Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Salyangoz, yüksek protein ve düşük yağ oranıyla değerli bir besin maddesidir. Omega 3, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum ve selenyum gibi kemik, cilt ve kaslar için çok gerekli mineraller açısından zengin olmasının yanı sıra salyangozda, bol miktarda A, E, K ve B gibi vitaminler de bulunmaktadır.
Türkiye'de Salyangoz Yenir Mi? Ülkemizde salyangoz tüketimi, çok yaygın değildir. Ancak kara salyangozları yenilebilir canlılardır.
(İbn Abidin, VI/385). Şayet bu salyangozlar yalnız gayri müslimlere satılacaksa, Hanefi mezhebine göre caizdir, denilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
tadı ahtapotu andırır. col salyangozu kabuguna cekilerek bir kerede 4 yil sureyle uyuyabilir.
“Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi.
Bu canlıları gördüğünüzde aralarındaki en önemli fark salyangozun gözle görülür bir kabuğa sahip olması, sümüklü böceğin ise hiç kabuğunun olmamasıdır. Salyangozun kabuğu, bu canlının savunma amacıyla içine girmesi için yeterince büyüktür.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Salyangoz bu nedenle yaşam alanı olarak nemli ve sulu alanları tercih eder. Yaşam alanlarına gelen salyangozların, dışarıdan mikrop taşıma ihtimalleri çok yüksektir.
Datça'da bir çok ilginç şey göreceğinizi söylemiştik. Bunlardan biri de yörede “Karavilla” denilen salyangozlardan yapılan yemeğin yılda bir kaç kez şifa niyetine yenmesi.
Salyangoz İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin yemek kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde ise çok yaygın değildir. Salyangoz tüketimini tercih eden bireyler, sadece yenilebilir olan salyangozları tüketebilirler.
Romalılar da yemek için salyangoz yetiştirirdi. Ancak salyangozlar kesinlikle çiğ yenmez.
Evcil hayvanlardan, koyun, keçi, sığır ve deve çeşitlerinin tamamı helaldir. At, katır ve eşek türü hayvanların da tamamı şiddetli mekruhtur. Köpek ve kedi cinslerinin tamamı ise haramdır.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Böcek türlerinden olan çekirgenin istisna olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) tarafından helal olduğu bildirilmiştir.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Değerli kardeşimiz, Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Önce avlarının mızraklama mesafesine gelmesini bekler, ardından ölümcül silahlarını ortaya çıkarırlar. Koni salyangozları tehlikeli dişlere sahip ve bu dişleri çeşitli zararlı maddeleri enjekte etmek için kullanır. Tüm koni salyangozları zehirlidir, ancak her tür belirli hedeflere özel bir toksin karışımı üretir.
Salyangozlar ve solucanlar vücutlarındaki nemi korumak için toprak altında ya da taş altı gibi nemli yerlerde ikamet ederler. Yağmur yağdıktan sonra toprak üstüne çıkma nedenleri, boğulma riski ya da hiperhidrasyon değil, normalde kuru olan havanın yağmur yağdıktan sonra nemli olmasıdır.
Salyangozlar, yırtıcı hayvan gidene kadar saklanmak için kabuklarına çekilir.
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri