Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
İslam dininde faiz ve faizle yapılan her işlem haramdır. Faiz, herhangi bir ticaret ve emek olmadan paradan kâr etmek demektir.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Çünkü faiz bir akdin, anlaşmanın içinde yer alır. Kişi ile çalıştığı kurum arasında böyle bir anlaşma söz konusu değildir. Ancak kişi bunun bankada faizde işletilerek verildiğini net olarak bilmektedir. Faizde işletilerek kazanılan bu paranın bile bile kullanılması caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
İlgili 37 soru bulundu
Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." diyen Nihat Hatipoğlu promosyonların dini açıdan bir sakınca yaratmadığını söyledi.
Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez. Kayınpeder, kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.
2022'de Diyanet içinde yürütülen promosyon anlaşma süreci, Başkan Ali Erbaş ile personelin arasını açtı. Sendikaların girişimiyle konu mahkemeye taşındı. Mahkeme bu kararı iptal etse de konu Erbaş'ın talimatıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay ise kurumu haklı buldu.
Yani faizden kazanılan para faiz olduğuna göre bundan verilen para da faiz olması gerekmez mi? Tıpkı hırsızlık yapan birisinin gelip sana o malı hediye etmesi gibi değil midir. Sonuçta hediye edilen o mal hısızlık olduğu için alınması da haramdır.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
6 Ekim 2022 tarihinde yeni hediye miktarlarını illere bildirildi. Buna göre 24 Mart tarihinde 36 ay için 2 bin 8880 TL olarak belirlenen promosyon miktarı yeni güncellemeye gre Ziraat Katılım Bankasınca 6 bin 120 TL, Kuveyt Türk Katılım Bankasınca ise 6 bin TL olarak ödenecektir.
Fetva Kurulu, bankaların memurlara verdiği promosyonun, bankalara maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı ne kişinin kendisi ne de anne, baba, eş ve çocuklarının kullanabileceğini belirtti.
Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek. Anlaşma 3 yıllık bir dönemi kapsıyor.
Bilindiği gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatının maaş ödemelerinin sadece katılım bankalarıyla yapılmasına ilişkin 21 Mart 2022 tarihinde ihale yapmıştı. İhaleyi kazanan Ziraat Katılım ve Kuveyt Türk Katılım Finans Kurumları, personele 3 yıllığına toplam 2.880.-TL.
Personel ile “faizsiz finans” ısrarı ile karşı karşıya gelen, tüm tepkilere ve mahkeme kararına karşın geri adım atmayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, taşra teşkilatının promosyon anlaşmasını da “katılım bankaları” ile sınırladı. Yalnızca Ziraat Katılım teklif verdi.
Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
Promosyon, maaş gelirlerini belirli bir süre o bankadan almayı taahhüt eden kişilere verilir. Taahhüt süresi genellikle 3 yıl olarak belirlenir. Promosyon alarak bir bankayla anlaşan kişi, en az üç yıl boyunca maaşını o bankadan almak zorundadır.
Sonuç itibari ile işverenliğin işçilere promosyon ödemesi yapması yasal olarak zorunlu değildir.
İşveren ile sendikalar arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde veya bireysel iş sözleşmesinde banka promosyonlarının bir kısmının veya tamamının işçilere ödeneceği kararlaştırılabilir. Bu durumda işveren sözleşme gereğince banka promosyonlarını işçilere ödemek zorundadır.
Faizcilik yaparak para kazanan bankalara maaşlar yatırıldığında, para o bankada kaldığı sürece onunla faizcilik yapılır ve bundan para kazanırlar. Promosyon adıyla verilen miktar bu faiz gelirinin küçük bir kısmıdır.
Promosyon parası ile ana paranın borcu ödenemez. Ancak borç faizlemişse, o zaman sadece faiz kısmına ödeme yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri