kendi prim alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemez.
Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.''
Krediler ve icra dosyalarını gerekçe gösteren bankalar bloke koyarak emeklinin maaşını başka bankaya taşımasını engelliyor.
Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması için İcra müdürlüklerine dilekçe verilmelidir. Ancak, söz konusu haciz usulen uygunsa veya izin çerçevesinde konulmuşsa, hukuken herhangi bir aykırılık tespit edilememektedir.
Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri